Steinkogler Retro

Boty do města, které obemknou nohy jako nejjemnější rukavice. Bez rozcházení, bez kompromisů. Navržené pro město, inspirované vrcholky hor.

Steinkogler Retro

Řemeslná kvalita, nadčasový styl a celodenní komfort.

První čistě městské boty v naší nabídce. Tyto boty nebudou sloužit jako záložní pohorky, ani jako boty na nenáročné procházky za městem. O to pohodlnější jsou však právě v prostředí, pro které byly navrženy – ve městě.

K obleku i „texaskám“, všude udělají parádu… a dobře vašim chodidlům, i po celém dni, který strávíte na nohou.

Jejich domovem jsou chodníky, MHD, kanceláře, divadla i restaurace, zkrátka všechna místa, kde chcete mít slušné společenské boty.

 

I městské boty mohou mít kvalitu, ale také duši a krásu. Básník by řekl:

Kamkoli kročíte, krok váš nechť je svědectvím síly i jemnosti světa.

(Schválně, kterého básníka byste tipovali?)

Takové jsou i tyto boty. Vyrobené tak, aby vydržely, ale jemné při každém kroku.

 

V čem jsou jiné, než většina městských bot?

  • Kůže lícová Full Grain, 2,5 mm silná, chromtřísločiněná s hydrofobní úpravou od výroby.
    • Většina městských bot je z no-name kůže, nebo umělé kůže (ne pro vegany, ale aby se ušetřilo). Lepší boty mívají nubuk, štípenku slušné kvality.
  • Podšívka je měkká teletina 1,2 mm.
    • V této kategorii se jindy najde maximálně vnitřní vepřovice, daleko spíše umělá podšívka, nebo bez podšívky, což u horší kvality kůže brzy začne… nevonět. 🙂
  • Přišití podrážky je 2x Flexi šití s rámečkem.
    • I špičkové boty do města za 10+ tisíc z kvalitní kůže mívají šití buď falešné (naoko, ale je to jen lepené), případně no-name, nebo Flexi bez rámečku. Některé mívají GoodYear šití, které je kvalitní, ale pouští ochotně vodu.
  • Jazyk spojený s botou do poloviny výšky. Ne proti vodě (i když může pomoct, ale přece jen jsou to městské boty), ale pro komfort a pevné držení nohy v botě.
    • Jazyk u městských bot nebývá spojený, nebo je chycený k botě umělinou. Je ale pravda, že některé boty jazyk spojený mají.
  • Váha 600g/bota – výhoda i nevýhoda. Jsou „traktorové“ městské boty, které jsou těžší, ale také je spousta lakýrek lehčích. My vnímáme jejich váhu jako důkaz, že se nikde nešetřilo. Každopádně na noze nejsou cítit a nosí se samy.
  • Boty jsou šité na slovo vzatými ševci v Rakousku.
    • Nejen u této ceny se většina výroby dnes přesouvá do Číny či jinam, na stroje a masové sériové zpracování – přesto za ně často platíme stejnou, nebo vyšší cenu. Tady opravdu víme, kdo šije naše boty, v krásném prostředí rakouských Alp (a jezdíme za nimi, není to nějaká anonymní továrna).
  • Cena je opravdu férová. Podobně kvalitní boty (často i tak s kompromisy v šití, kůži) stojí 8, 10 a více tisíc. Lakýrky či „Oxfordky“ horší kvality (ne nutně špatné kvality, jen horší) jsou většinou okolo 4-5ti tisíc Kč s kvalitou, která se nedá srovnávat (no-name kůže, šití, nekvalitní podšívka, výroba v Číně).
rozbalovač akordeonu
Tabulka velikostí - jak vybrat?

Tyto boty jsou po nazutí tak akorát. Třeba Tomáše se širokými chodidly (má chodidlo dlouhé 270 mm, velikost 8 a sedí mu velikost bot 8) překvapilo, že jsou užší, než čekal. Už si sypal popel na hlavu, že vybral špatně… ale po jednom dni chůze (a zhruba 15ti tisíci krocích) byly boty jako by si je ušil Tomáš přímo na sebe – roztáhly se, udělaly místo prstům a nikde netlačí.

Vybírejte tedy svoji obvyklou velikost, pokud v těchto botách nebudete nosit vícero ponožek (třeba Mirek i do společenských bot nosí dvoje ponožky – jedny velmi tenké a jedny tenké).

 

Vnitřní délka napínací stélky by měla být o 3 – 10 mm větší než chodidlo s ponožkou, kterou budete v botech používat.

Případně poměřte délku vložky do bot (naše vložky do bot mají misku na patu, tudíž nejsou celé placaté) a vnitřní stélku stávajících bot, které nosíte stejně tak, jak budete nosit tyto boty a porovnejte naměřenou míru s délkou stélky, vložky do bot v tabulce.

Kdybyste si nebyli jistí, napište či zavolejte, tyto boty vás budou nosit celý život, tak je v našem i vašem zájmu, aby byly přesně pro vás.

Velikost

Délka vnitřní napínací stélky (mm) Délka vložky do bot s miskou na patu (mm)
39 255 257
40 262 267
41 269 273
42 276 279
43 283 286
44 290 290
45 296 303
46 303 305
47 310 313

Velikosti 13 a 13,5 jsou za mírně navýšenou cenu na dotaz. Navýšení je o cca. 30 EUR.

Pokud nemáme vaši velikost na skladě, tak je doručíme obvykle do 1-3 měsíců. Pokud je nemá na skladě výrobce, vyrobí je a čekání je potom také až 3 měsíce (to je pořád méně, než u většiny celokožených pohorek standardní čekací doba).

Nejste si jistí? Se vším rádi pomůžeme, napište jen na:

info@festovniveci.cz

Pokud si nejste jistí velikostí, nebo máte atypickou nohu či velikost, napište nám na info@festovniveci.cz, moc rádi Vám pomůžeme. S výběrem velikostí máme téměř 100% pozitivní zpětnou vazbu.

5 800  vč. DPH

K těmto botám doporučujeme na údržbu výjimečně jiný, než náš vlastní krém, a sice krém Saphir s barvou. Botám vrátí pigmenty/barvu a zároveň obsahuje výživu, aniž by měnil vzhled kůže. Zahladí také drobné odřeniny a vrásky a boty lze potom vyhladit do vysokého lesku.

449  vč. DPH

Od obleku k džínům, vždy stylové, vždy pohodlné.

Městské boty nemusí být nepohodlné, nebo naopak pohodlné a nekvalitní. Často je na výběr buď mezi něčím jako farmářky (krásný styl bot, ale nehodí se k obleku), nebo lakýrky (jistě, vypadáte jako jednička, ale cítí se tak i vaše chodidla po poledni v kanceláři nebo půl dni chození po asfaltu?).

Hledali jsme boty, které jsou až kýčovitě krásné, ale ne samoúčelně – musí splňovat naše představy o kvalitě, pohodlí a prostě celkově dávat smysl. A nesmí stát 15+ tisíc Kč a být šité na míru několik měsíců.

Článek s fotkami, videi najdete ZDE.

Máme rádi podobné lehké úkoly. 🙂

Jako už tolikrát, náš rakouský parťák Steinkogler nám to romanticky dlouhé hledání ukončil. Boty, které jsme objevili (tradičně zasuté v pozadí katalogů a rakouských skladů – tito ševci nemají čas na marketing), splňují vše, co jsme chtěli:

  • Kvalitní materiály,
  • bezchybné zpracování bez kompromisů,
  • pohodlí takové, že ani po celém dni na nohou o nich nevíme,
  • vyměnitelná podrážka (máme v botníku i krásné městské boty, šité, které bohužel neumožňují vyměnit podrážku bez rozpadnutí se…),
  • víc než férová cena (strojově vyráběná konkurence u Danner, Red Wing, White shoes atd. stojí většinou 10+ tisíc Kč).

Hlavní vlastnosti

Celokožené boty

Zvenčí i zevnitř kůže – díky ní budou vaše oblíbené boty jako kamarád, který nezradí.

Kožený vnitřek bot (měkká 1,2 mm teletina) je odolnější a příjemnější, než textilní vnitřek (navíc šev není v patě, takže nedochází k otlakům paty a poškození šití).

V kůži se noha pocitově méně potí, chodidla jsou méně náchylná k puchýřům a po sundání bot vše voní kůží.

Vnější kůže Full Grain 2,5 mm

Kvalitní chromtřísločiněná kůže Full Grain o síle 2,5 mm, s hydrofobní úpravou od výroby, lícová, tedy hladká a nejkvalitnější část. Tohle je kůže na dlouhé roky služby.

Boty mají hydrofobní úpravu, po namoknutí voda neprojde skrz, až po delší době.

Díky krémům potom budou boty ve vlhku ještě lepší.

Flexi šití s rámečkem

Dvojité Flexi znamená to, že je první šití, to je uzamčené rámečkem a ten je opět přišitý. Oboje znamená vyšší mechanickou odolnost i ochranu proti vodě.

Většina společenských bot má přinejlepším Flexi šití bez rámečku, nebo no-name šití, které nemá takovou odolnost proti zubu času.

Vyměnitelná podešev

Díky Flexi šití lze – na rozdíl od většiny společenských bot – podešev po sešlapání snadno vyměnit za novou.

Výměnu vyřešíme my přímo s vámi, případně ji zvládne jakýkoliv na slovo vzatý švec, či opravna.

Velmi pohodlné

Kůže je hebká a měkká jako na rukavičkách. Obemkne nohu, přizpůsobí se chodidlům a nikde netlačí.

Mezipodešev navíc není z gumy, která je na chodidla tvrdá (jako 95%+ společenských bot), ale z kůže. Stejně tak podrážka, i když je městská klouzavá bez vzorku, je měkká a pruží.

Lem boty netlačí a spolu s jazykem hladce obejme kotníky.

Servis

Tyto boty nekončí ve chvíli, kdy rozpářete šev, nebo prodřete vnitřní kůži. Naopak, jak půjdou leta, budou se dál tvarovat na vaše nohy (které také nezůstanou stejné) a styl chůze.

Záruku řešíte přímo s námi a kdo nás znáte, víte, že se vždy dohodneme za lidskou cenu tak, že odejdete spokojení, v opravených botách.

Krásné, čistě městské boty

Uvažovali jsme, zda zavést do nabídky čistě městské boty. Ale spousta z nás ve městech pracuje a do přírody chodí ve volnu.

Našli jsme tedy krásné boty, které padnou k obleku i neformálním kalhotám a udělají všude parádu. Je přece hezké mít i ve městě něco, co rádi používáme.

Šité v Rakousku

Steinkogler znamená kvalitu z Rakouska, s tradicí od r. 1700, tedy přes 300 let.

Na jejich botech je to znát – strojová dokonalost (přestože je poctivě poloručně na strojích dělají ševci), přesné švy, nešizené materiály ani zpracování.

Technické parametry (vel. 8 (42))

Materiál a zpracování

  • Svršek: Full Grain lícová kůže 2,5 mm, chromtřísločiněná s hydrofobní úpravou od výroby, barvena anilinem.
  • Podšívka: teletina: 1,2 mm.
  • Přišití svršku k podrážce: 2x Flexi šití s rámečkem. Dvojité Flexi znamená to, že je první šití, to je uzamčené rámečkem a ten je opět přišitý. Oboje znamená vyšší mechanickou odolnost i ochranu proti vodě.
  • Tvrdost kategorie A. Tyto boty se nerozcházejí, během jednoho dne se natvarují na chodidla, i do šířky a je to. Určitě je můžete vzít mimo město, ale budou tam klouzat a je jich pro to snad i škoda. Ve městě ale s nimi budete mít kamaráda, který vám připomíná hory, kam se o víkendu podíváte!

Rozměry

  • Výška boty, měřená zevnitř: 125 mm.
  • Celková výška: 160 mm.
  • Délka podrážky: 318 mm.
  • Šířka podrážky: 115 mm.
  • Délka vnitřní stélky: 270 mm.

Hmotnost

  • Váha jedné boty (vel. 8) : 600 g

Další

  • K botám dostanete:
    • 1 pár tkaniček.
    • Vložky do bot Steinkogler.

Jak se o boty starat?

Stačí, když je jednou za čas namažete krémem – poznáte to tak, že vypadají sešle, jsou příliš tvrdé, vysušené, nebo mají třeba škrábance a místy odbarvená místa a skvrnky.

Pokud chcete doplnit jejich původní barvu (a to u takto krásných bot doporučujeme), použijte krém Saphir s barvou. Má kvalitní složení s vosky, oleji a pigmenty a pro barvenou kůži je nejlepší.

Jinak samozřejmě náš vlastní krém na kožené boty, stejně jako náš 100% kondicionér působí na boty blahodárně. Ale mění mírně vzhled kůže a barvu a to nemusí být u těchto konkrétních bot žádoucí.

A pokud za čas bude vnitřní kůže bot mírně suchá, či nebude vonět (ačkoliv to se u kůže skoro nikdy nestane), použijte sprej do bot, který obsahuje i výživu, antibakteriální přírodní silice a hlavně opravdu hezky přírodně voní.

Související produkty:

  • Krém Saphir s barvou – speciální vyživující krém s barvou – vrátí botem jejich krásnou barvu (která se časem může ošoupat) a umožní je vyhladit do vysokého lesku. Pro tyto boty ho doporučujeme výjimečně více, než své vlastní krémy. 
  • Sprej do bot – nejde ani tak o vůni (i když boty krásně provoní) – tento sprej je parádní výživa pro vnitřní kůži bot. V botách nastolí voňavé, antibakteriální prostředí.

Naše krémy:

  • Krém na kožené boty – univerzál, který boty jak připraví pro dlouhý život – má optimální poměr výživy a voděodolnosti. Mění však vzhled kůže do tmavší díky hloubkové výživě, což nemusí být u těchto konkrétních bot do města žádoucí.
  • 100% Kondicionér – mistr výživy pro kůži – boty změkčí bez impregnace navíc, hodí se i na vnitřek bot.

Fotogalerie detailu bot:

Fotogalerie detailu bot více zblízka a bez tkaniček:

Nejste si jistí?

rozbalovač akordeonu
Městské boty? To jako vážně? Zaprodali jste se módě?

Chápeme, že čistě městské boty v naší nabídce mohou působit trochu úsměvně, vedle výbavy do divočiny na celý život.

Ale spousta z nás vede dvojí život, trochu jako agent Bond.

Přes den jsme špioni v kancelářích, na poradách a v obchodech, na všelikých pochůzkách, večer pak prozkoumáváme taje kuchyní v restauracích, rozšiřujeme si kulturní obzory v divadlech a kinech…

… a až o víkendu oblékáme svoji pravou identitu, vychytané bundy, kapsáče, termotrika, zateplovací bundy a pohorky, to vše za zvuku klinkajících přezek od batohu.

 

Dokud žijeme dvojí život, musíme splynout s davem. A chceme, aby to splynutí bylo pohodlné a kvalitní. Zaprodat se módě bychom mohli, kdybychom nabízeli boty, které hezky vypadají, nic nevydrží, mají podrážky jako dřeváky a po dni v kanceláři nevíme, jestli to „už nikdy víc“ je mířeno na práci, na boty, … nebo na oboje.

Místo toho jsou tyto boty pohodlné, kvalitní a ať už budete vést dvojí život už jen rok dva (než odejdete žít do hor), nebo dalších pár desetiletí, tyhle boty toho budou svědkem.

 

A ano, šlo to celé říct jednodušeji, a také si myslíme, že ta dualita město/příroda je zbytečná. 🙂 Obě místa mohou být krásná. A někomu k tomu vnímání krásy pomohou právě hezké kvalitní boty a oblečení.

Kůže - píšete že je Full Grain 2,5 mm, ale nic víc. Jaká je to kůže?

Je to dobrý dotaz. Nemáme k ní bližší popis. Ale už nám (hlavně Tomášovi) prošly rukama desítky kůží, případně z nich Tom šil boty, takže kůže je za nás velmi kvalitní.

Ano, máme na našich nejlepších pohorkách kůže s rodokmenem, jako je Gallo Juchten 3,7 mm.
Ale jen taková kůže na jeden pár bot leckdy stojí sama skoro to, co tyto celé boty.

A nejde o nějaký kompromis špatným směrem – kůže je opravdu poctivě vyčiněná, hebká a přitom pevná, jako nejkvalitnější rukavičky (kdyby měly ty rukavičky 2,5 mm!).

Mimochodem, spousta špičkových výrobců, jako Limmer, také neuvádí ke kůžím žádný rodokmen a přesto jde o boty, které lidé nosí 20, 30 a více let.

Když nad tím tak přemýšlíme, vlastně skoro nikdo neuvádí, jakou kůži používá, nebo to uvádí mylně a (často neúmyslně) lživě. Pro nás je důležité, co jsme na vlastní oči (nohy!) vyzkoušeli a tady máte na nohách kvalitu.

Mohu u bot vyměnit podrážku, až je sešlapu?

Ano, podešev lze normálně vyměnit. Nejedná se o Vibram (ten je dražší), ale lze vyměnit za Vibram, případně skoro jakoukoliv kvalitní podešev. Výhodou je potom i cena výměny, takže boty mají to nejlepší z obou světů – podobně jako drahé boty lze u nich vyměnit podrážku, ale narozdíl od drahých bot to nestojí tolik a je většinou nižší čekací doba.

Jsou to vodotěsné boty?

Bohužel nejsou, a celkově je úplně nedoporučujeme jako např. městské zimní boty. Ne že by se poničily (i když soli a mastného štěrku je pro ně možná škoda), ale časem se voda dostane skrz, i když nám se to zatím v normálním dešti nepodařilo.

Kůže má oficiálně hydrofobní úpravu, ale ta není tak silná, jako u pohorek do přírody. Jsou to přece jen městské boty.

Použitím našich krémů potom zvýšíte voděodolnost, ale je otázka, zda to u městských bot je potřeba. Daleko lépe ocení, když je udržíte krásné, třeba pomocí krému Saphir, který máme v nabídce.

Musím se o boty starat?

Nemusíte, to ostatně ani o jiné boty… ale starejte se o ně, odvděčí se vám:

  • Boty s vámi mohou projít kus městského života, od schůzek a práce po volný čas ve společnosti – není krásné mít i v takovém prostředí boty, které si oblíbíte, a oblíbené zůstanou díky kvalitě a vyměnitelné podrážce?
  • Boty získají díky krémům trochu výživy a impregnace – i když jejich určení není do nějakého exponovaného prostředí, určitě jim to neuškodí,
  • … je hezké se starat o kamarády a my tak svým botám říkáme. 🙂

Kromě našich krémů ale doporučujeme výjimečně daleko spíše krém Saphir, který udrží i jejich barvu a mírně ji doplní. Zahladí vrásky a odřeniny, takže budou stále reprezentativní.

Jsou celokožené boty tuhé a nepodlné?

Obvykle nové boty ano. A to i společenské.

Tyto jsou z měkké, hebké, pevné kůže, která se okamžitě (během dne) rozchodí. My u nich říkáme „tyto boty se nerozchází“, a je to pravda.

Často mají celokožené boty, či lakýrky, pověst dřeváků, protože mívají silnou tužínku v opatku, špičce, či výztuhy v podrážce. Tyto boty mají měkký došlap díky kožené mezipodešvi, měkké podrážce a tužínky jsou velmi měkké a jen pro držení tvaru.

O těchto botech v dobrém slova smyslu nevíte.

Jiní výrobci mají za tu cenu ručně šité boty.

Ručně šité boty v obchodě nekoupíte, ty dokážou šít jen mistři ševci na objednávku.

Každá díra na steh je udělána šídlem, každý steh je šitý ručně sedlářským stehem s uzlíkem. Dneska ševci ručně šijí už jen svršek k podrážce a samotný svršek šijí na šicím stroji.

Jen velmi výjimečně švec ušije celé boty ručně, ale to už se bavíme o zakázkovém šití bot, a zcela bezpečně je poznáte podle ceny, která u jednoho páru bot začíná na 50 000 Kč (2 000 EUR). A není to proto, že by to byl luxus bez významu, ale opravdu vyšší desítky, až nižší stovky hodin práce na jediný pár bot.

Výrobce, který tvrdí, že vyrábí a prodává ručně šité boty za normální ceny, buď neříká pravdu, nebo to dělá jako koníček zadarmo, protože se mu to nikdy za tu cenu nezaplatí.

Tyto boty jsou tedy poloručně šité ševci-řemeslníky na šicích strojích, tak jako kterékoliv jiné, slavné společenské boty (White, Red Wing, Danner, …) či pohorky (Limmer, Lundhags, Dundas, Dallapé, …), nebo jakékoliv jiné neslavné boty.

Nejste si pořád jistí? Zapomněli jsme na něco?

Budeme moc rádi, když nám napíšete na:

info@festovniveci.cz

Je pro nás lepší, když si boty koupí ten, kdo je opravdu chce či potřebuje, než abyste s nimi byli nespokojení. Jsou to krásné boty a budou chtít po vás jediné – abyste je měli rádi.

Festovní věci
0
    0
    Váš Festovní košík
    Váš košík je prázdnýZpět do obchodu