Festovní káva - Arabica
Chuť plná překvapení i síly. Výběrová Arabica od mistrů pražičů ze Slavkovského lesa. Chutná v lese na pařezu z plecháčku, i doma v křesle z tenoučkého porcelánu.Festovní káva – Arabica
Festovní Arabica, která se nestydí za svůj původ. Netrpí neduhy některých moderních Arabic, jako je přílišná kyselost či jemnost, ale ani za pražení nemusí schovávat nedostatky.
Je to káva, kterou si můžete užít doma v klidu přes filtr s patřičným rituálem, nebo ji přibalit do ruksaku a venku hodit do bublajícího ešusu.
Pražírna, se kterou spolupracujeme, o tom ví své – je uprostřed lesa, plná příběhů a vůně kávy, která tam láká pocestné. Málokdo z nich odejde stejný – většina zapřisáhne pražírně Crudum věrnost – tak jako my.
Arabicu v nabídce máme většinou jednu až dvě, vždy takové, které nás zrovna z nabídky pražírny zaujaly nejvíc. Pokaždé máme čerstvou kávu praženou v malých dávkách na zakázku, i s krátkým popisem charakteristiky. Pokud není zrovna skladem, objednejte i tak, většinou do 7-14 dnů přijde čerstvá, z lesa až k vám do vyhřátého šálku!
Nyní je v nabídce:
Malawi Pamwamba
Středně pražená Arabica (odrůdy Catimor & SL-28) z regionu Thyolo v Malawi je zpracovaná mokrou metodou, ta dává vyniknout charakteru oblasti, ve které kávovníky vyrůstaly (900-1200 m.n.m., blízkost řek).
Nejvíc nám chutná přes filtr V60 & Chemex nebo Aeropress, voní vanilkovým nugátem a čerstou carambolou, v chuti najdete jabloňový květ i pečené kaštany, které jsou výraznější při přípravě přes Moka konvičku.
Je tedy o kávu, která ocení filtr, ale i festovnější přípravu přes tlak (ať již Moka konvička, nebo espresso). Mirkův tajný tip je French Press – dát trochu méně, než jste zvyklí, zalít cca 90 stupňovou vodou a nechat luhovat 4 minuty. Chuť bude táhlá a prokreslená, celou její paletu budete mít před sebou jako na dlani.
290 Kč
Hmotnost balení: 250g (zrnková káva)
Hlavní vlastnosti
Čerstvě pražená, ne přepražená
Kávu necháváme pražit vždy po malých sériích – dostanete tak vždy čerstvou kávu. Díky tomu z ní dostanete její nejlepší chuť.
Pražení je navíc i u „pořádných“ káv v naší nabídce dělané pomalu, s citem – neschováváme za pražení nedostatky, či nekvalitní kávu.
Fluidní pražička
Pražírna Crudum používá fluidní pražičku, která způsobuje více rovnoměrné pražení, než pražičky bubnové. Chutě tak dostávají prostor a nejsou slité dohromady.
I odrůdy káv, které jsme mysleli, že známe, mají pod rukama Crudum novou tvář. Všechno prostě chutná, a sedí, jako na míru šité celokožené pohorky!
Káva se zdravým přístupem a z čistého prostředí
Dodavatelé pražírny Crudum mají hned několik výsad – a díky tomu, že je známe, víme že nejde o bezdruché nálepky:
Fairtrade ceny pro farmáře, žádná prekarizovaná práce. Dobrý plat se i pozitivně podepisuje na kvalitě.
Organic/BIO označení každé kávy je samozřejmostí – nejen „eko“ pro dobré svědomí, ale také čistota v každém šálku pro vás, bez hnojiv a pesticidů.
Zrna s jasným původem
Každé zrnko jsme vystopovali až na vrcholky hor, odkud většina pochází. Žádné anonymní směsi, ale jasně deklarovaný původ (vč. nadm. výšky), odrůda/kultivar, způsob zpracování… ale i jména farmářů, jejich sdružení, jak třídí zrna a mnoho dalšího.
Proč je to důležité? Protože za své peníze dostanete přesně to, co je na obalu.
Arabica pro jemnou chuť
Odrůdy Arabica jsou pro Crudum etalon toho, co lze s kávou dokázat. Jejich kávy mají pestrou paletu chutí a pravidelně selekce Arabicy obměňujeme, podle toho, co nám zrovna přijde nejzajímavější.
Jejich Arabica není kyselá, ale ani zbytečně přepražená – jsou to opravdoví mistři pražiči, kteří ví, co se v zrnu ukrývá – a jak to z něj dostat až k vám do šálku.
Rozmanité způsoby přípravy
Tahle káva nikomu nediktuje, jak ji smí připravovat. Pokud jste fajnšmekři, kteří si na filtru dávají degustace káv vedle sebe, tak Aeropress, Chemex, V60 a další dostanou z Crudum kávy maximum.
Pokud však holdujete ranní kávě v moka konvici, ešusu nebo džezvě na ohni, rozhodně ji nezkazíte – naopak. Crudum nesou odkaz trampské subkultury, praží své kávy v lese – a také právě tam kávu často pijí.
Máte tak v rukou kávu, která se nezalekne tenkého průsvitného porcelánu, ale ani očouzeného pobitého plecháčku.
Poměr ceny a kvality
Když jsme poprvé Crudum ochutnali (na slepé degustaci), mysleli jsme, že jde o cenu násobně vyšší. Stačí se podívat, kolik stojí výběrové kávy.
Crudum si však drží ceny, které jsou více než přátelské, bez kompromisu v kvalitě. Jsme kávoví nadšenci (hnidopiši :)), ale Crudum i v naší osobní domácí sbírce tvoří 90%+ všeho, co pijeme!
O pražírně Crudum
Někdy si říkáme, že jsme se pojmenovali „Festovní věci“ jen pro den, kdy přijdeme s Festovní kávou… co zní lépe než „Festovní kafe“? Ale tenhle příběh není o nás – je o naší dvorní pražírně.
Tak jako spoustu dobrých věcí jsme je našli v lese – tam totiž mají svoji pražírnu Crudum coffee, dva švagři, jeden příběh. Nejde přitom o nějaký samoúčelný „lesní styl“ – za život jsme ochutnali hodně dobré kávy (Mirek před lety i profesně na degustacích), a Crudum si vydobili pevné místo v našem šuplíku. Až tak moc, že tam skoro nic jiného teď není.
Vlastně jsme kávu ani nikdy nechtěli prodávat. Bylo to něco, co s sebou bereme rádi na túry a neměli jsme potřebu to sdílet. Dokud jsme nepotkali tyhle lesní nadšence do chutí, vůní a vzpomínek.
A tady je, co o sobě píší oni – jak uvidíte z řádků níže, je to naše krevní skupina:
Jsme dva švagři, co praží kávu tam, kde lišky dávají dobrou noc. Naše pražírna leží v malé horské vesničce jménem Dvory, uprostřed panenské přírody Slavkovského lesa, na úpatí bájné hory Krudum.
V malebném staletém stavení zde pokračujeme v psaní rodinné historie. Daleko od víru města se snažíme propojit naši vášeň pro šálek čerstvé kávy s myšlenkou udržitelnosti a sounáležitosti s přírodou.
Hledáme kávy, které mají co říct, které vás na chvíli přenesou do exotických zemí, kávy, které nevědomky propojí kultury napříč planetou, alespoň na chvíli, co v klidu sedíte v křesle u kamen, na zápraží před domem, nebo třeba na kameni pod lesem.
Nejste si jistí?
rozbalovač akordeonu
Je káva mletá nebo zrnková?
Kávu prodáváme výhradně zrnkovou. Musíte si ji tedy umlít sami. Je to dané tím, že si takto zachová déle čerstvost a sami si můžete hrát s hrubostí mletí podle způsobu přípravy.
Káva, mám pocit že všichni dneska mají kávu. V čem jste jiní?
Máte pravdu, káva je dnes úplně všude – od outdoorových obchodů s všemožnými hi-end kávovary na cesty, výběrovými kávami za cenu jako kvalitní lahev whisky, …
… a je tak těžké brát ji víc než jen jako komoditu, nebo naopak nějakou nóbl záležitost jen pro ty „zasvěcené“.
A na rovinu – spousta obchodů má dnes skvělou kávu! Takže nejsme zase tak jiní… ale u toho, co nabízíme, si stojíme za kvalitou a svým slovem.
Naše káva je od pražírny Crudum, kterou jsme našli doslova šťastnou náhodou v lesích. Není to nějaká stylizace, oni tam opravdu mají pražírnu a proto jsou nám blízcí – v jejich kávě je jasná inspirace přírodou, kávou na výjimečných místech a zdravý přístup ke kávě samotné i k lidem, kteří ji pijí.
Všechny jejich kávy mají jasně deklarovaný původ, včetně nadmořské výšky, odrůdy/kultivaru, způsobu zpracování… ale i jména farmářů, jejich sdružení, způsobu jak třídí zrna a mnoho dalšího. Ne že bychom se vyžívali v nějakých luxusních rodokmenech – ale máme tak jistotu, že máme v šálku kvalitu, ne nějakou anonymní směs, kam dal výrobce zbytky, přepražil je, aby schoval nedostatky, a dal na to na pohled levnou cenovku, která má však ve skutečnosti neskutečnou marži, když se uváží, za kolik takovou kávu nakoupil.
Znovu říkáme – kvalitní kávy s původem dnes nabízí spousta dobrých obchodů, a nemusí vždy stát malé jmění – ale máme radost, že se nám podařilo trefit poměr ceny, kvality a férového přístupu – to není zase tak obvyklá kombinace. Ale není to naše zásluha – mohou za to dva švagři, kteří založili Crudum. 🙂
Fair trade, BIO, eko, ... nejsou to všechno jen nálepky, jak z lidí dostat víc peněz?
Rozumíme, dneska opravdu kdekdo má nálepku férového obchodu, eko certifikace, různé aliance, … a pak se provalí, že to celé bylo jinak. Jsme v tom tedy extra obezřetní.
U takhle malé pražírny je ale výhoda, že si můžeme na vše doslova sáhnout a jít až ke zdroji. Proto víme, že pro Crudum tohle nejsou prázdná slova, ale standard kvality.
A konkrétně:
- Fair trade u jejich farmářů skutečně znamená, že za svoji kávu i práci dostávají zaplaceno jako lidé, ne stroje nebo komodita. To je důležité jak pro udržitelnost, tak samozřejmě pro kvalitu v šálku – no schválně, pracovali byste raději za minimální mzdu, nebo byste pracovali lépe za férové ohodnocení?
- BIO/organic – kávy z Crudum jsou z čistého prostředí, což je důležité nejen proto, že milujeme přírodu (a tak ji nechceme svojí vášní pro delikátní kávu ničit), ale opět proto, že v šálku nám tak kromě blahodárných látek obsažených v kávě neplavou pesticidy, hnojiva, hormony a další pomocníčci, za které jsme nezaplatili.
Nejde tedy o to vzbuzovat nějaký pocit elitářství, nebo naopak studu, že to některé produkty nesplňují. Ono někdy těžko dohledat, jak to vlastně je, že? Ale hlavní je, že káva z Crudum díky těmto vlastnostem přináší kvalitu, kterou požadujeme, ze sklizně až k vám do šálku.
Jak mohu kávu připravovat?
Káva z Crudum je opravdu všestranná. Jsme na tohle trochu hákliví a nedůvěřiví – když je něco pro všechny a pro všechno, znamená to, že to v ničem není nejlepší, že? Možná.
Ale tato káva opravdu snese jak velmi pečlivou přípravu s filtrem, goose-neck konvicí a hraní si s hrubostí mletí a časem extrakce… tak i táborák a starý začouzený ešus. Oba způsoby přípravy (a mnohé další) pravidelně testujeme, protože milujeme jak kávu, tak komfort domova i vůni cest.
Není téhle kávy škoda pro nedbalou přípravu? Mohu ji jen tak hodit povařit na oheň?
Jak jsme psali i v předchozí odpovědi – ano, tahle káva je ráda hlavně za to, že ji vezmete tam, kde ji pijete rádi. Pražiči z Crudum jsou v dobrém slova smyslu kluci z lesa, i když mají blízko do světa degustací a profesionálních baristů.
V tomhle je jejich káva unikátní – vejde se všude tam, kam i vaše srdce.
Nebojte se ji tedy hodit vařit na oheň. Možná na ten oheň doporučíme Robustu, nebo si namíchat směs Arabicy a Robusty, ale popravdě, nebojte se experimentovat – dogmat i kolem kávy panuje dost, a je dobré dát prostor fantazii!
Slyšel jsem, že čím je káva praženější, tím je silnější.
Tohle je bohužel často opakovaný mýtus. Je však vědecky dokázané, že pražení kávy nemá na množství kofeinu vliv – ani jedním směrem. Samozřejmě více pražená káva „chutná silněji“, ale může to být klidně přepražená Arabica, která má méně kofeinu. Naopak jsme měli v hrnečku Robusty, které byly lehounce pražené a takřka jemné, s velkou silou a množstvím kofeinu.
Bohužel té asociace síly a pražení využívají i někteří výrobci. Dávají na kávy různé drsné symboly a názvy inspirované postavami z mytologie, káva je z balíčku cítit přes celou místnost jako pneumatiky (nic proti tomu, také to někdy máme rádi :)), ale to negarantuje nutně sílu. Často také do káv přidávají další příměsi, jako čistý kofein, guaranu, a další. Opět – to není špatně, ale za nás dává větší smysl si takovou směs připravit doma sami za zlomek ceny, z kvalitní kávy, která za pražení neschovává anonymní původ ze zbytkového zemědělství.
Tím neříkáme, že všichni výrobci silných káv jsou takoví. Jen buďte obezřetní – často jde o líbivý marketing bez reálného základu.
Obecně platí, že pokud chcete sílu, vyhledejte Robustu, ta má kofeinu nejvíce.
Nejste si pořád jistí? Zapomněli jsme na něco?
Budeme moc rádi, když nám napíšete na: