Festovní káva - Robusta
Silná, ale překvapivě vrstevnatá káva. Kvalitní Robusta od mistrů pražičů ze Slavkovského lesa. Ocení ji všichni, kdo požadují sílu, nebo si chtějí svoji Arabicu ozvláštnit a vytvořit vlastní směs, která přežije nejhorší rána i rozmary počasí v horách!Festovní káva – Robusta
Festovní Robusta, která je mezi Robustami nevšední – v tom nejlepším slova smyslu. Robusty mívají (často právem) špatné jméno – bezejmenné zbytkové, přepražené kávy. Jsou hledané pro cenu a vyšší podíl kofeinu, než mají Arabicy.
Protože máme dobré Robusty moc rádi a zároveň víme, jak těžké je sehnat je v dobré kvalitě, museli jsme jít jinam, než běžně pro kávu chodíme… a tak jsme šli do lesa. A tam jsme našli Crudum.
Crudum, pražírna, se kterou spolupracujeme, o tom ví své – je uprostřed lesa, plná příběhů a vůně kávy, která tam láká pocestné. Málokdo z nich odejde stejný – většina zapřisáhne pražírně Crudum věrnost – tak jako my.
Robusta má opravdu více kofeinu, než Arabica, ale také má zajímavou zemitou chuť, plnou karamelu, ořechů a trochy kouře. Naše Robusta nemá žádné pachutě, připáleniny a další artefakty. Zato má sílu pro ty, kdo ji vyhledávají. Zkuste ji čistou, nebo ve směsi s Arabicou! Protože není přepražená, máte opravdu prostor namíchat si vlastní tuláckou směs, která vám v práci připomene vůni z víkendu, kdy se vůně z plecháčku nesla nad vrcholky stromů tábořiště…
Robustu v nabídce máme většinou jedinou, výjimečně dvě. Pokaždé ji však máme čerstvě praženou po malých dávkách na zakázku, i s krátkým popisem charakteristiky. Pokud není zrovna skladem, objednejte i tak, většinou do 7-14 dnů přijde čerstvá, z lesa až k vám do vyhřátého šálku!
Nyní je v nabídce:
India Robusta Cherry A
Robusta z Indie, konkrétně z jižních regionů jako Karnataka, Kerala nebo Tamil Nadu. Tyto oblasti jsou známé svým ideálním klimatem pro její pěstování.
Označení „cherry“ je způsob zpracování, kdy jsou kávové třešně sušeny celé na slunci. Tento proces dodává kávě výraznější sladkost a zemité tóny. Zpracování je tedy naturální.
Festovní Robusta z Indie je světleji pražená, proto ji rádi mícháme s lehce praženou Festovní Arabikou, ale chutná nám i samotná. Nejlépe se nám osvědčil poměr 50:50, ale pokud chcete větší dávku kofeinu, vyzkoušejte čistou Robustu třeba přes Moka konvičku, která tlakem dostane ze zrna ještě více kofeinu.
Slovy klasika: “Tady na horách potřebujeme takový kafe, po kterým se všechny chlupy na ruce postaví do pozoru.“
250 Kč
Hmotnost balení: 250g (zrnková káva)
Hlavní vlastnosti
Čerstvě pražená, ne přepražená
Kávu necháváme pražit vždy po malých sériích – dostanete tak vždy čerstvou kávu. Díky tomu z ní dostanete její nejlepší chuť.
Pražení je navíc i u „pořádných“ káv v naší nabídce dělané pomalu, s citem – neschováváme za pražení nedostatky, či nekvalitní kávu.
Fluidní pražička
Pražírna Crudum používá fluidní pražičku, která způsobuje více rovnoměrné pražení, než pražičky bubnové. Chutě tak dostávají prostor a nejsou slité dohromady.
I odrůdy káv, které jsme mysleli, že známe, mají pod rukama Crudum novou tvář. Všechno prostě chutná, a sedí, jako na míru šité celokožené pohorky!
Káva se zdravým přístupem a z čistého prostředí
Dodavatelé pražírny Crudum mají hned několik výsad – a díky tomu, že je známe, víme že nejde o bezdruché nálepky:
Fairtrade ceny pro farmáře, žádná prekarizovaná práce. Dobrý plat se i pozitivně podepisuje na kvalitě.
Organic/BIO označení každé kávy je samozřejmostí – nejen „eko“ pro dobré svědomí, ale také čistota v každém šálku pro vás, bez hnojiv a pesticidů.
Zrna s jasným původem
Každé zrnko jsme vystopovali až na vrcholky hor, odkud většina pochází. Žádné anonymní směsi, ale jasně deklarovaný původ (vč. nadm. výšky), odrůda/kultivar, způsob zpracování… ale i jména farmářů, jejich sdružení, jak třídí zrna a mnoho dalšího.
Proč je to důležité? Protože za své peníze dostanete přesně to, co je na obalu.
Robusta pro silný účinek
Robusta bývá neprávem odstrkována jako „obyčejná“ káva, protože často se pěstuje bez ladu a skladu, a jakéhokoliv důrazu na zpracování.
V Crudum mají Robustu rádi a nebojí se jí – má sílu, ale i překvapivě silnou a hladkou chuť, nikoliv změť spáleniny a zemitosti, jako tomu u Robusty někdy bývá.
Pro ty, kdo milují kofein, je Robusta ideální – nebo si namíchejte vlastní směs spolu s Arabicou (my to tak děláme pořád)!
Rozmanité způsoby přípravy
Tahle káva nikomu nediktuje, jak ji smí připravovat, i když jde o Robustu.
Zkuste ji i na filtru – Aeropress s krátkou extrakcí ji udělá svěží a silnou, Chemex má zase filtry, které z Robusty berou některé těžší tóny. French Press je potom klasika, která funguje vždycky!
Pokud holdujete ranní kávě v moka konvici, ešusu nebo džezvě na ohni, Robusta to ocení. Crudum nesou odkaz trampské subkultury, praží své kávy v lese – a také právě tam kávu často pijí.
Poměr ceny a kvality
Když jsme poprvé Crudum ochutnali (na slepé degustaci), mysleli jsme, že jde o cenu násobně vyšší. Stačí se podívat, kolik stojí výběrové kávy.
Crudum si však drží ceny, které jsou více než přátelské, bez kompromisu v kvalitě. Jsme kávoví nadšenci (hnidopiši :)), ale Crudum i v naší osobní domácí sbírce tvoří 90%+ všeho, co pijeme!
O pražírně Crudum
Někdy si říkáme, že jsme se pojmenovali „Festovní věci“ jen pro den, kdy přijdeme s Festovní kávou… co zní lépe než „Festovní kafe“? Ale tenhle příběh není o nás – je o naší dvorní pražírně.
Tak jako spoustu dobrých věcí jsme je našli v lese – tam totiž mají svoji pražírnu Crudum coffee, dva švagři, jeden příběh. Nejde přitom o nějaký samoúčelný „lesní styl“ – za život jsme ochutnali hodně dobré kávy (Mirek před lety i profesně na degustacích), a Crudum si vydobili pevné místo v našem šuplíku. Až tak moc, že tam skoro nic jiného teď není.
Vlastně jsme kávu ani nikdy nechtěli prodávat. Bylo to něco, co s sebou bereme rádi na túry a neměli jsme potřebu to sdílet. Dokud jsme nepotkali tyhle lesní nadšence do chutí, vůní a vzpomínek.
A tady je, co o sobě píší oni – jak uvidíte z řádků níže, je to naše krevní skupina:
Jsme dva švagři, co praží kávu tam, kde lišky dávají dobrou noc. Naše pražírna leží v malé horské vesničce jménem Dvory, uprostřed panenské přírody Slavkovského lesa, na úpatí bájné hory Krudum.
V malebném staletém stavení zde pokračujeme v psaní rodinné historie. Daleko od víru města se snažíme propojit naši vášeň pro šálek čerstvé kávy s myšlenkou udržitelnosti a sounáležitosti s přírodou.
Hledáme kávy, které mají co říct, které vás na chvíli přenesou do exotických zemí, kávy, které nevědomky propojí kultury napříč planetou, alespoň na chvíli, co v klidu sedíte v křesle u kamen, na zápraží před domem, nebo třeba na kameni pod lesem.
Nejste si jistí?
rozbalovač akordeonu
Je káva mletá nebo zrnková?
Kávu prodáváme výhradně zrnkovou. Musíte si ji tedy umlít sami. Je to dané tím, že si takto zachová déle čerstvost a sami si můžete hrát s hrubostí mletí podle způsobu přípravy.
Káva, mám pocit že všichni dneska mají kávu. V čem jste jiní?
Máte pravdu, káva je dnes úplně všude – od outdoorových obchodů s všemožnými hi-end kávovary na cesty, výběrovými kávami za cenu jako kvalitní lahev whisky, …
… a je tak těžké brát ji víc než jen jako komoditu, nebo naopak nějakou nóbl záležitost jen pro ty „zasvěcené“.
A na rovinu – spousta obchodů má dnes skvělou kávu! Takže nejsme zase tak jiní… ale u toho, co nabízíme, si stojíme za kvalitou a svým slovem.
Naše káva je od pražírny Crudum, kterou jsme našli doslova šťastnou náhodou v lesích. Není to nějaká stylizace, oni tam opravdu mají pražírnu a proto jsou nám blízcí – v jejich kávě je jasná inspirace přírodou, kávou na výjimečných místech a zdravý přístup ke kávě samotné i k lidem, kteří ji pijí.
Všechny jejich kávy mají jasně deklarovaný původ, včetně nadmořské výšky, odrůdy/kultivaru, způsobu zpracování… ale i jména farmářů, jejich sdružení, způsobu jak třídí zrna a mnoho dalšího. Ne že bychom se vyžívali v nějakých luxusních rodokmenech – ale máme tak jistotu, že máme v šálku kvalitu, ne nějakou anonymní směs, kam dal výrobce zbytky, přepražil je, aby schoval nedostatky, a dal na to na pohled levnou cenovku, která má však ve skutečnosti neskutečnou marži, když se uváží, za kolik takovou kávu nakoupil.
Znovu říkáme – kvalitní kávy s původem dnes nabízí spousta dobrých obchodů, a nemusí vždy stát malé jmění – ale máme radost, že se nám podařilo trefit poměr ceny, kvality a férového přístupu – to není zase tak obvyklá kombinace. Ale není to naše zásluha – mohou za to dva švagři, kteří založili Crudum. 🙂
Fair trade, BIO, eko, ... nejsou to všechno jen nálepky, jak z lidí dostat víc peněz?
Rozumíme, dneska opravdu kdekdo má nálepku férového obchodu, eko certifikace, různé aliance, … a pak se provalí, že to celé bylo jinak. Jsme v tom tedy extra obezřetní.
U takhle malé pražírny je ale výhoda, že si můžeme na vše doslova sáhnout a jít až ke zdroji. Proto víme, že pro Crudum tohle nejsou prázdná slova, ale standard kvality.
A konkrétně:
- Fair trade u jejich farmářů skutečně znamená, že za svoji kávu i práci dostávají zaplaceno jako lidé, ne stroje nebo komodita. To je důležité jak pro udržitelnost, tak samozřejmě pro kvalitu v šálku – no schválně, pracovali byste raději za minimální mzdu, nebo byste pracovali lépe za férové ohodnocení?
- BIO/organic – kávy z Crudum jsou z čistého prostředí, což je důležité nejen proto, že milujeme přírodu (a tak ji nechceme svojí vášní pro delikátní kávu ničit), ale opět proto, že v šálku nám tak kromě blahodárných látek obsažených v kávě neplavou pesticidy, hnojiva, hormony a další pomocníčci, za které jsme nezaplatili.
Nejde tedy o to vzbuzovat nějaký pocit elitářství, nebo naopak studu, že to některé produkty nesplňují. Ono někdy těžko dohledat, jak to vlastně je, že? Ale hlavní je, že káva z Crudum díky těmto vlastnostem přináší kvalitu, kterou požadujeme, ze sklizně až k vám do šálku.
Jak mohu kávu připravovat?
Káva z Crudum je opravdu všestranná. Jsme na tohle trochu hákliví a nedůvěřiví – když je něco pro všechny a pro všechno, znamená to, že to v ničem není nejlepší, že? Možná.
Ale tato káva opravdu snese jak velmi pečlivou přípravu s filtrem, goose-neck konvicí a hraní si s hrubostí mletí a časem extrakce… tak i táborák a starý začouzený ešus. Oba způsoby přípravy (a mnohé další) pravidelně testujeme, protože milujeme jak kávu, tak komfort domova i vůni cest.
Není téhle kávy škoda pro nedbalou přípravu? Mohu ji jen tak hodit povařit na oheň?
Jak jsme psali i v předchozí odpovědi – ano, tahle káva je ráda hlavně za to, že ji vezmete tam, kde ji pijete rádi. Pražiči z Crudum jsou v dobrém slova smyslu kluci z lesa, i když mají blízko do světa degustací a profesionálních baristů.
V tomhle je jejich káva unikátní – vejde se všude tam, kam i vaše srdce.
Nebojte se ji tedy hodit vařit na oheň. Možná na ten oheň doporučíme Robustu, nebo si namíchat směs Arabicy a Robusty, ale popravdě, nebojte se experimentovat – dogmat i kolem kávy panuje dost, a je dobré dát prostor fantazii!
Slyšel jsem, že čím je káva praženější, tím je silnější.
Tohle je bohužel často opakovaný mýtus. Je však vědecky dokázané, že pražení kávy nemá na množství kofeinu vliv – ani jedním směrem. Samozřejmě více pražená káva „chutná silněji“, ale může to být klidně přepražená Arabica, která má méně kofeinu. Naopak jsme měli v hrnečku Robusty, které byly lehounce pražené a takřka jemné, s velkou silou a množstvím kofeinu.
Bohužel té asociace síly a pražení využívají i někteří výrobci. Dávají na kávy různé drsné symboly a názvy inspirované postavami z mytologie, káva je z balíčku cítit přes celou místnost jako pneumatiky (nic proti tomu, také to někdy máme rádi :)), ale to negarantuje nutně sílu. Často také do káv přidávají další příměsi, jako čistý kofein, guaranu, a další. Opět – to není špatně, ale za nás dává větší smysl si takovou směs připravit doma sami za zlomek ceny, z kvalitní kávy, která za pražení neschovává anonymní původ ze zbytkového zemědělství.
Tím neříkáme, že všichni výrobci silných káv jsou takoví. Jen buďte obezřetní – často jde o líbivý marketing bez reálného základu.
Obecně platí, že pokud chcete sílu, vyhledejte Robustu, ta má kofeinu nejvíce.
Nejste si pořád jistí? Zapomněli jsme na něco?
Budeme moc rádi, když nám napíšete na: