Podle čeho vybírat celokožené pohorky

Zdravím přátelé.

To co zde napíšu, berte jen jako můj subjektivní názor – zkušenosti, které si přeberte vlastním rozumem a neberte to jako absolutní pravdu, spíše to berte jako vodítko, které by vám mělo pomoct při výběru bot na celý život.

Nejsem horolezec, jsem jen chodec – tulák.

Celokožené pohorky jsou spíše polotovary – nedodělané boty. Potřebují se vytvarovat podle vaší nohy. Teprve asi po roce nošení jsou plnohodnotné, pohodlné a konečně hotové. Bohužel nejsou tak vodotěsné jako moderní boty s membránou (dokud membrána funguje), ale jejich životnost (se správnou údržbou) je kolikrát delší nežli životnost majitele těchto bot.

Pokud chcete celokožené pohorky na celý život, máte tři možnosti (ušetříte si peníze, čas a starosti):

  1. Vezmete si den dovolené, zajedete si do obchodu kde je mají a zkusíte si je (klidně v nich choďte po prodejně celé dopoledne a ideální je, když se s prodejcem domluvíte, že si je půjčíte třeba na týden domů a týden je nosíte jen doma a potom se rozhodnete, jestli je koupíte nebo je vrátíte, pozor nepoškoďte boty a vraťte je v původním obalu a v stavu tak, aby se boty mohly zase prodat. Jinak vám boty nevezme zpět), prohlídnete, osaháte – pomazlíte se s nimi a zeptáte se výrobce – prodejce na všechny informace k těmto botám. U nás připadá v úvahu MAKARAGRONELL (má good year šití, ne norské šití. Mezi norským šitím a good year šitím je rozdíl asi jako mezi Ferrari a italským Fiatem), MEINDL (má trochu problém s kvalitou práce – šití, ale pokud najdeš boty, které jsou kvalitně ušité, tak celkem dobrá volba). Každý výrobce šije boty na jiném kopytě a ne vždy musí odpovídat vaší noze. Kromě délky a šířky nohy je důležitý i jaký máte kotník, výšku nártu a nevím co ještě všechno. Prostě kopyto by mělo být, co nejvíce podobné stavbě vaší nohy a proto je důležité si botu vyzkoušet.
  2. Objednáte si takové boty na internetu u výrobce, který vám zajistí, že vám pošle správnou velikost podle měření, které si uděláte podle jeho instrukcí na svých nohách (většinou chce min. 7 různých měření a obkreslení tvé nohy na papír). Musíte důvěřovat zkušenostem výrobce. Tady můžu doporučit LIMMER (Limmer mi dal 14 dní na vyzkoušení a chození doma po koberci a až potom jsem se mohl rozhodnout, jestli si je nechám, nebo je vrátím a on mi pošle buď lepší velikost, nebo vrátí peníze – výběr zaležel jen na mě).
  3. Necháte si ušít vlastní boty na míru u ševce. Ideální řešení, ale nákladné. LIMMER (650 US), ESATTO (900 US), Koutny (ceny asi kolem 10.000kč). U výše uvedených našich ševců si můžete vymyslet, jaké boty chcete, jak mají vypadat, jakou mají mít konstrukci nebo zkombinovat několik bot do jedněch, které budou přesně splňovat vaše požadavky a představy. S kůží na boty není problém. Buď koupíte vy nebo švec hovězinu – krupon u našich výrobců kůže (vydělané chromem, tříselná nebo chromitotříselná) nebo u EDUARD GALLUSSER koupíte jednu z nejlepší kůži jaká jde v Evropě sehnat na pohorky. Mimochodem od nich berou ševci z celé Evropy (Meindl, Dallapé, Gronell…) kůže na své boty už nějakých 200 let. Jsou velmi vstřícní. Pošlou vám vzorník kůží, vy si vyberete a oni vám je pošlou, v jakém množství budete chtít.

Já mám tři kritéria, podle kterých se řídím:

  1. Kvalitní materiál
    Full – grain kůže
     – pokud možno neseříznutá, krupon, tlustá min. 3,2 mm (existuje i 3,7 mm., ale více jsem nikdy neviděl). Ideálně od výrobce vybavená impregnací. Nej kůži má Meindl Super Perfekt – má sice něco kolem 2,5mm, ale je velmi kvalitní (z alpské krávy, která se v létě pase na horách a má kvalitnější kůži díky tvrdším životním podmínkám) a má impregnaci od výroby (pomocí vrbové kůry). Tato kůže se udržuje pouze kondicionérem Sil proof od Meindlu. Dvojka je Gallo Juchten 3,5 – 3,7 mm. – kůže pořádně promaštěná, tato kůže se nemusí udržovat a vydrží skoro všechno. A potom je kůže vydělaná chromem, tříselná nebo chromitotříselná – tu je třeba promazávat kondicionérem a dodatečně impregnovat (Sno seal apod.). Určitě budou i jiné druhy kůže, ale neměl jsem tu čest se s nimi seznámit.
  2. Střih
    Co nejméně šití, svršek boty ušitý z jednoho kusu kůže a přišitý k podrážce norským šitím. V žádném případě NE lepené boty. Tady jako vzor bych dal Dallpé Stivo – neviděl jsem boty s menším počtem šití (nepočítám krpce). Ideální je když bota má jen jeden malinký šev jako třeba Limmer, Dallapé Stivo nebo KLIMA-AIR Forstschuh Tirol-Klappgriff od firmy PFANNER. Tam kde je bota nejvíce namáhaná (pata a ohyb u prstů. Šněrování je nutné zlo), aby nebyly žádné stehy – šití. Kůže zvenku i zevnitř. Pokud si všimnete u starých bot (60-70 léta minulého tisíciletí), tak pokud se majitel staral o boty a mazal kůži tak jak měl, tak jediný problém byl s šitím – prasklé, prodřené nebo uhnité nitě. Nevěřím tomu, že jakékoli šití, lepení, nýtovaní, svařování nahradí nebo je dokonce lepší než kůže v celku (každý steh navíc, který tam nemusí být je jen na škodu a snižuje užitnost boty). Když se podíváte z boku na podrážku tak aby tam byly minimálně 4 vrstvy materiálu – 2x kůže + 2x guma. Staré boty měly ještě jednu vrstvu kůže navíc (proužek kůže mezi norským šitím a svrškem), ale dneska bohužel už takhle nikdo nešije, snad jen ševci na objednávku (Koutny).
  3. Kvalitní ruční práce při výrobě bot
    Takže tyto podmínky nejvíce splňují Limmer Standard, Dallapé Stivo a nově i Steinkogler. Všechny boty jsou skvělé, ale ne dokonalé. Každá má něco, co nemá ta druhá anebo ji chybí to co ta druhá má.

Malé porovnání (bohužel je měl jen krátkou dobu, takže moje hodnocení není zase až tak objektivní):

Limmer Standard:

  • Kat. C. Pohodlné, tvrdé boty jak do našich kopců tak VHT. Možno použít mačky.
  • Full-grain kůže vydělaná chromem – 3,2mm, nutno udržovat. Kůže není impregnována. Nutno
  • impregnovat dodatečně orig. Limmer krémem.
  • 2x norské šití.
  • Dobře řešený jazyk (líp to má vyřešené jen Galibier Super Guide, Meindl perfekt, super perfekt a podobné boty).
  • Futro z kůže. Šití zboku na vnitřní a vnější straně nártu.
  • Ošizená podrážka (1 vrstva kůže + 2 vrstvy gumy).
  • Má více možností velikostí (různé délky – šířky bot, různé výšky nártu. Boty ti přizpůsobí tvým nohám – vložky, druhý jazyk, vycpávky….)
  • Vyrobeno u Meindlu na stroji (cena 350 US, čekací doba asi 1 měsíc). Pokud připlatíte, tak vám ušijí vlastní boty a ty jsou ušité ručně a nemají ošizenou podrážku, ale cena 630 US a čekací doba asi 4 roky. K ceně si připočtěte poštovné 60 US a Clo+DPH 2500kč.

Dallapé Paganela:

  • Kat. B – B/C. Pohodlné, měkčí boty do našich kopců. Ne na mačky. Kotník drží pěkně, ale ne tak pevně jako Limmer.
  • Full-Grain kůže, Gallo Juchten 3,2 mm, není třeba udržovat. Impregnace od výroby (olejem) je dostačující.
  • 3x norské šití.
  • Hůře řešený jazyk.
  • Futro z kůže. Šití na patě a nahoře na nártu.
  • Neošizená podrážka.
  • Méně šití.
  • Má jen standardní velikosti (celé i půlky) bez možnosti různých šířek bot nebo jejich přizpůsobení pomocí vložek, vycpávek tvým nohám.
  • Krásná ruční práce.
  • Celková cena (s dopravou a poplatky u banky) cca. 4 500kč, čekací doba asi 1 měsíc.

 Steinkogler

  • Kat. B/C – . Pohodlné, měkčí boty do našich kopců. Kotník drží pěkně.
  • Full-Grain hovězí kůže 3,2 mm., chrom-třísločiněná, otočena rubem ven a lícem dovnitř. Vypadá identicky jako Militärrindleder (Meindl Super Perfekt)
  • 3x norské šití.
  • Skvěle řešený jazyk.
  • Futro z kůže.
  • Neošizená podrážka.
  • Méně šití.
  • Krásná ruční práce.
  • Celková cena (s dopravou a poplatky u banky) cca. 329 EUR, čekací doba asi 2 týdny.

Pfanner Tirol Juchten

  • Kat. C – D. Pohodlné, tvrdší boty do našich kopců. Ne na mačky. Kotník drží pěkně pevně.
  • Full-Grain kůže, Gallo Juchten 3,7 mm, není třeba udržovat. Impregnace od výroby (olejem) je dostačující.
  • 3x norské šití.
  • Výborně řešený jazyk.
  • Futro z kůže a umělotiny.
  • Neošizená podrážka.
  • Méně šití.
  • Krásná řemeslná práce.
  • Celková cena (s dopravou a poplatky u banky) cca. 9 500kč, dají se koupit v Česku.

Pokud by byl konec světa a já potřeboval boty na celý život, kterým můžu důvěřovat, nemusím se o ně starat – mazat, nebude mi občas vadit voda v botách a nepolezu s nimi v mačkách po Himalájích, tak jednoznačně Dallapé Stivo.
Limmer líp drží kotník, můžu s nimi s mačkami do Himalájí, jazyk odolnější vodě, ale musím je jednou za čas namazat (taky potom vydrží celý život), jinak kůže popraská. Jsou tvrdší – více tahají patu. Mají více šití – větší možnost problému s nitěmi.

Pár odkazů:
http://www.scarpevera.it/shoes_en.htm
http://www.calzaturedallape.it/
http://www.limmerboot.com/
http://www.hikingbootshandcrafted.com/
http://www.meindl.de/english/
http://www.meindlboty.cz/
http://www.gronell.it/
http://expedice.eu/gronell/index.html
http://www.alicosport.it/
http://www.armond.com/english/index_roccia.html
http://www.voelkl-shoes.com/index.php?e … roup_id=19
http://www.gaerne.com/gaernewalk/prodotti.asp?idProd=94
http://www.esatto.biz/
http://www.chaussure-paraboot.com/super … p-105.html
http://makaraobuv.sk/
http://www.sedlarmates.cz/index.php?id=boty
http://www.danner.com/
http://www.svec.vyrobce.cz/
http://www.workboot.com/
https://shop.schutzbekleidung.at/index. … 3&parent=1
http://www.schuh-bertl.de/shop/
http://www.hanwag.de/schuh-detail.php?shoe_id=58
http://www.koutny-cz.eu/produkty/
https://www.torc-protection.de/products … index.html
http://www.johncaldenboots.com/index.php
http://www.craryshoes.com/
http://halfs.de/katalog/katalog.php
http://www.geigerschuhe.de/
http://www.steinkogler-bergschuh.at/
http://www.chaussurespaul.com/glossaire_manuel.php
http://www.vmp.cz/cs/navstevnici-prohli … oba-krpcu/
http://curiavitkov.cz/clanek18.html
http://www.whitesboots.com/

Bohužel nemůžu dát tady odkazy na další skvělé boty, protože se už nevyrábějí. Jsou k vidění a k prodeji už jen na Ebay.com (USA Ebay). Jedná se o Pivetta, Fabiano, Vasque, Asolo Yukon….

Tady je jeden článek (goodyear=good year šití/goodyear norvegine=norské šití):
http://www.chaussurespaul.com/glossaire_manuel.php

Tady je video od Dallapé jak šijou boty (norské šití):
Calzature Dallape

 

 
Festovní věci
0
    0
    Váš Festovní košík
    Váš košík je prázdnýZpět do obchodu