Péče o kožené boty

Než se rozepíšu. Je jeden způsob, ohledně péče o mou obuv, který je rychlý a spolehlivý. Zeptám se na způsob ošetření výrobce bot, pokud to neví, dotážu se výrobce usně, která je na obuvi použita. Zde bych měl získat ty nejlepší informace k ošetření obuvi. V případě, že mi výrobce tyto informace nedodá, ztrácí u mě důvěru. Teprve zpracováním surové kůže, vznikne useň. Vzhledem k tomu, že ve veřejném povědomí se usni říká kůže a nedělá se rozdíl mezi kůží a usní, tak dále v textu budu useň uvádět jako kůží, ať vás zbytečně nematu.

Vypadá to na dva nesmiřitelné tábory a na nekonečnou diskusi:

  • s voskem
  • bez vosku

Okolnosti mající vliv na výsledku kvality péče o boty:

  • Konkrétní pár bot (kvalita kůže, střih, kvalita zpracování obuvi při výrobě)
  • okolnosti, za kterých se boty používají (převážně suché, vlhké, smíšené klimatické podmínky)
  • majitel bot (jakým způsobem a jak často se o boty stará. Já je po každém použití umyju kartáčem a vodou, nechám je pomalu vyschnout ve větraném botníku)
  • činnost, kterou s botami dělám (do lesů, na poušti, vysokohorská turistika, ledovce, město…)
  • jak často je nosí

Druhy kůží nazvané podle způsobu činění:

  • tříselná kůže – kůže, která byla činěná rostlinnými tříslivy nebo kombinací rostlinných a syntetických třísliv
  • pryskyřičná kůže – kůže je předčiněná formaldehydem a činěná močovinoformaldehydovými a jinými pryskyřicemi
  • chromitá kůže – kůže vyčiněná bazickými chromitými solemi
  • chromitotříselná kůže – kůže vyčiněná bazickými chromitými solemi a rostlinnými tříslivy, popř. syntetickými tříslivy nebo jejich kombinací
  • zámišová kůže – kůže vyčiněná oxidačními produkty polovysychavých tuků, zejména rybích.

V našich krajích se nejčastěji setkáte s chromitou a tříselnou usní.

Při péči o boty je rozumné začít od toho nejlehčího:

  • koupím boty
  • ošetřím jen kondicionérem – neprotékají – fajn, není důvod cokoli měnit.
    Pokud protékají
  • zkusím jiné kondicionéry.
    Protékají
  • zkusím různé kondicionéry s impregnací bez včelího vosku.
    Protékají
  • zkusím jiné kondicionéry se včelím voskem.
    Protékají

ODTUD NENÍ CESTA ZPĚT.

  • navoskuji zastudena
    Protékají
  • navoskuji zatepla…..Protékají – vyhodím – prodám a hledám lepší boty

NEBO

  • zainvestuji do kvalitních celokožených, pohorek (je třeba si vybrat kvalitního výrobce), který je osvědčený, vyzkoušený v čase, podmínkách a ušetřím si bod 1 – 7, spoustu času, peněz a zklamání. To neplatí, pokud mě baví každý rok kupovat nové boty, nebo podnikám extrémy, kde potřebuji boty se špičkovýma vlastnostmi – kterým nemůžou celokožené pohorky konkurovat, ale ty taky nevydrží nadlouho.

Jak kůže pracuje:

Kůže se skládá z několika vrstev (učili jsme se je ve škole: pokožka, škára, podkožní vazivo). S tím, že svrchní vrstva, je nejcennější, nejdražší, drží celou kůži pohromadě. Často se stává, kvůli ziskům, že je tato část kůže odříznuta a použita na luxusní kožené zboží (rukavice, lakýrky, koženou sedačku apod.) a na boty se dá kůže bez této vrstvy (kůže se nazývá Top Grain, seříznutá, štípenka, nubuk…).

Pro vaši představu. Krupon, což je část kůže ze zad zvířete, kde je kůže pevná a proto se z ní šijí pohorky, je tlustá cca. 4 mm. (na krku je kůže hrubá až 15 mm. Používá se na podrážku, stélku bot….). Na současných botách, které běžně koupíte v obchodech, je kůže o tloušťce do 3,2 mm., nebo spíše kolem 2 mm.

Samozřejmě na kvalitu kůže má i vliv samotný nositel kůže (kráva, býk, prase…), jaké měl rodiče, kde žije, jakou má stravu, jestli dostává antibiotika, nebo hormony. Většinou slyším od starých ševců, že kůže nemá kvalitu, který byla kdysi. Krávy jsou nemocné, hýčkané, slabé, dopované léky, hormony a s tím souvisí nekvalitní kůže. Dále má vliv na kvalitu kůže i její zpracování. Dalo by se říct, že čím déle trvá zpracování kůže, tím je kvalitnější. Což je v rozporu s dnešní uspěchanou dobou, kde se šetří čas i za cenu nižší kvality. To už trochu napovídá o tom, proč jsou v současnosti kožené boty tak málo kvalitní, proč se dávají do bot membrány.

Membrány zajišťují botám nepromokavost a částečně odvádí vlhkost nohou ven z bot. Bohužel takováto membrána dlouho nevydrží, čím měkčí boty, tím méně. Já osobně, když vidím, že boty mají membránu, tak zbystřím. Protože membrána je šidítko. Nahrazuje, po krátkou dobu, vlastnosti kvalitní kůže a umožňuje použít na boty do náročných podmínek, nekvalitní kůži, textil, který by jinak neměl šanci nahradit kvalitní kůži.

Kvalitní kůže na obuvi je nepromokavá a odvádí vlhkost nohou z bot ven, pokud má všechny své vrstvy a není ucpána voskem, pryskyřicí, špínou. Useň je pružná díky kolagenním vláknům, které po sobě kloužou, je vláčná, pevná a plní svou funkci ochrany před okolím (což je její primární funkce na těle). Aby vlákna mohla po sobě klouzat, je potřeba, aby byla mazána. Měly, mezi sebou něco, co snižuje tření, zajišťuje jejich kluznost a neslepovala se k sobě. Současně, tohoto mazání nemůže být hodně, protože potom useň je příliš hodně vláčná, ztrácí tvar, trhá se a póry kůže se uvolní, jsou otevřené a propouštějí vodu.

Při chůzi je kůže neustále v pohybu a vytlačuje mazání, které je nutno doplňovat. Přirovnal bych to k houbě na mytí nádobí. S tím, že pokud jsou boty ve vodě, kůže při ohybu do sebe vodu nasává a potom vytlačí společně s kondicionérem, ještě ve větší míře. Proto po vysušení bot, je kůže suchá, tvrdá. Mazání je pryč a je třeba jej doplnit. Souběžně je třeba zajistit, aby kůže nehnila, protože jak je známo, tuk, kůže, kolagen jsou přírodní věci, které rády hnijí, což je normální přírodní proces, který zajišťuje koloběh látek. Naštěstí při zpracování kůže, výrobce dává do kůže konzervační látky proti hnití.

Shrnutí:

  • Kůže je tvořena vrstvami. Nejcennější vrstva drží celou kůži pohromadě (kůže se svrchní vrstvou se jmenuje Full Grain)
  • horní vrstva kůže, ta nejcennější, se často seřízne a na boty se dá kůže bez této vrstvy, která celou kůži drží pohromadě (kůži bez svrchní vrstvy kůže se říká Top Grain)
  • membrána v botě nahrazuje, po krátkou dobu, vlastnosti kvalitní kůže. Čímž se může na boty do náročných podmínek, použít nekvalitní kůže, textil
  • kůže se skládá s kolagenních vláken, které po sobě kloužou a tím je zajištěna pružnost, pevnost kůže
  • mezi kolagenními vlákny musí být mazání, aby se vlákna po sobě pohybovala, netrhala se a neslepovala se k sobě
  • mazání je z kůže neustále vytlačováno, vyplavováno tím, jak se kůže při chůzi ohýbá
  • mazání je třeba doplňovat
  • mazání musí kromě jiného zajišťovat, aby kůže nehnila.

A teď se podívejme na včelí vosk:

Včelí vosk je produktem včel, které jej sbírají z rostlin, kde má funkci ochranou a odpuzuje vodu. Včely používají vosk k stavbě pláství, v kterých mají med, larvy a kdoví co ještě. Zde jsou bližší informace k vosku. Už naši předci vypozorovali, že vosk velmi efektivně odpuzuje vodu. Naučili se této vlastnosti využívat a začali voskem napouštět oblečení a věci, u kterých chtěli mít impregnaci (boty, plášť do deště, tašky, dřevo, plachty atd.). Samozřejmě používali k impregnaci i pryskyřici, oleje atd., ale to tady dneska není tématem článku. Snad jindy. Dneska se v turistice, outdooru, trampingu, bushcraftu používá vosk hlavně na impregnaci bot.

Ano vosk skvěle impregnuje boty vůči vodě. Zároveň, ale ucpává póry kůže, která nedýchá, nemůže odvádět vlhkost nohou z bot pryč (boty jsou jako gumáky), zároveň vyplňuje prostor mezi kolagenními vlákny, která potřebují mazání, jak jsem psal výše a hlavně vysušuje kůži, která se díky tomu láme. Pokud je mezi vlákny vosk, který nemaže, tak se vlákny k sobě přilepí, začínají se trhat a poškozovat. Což se u kůže začne projevovat drobnými trhlinami a časem se kůže rozláme a roztrhá. Toto je hlavně u nanesení vosku zatepla, o kterém píšu dále v článku.

Představte si, že boty použité v mokrém počasí umyjete a dáte sušit, Z kůže je vyplaveno velké množství maziva. Boty uschnou a kůži naimpregnujete zatepla voskem. Mezi vysušenými vlákny je vosk a vlákna ochuzená o mazání jsou obalena voskem, místo olejem. Při chůzi se kůže ohýbá, ale protože vlákna jsou zalepená voskem, tak se po sobe posouvají s obtížemi, nebo vůbec a začínají se trhat a vznikají praskliny a to je začátek konce kůže.

Shrnutí:

  • vosk je skvělý na impregnaci proti vodě
  • kůži vysušuje
  • ucpe kůži, která nemůže dýchat, tím pádem vlhkost z nohou musí jít z boty přes ponožky komínem kolem kotníku. Ne přes kůži
  • zkracuje životnost kůže.

A co doporučují sami výrobci na péči o své boty. Uvedu 5 skvělých výrobců bot:

Meindl:

Boty Super Perfekt jsou pevné, drží tvar, nepromokavé, dýchají a vydrží. K ošetření výrobce doporučuje SportWax. Nějakou dobu jsem tyto boty měl a nezažil jsem mokro v botách.

Limmer:

Limmer na svých stránkách při správné údržbě svým krémem garantuje životnost svých bot 10 – 15 a více let, ale pozor nedoporučuje svůj kondicionér na boty s tenčí kůží, tam by mohlo dojít k přílišnému změkčení kůže, boty by neudržely tvar, póry v kůži by se příliš otevřely a nohy by byly mokré. Majitelé těchto bot (Limmer Standard) tyto tvrzení jen potvrzují a není výjimkou stáří těchto bot 20 a více let, při dennodenním používání. Jejich krém neobsahuje včelí vosk, a přesto funguje skvěle. 

Viberg:

Kanadský výrobce bot do lesa pro dělníky, lovce apod. Na své boty doporučuje vlastní krém s včelím voskem. Nemám zkušenost, ale obdobný krém vyrábí Obenaus, který taky obsahuje včelí vosk, ale i s kondicionérem a uživatelé si jej chválí.

Lundhags:

Švédský výrobce bot do přírody v severských podmínkách. Což znamená, že je všude plno vody. Doporučuje na své boty svůj vlastní krém, který se vyrábí podle staré receptury. Obsahuje včelí vosk, pryskyřici a kondicionér.

Jorn jensen

Norský výrobce legendárních bot. Mnohými lidmi ze severu je považován za výrobce bot, které jsou lepší než Lundhags. Na péči o své boty doporučuje krém s voskem a kondicionérem ROC.

Všichni mají společnou nejen kvalitu materiálu obuvi, velmi kvalitní střih bot, jejich zpracování, ale jejich krém na boty obsahuje nejen impregnaci, ale i kondicionér. Nikdo neošetřuje boty jen čistým voskem.

Mám osobní mnohaletou zkušenost se starými vojenskými kanadami (vz. 60). Ošetřoval jsem voskem, olejem (i motorovým), sádlem, pryskyřicí s voskem, lanolinem a nevím čím ještě (nebo kombinací všeho) a vždycky dřív nebo později protekly, ale kůže se nalámala a boty byly pohodlné, ale nohy mokré. Když jsem nové boty ošetřoval pouze voskem tak se kůže do roka polámala (předpokládám kombinaci nekvalitní kůže a vosku).

Bohužel nebo bohudík jsem přišel do kontaktu s botami od LimmerDallapéLundhagsPfanner a i s jejich krémy (kromě Pfanner) na boty. Jejich boty, doporučení na údržbu, moje a cizí zkušenosti mi umožnily zjistit, že existuje i jiná možnost jak se starat o své kožené boty (bez vosku, bez pryskyřice), tak aby dlouho vydržely a já měl nohy v pohodlí a suchu za každých okolností s tím, že údržba prodlouží životnost kůže a prospívá ji.

Pokud bych si to nezkusil na vlastní kůži, tak bych nevěřil, ale zkusil jsem….uvidíme za 10…20 let, možná napíšu něco jiného, ale zatím si stojím za svým, že boty z kvalitní, plnohodnotné kůže (neseřízly hovězí krupon) v kombinaci s kondicionérem, bez vosku a pryskyřice, fungují skvěle a udrží nohy v suchu za jakéhokoli počasí. Pokud bych neměl svou zkušenost, tak nevěřím a používám jako nejlepší ochranu svých bot vosk + pryskyřice + kondicionér v jednom, nechal si poslat Obenaufs, který má za velkou louží skvělou pověst a to hlavně u hasičů a dřevorubců, nebo LundhagsMontanaROC.

V minulosti, ale i v současnosti se vosk samozřejmě často používá na boty, ale za studena, tak aby nevnikl hluboko do struktury kůže, aby bylo možno jej jednou za čas odstranit (terpentýnem), kůži lidově řečeno promazat a zase ji navoskovat.

Pamatuji si, že můj děda mazal svoje staré, nesmrtelné kožené boty kusem špeku s kůží. O nějakém vosku nikdy neslyšel. Já se dozvěděl o možnosti požívat včelí vosk, před asi cca. 10 lety. Do té doby jsem o tomto způsobu ošetření bot neslyšel.

Dobrými domácími kondicionéry na kůži jsou i jednoduché věci, jako třeba norkový olejrybí tuk (lepší tresčích jater, má nižší bod tuhnutí v mrazu), vepřové sádlo (bez soli, radši doporučuji si vyrobit doma, vyškvařením syrového vepřového sádla), bezvodý lanolin (koupíte v lékárně. Pozor může kůži změkčit natolik, že ztratí tvar a bude se trhat, ale na kůži je jeden z nejlepších kondicionérů), lékařská vazelína (koupíte v lékárně), paznehtový olej (opět skvělý kondicionér na kůži. Často je požíván restaurátory)….. Najde se spousta lidí, kteří tyto kondicionéry vychvalují, ale i zatracují.

Nebo si můžete vyrobit vlastní kondicionér, nebo kondicionér s impregnací. Inspiraci najdete zde: 100% kondicionér, Krém na kožené boty.

Údržba kožených bot (s voskem):

Zastudena:

  • boty vydrhněte jarem a umyjte je čistou vodou. Zvenku i zevnitř. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud voda, kterou boty umýváte, není čistá,
  • boty důkladně vytřete a nechte ve větrané místnosti pomalu vyschnout (boty můžete vycpat novinami a několikrát je vyměnit za nové a suché). Může to trvat i několik dnů. Hlídejte, aby boty nechytli plíseň. Nesušte u ohně, topidla nebo u přímého zdroje tepla. Hrozí, že kůže ztvrdne a nenávratně ze zničí,
  • s použitím terpentýnu odstraňte vosk z povrchu kůže,
  • naneste na kůži 100% kondicionér (zvenku i zevnitř obuvi) a boty nechte v klidu při pokojové teplotě 10 – 15min.,
  • kůže si vzala kondicionéru tolik, kolik potřebovala a zbytek se utře,
  • nechte boty 5 dnů v klidu, aby se kondicionér pomalu a rovnoměrně rozmístil v kůži
  • vezmete voskové Krém na kožené boty, nanesete na kůži,
  • boty jsou hotové a připravené k potřebě,
  • výhoda tohoto ošetření bot voskem zastudena je, že boty mají vosk jen na povrchu a kůže samotná má dostatek kondicionéru. Má delší životnost, ale menší impregnaci.

Zatepla:

  • boty vyperte jarem a pořádně umyjte čistou vodou. Zvenku i zevnitř. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud voda, kterou boty umýváte, není čistá
  • boty důkladně vytřete a nechte ve větrané místnosti pomalu vyschnout (boty můžete vycpat novinami a několikrát je vyměnit za nové a suché). Může to trvat i několik dnů. Hlídejte, aby boty nechytli plíseň. Nesušte u ohně, topidla nebo u přímého zdroje tepla. Hrozí, že kůže ztvrdne a nenávratně ze zničí
  • impregnace za tepla provádíte buď fénem (horkovzdušnou pistolí – pozor ať nespálíte kůži), kdy nahřejete boty, nanesete vosk a fénem roztopíte vosk, který vsákne do nahřáté kůže bot, která díky teplu do sebe lépe přijme roztopený vosk, ten pronikne do hloubky struktury mezi vlákna, hluboko do pórů kůže. Což zajišťuje velkou a dlouhotrvající vodoodpudivost. Můžete několikrát opakovat, dokud boty přijímají vosk
  • nebo druhým způsobem, zatepla v troubě. Nahřejete troubu na 50 °C., vložíte boty do trouby (dejte pod ně noviny), necháte cca. 10 min. nahřívat, nanesete na boty vosk, třeba SnoSeal, nebo včelí vosk roztopený v terpentýnu (pozor, doma nebudou moc rádi, protože terpentýn má charakteristickou vůni, která každému nevoní a pár dnů tato vůně v troubě vydrží), opět vložíte do trouby, po cca. 5 min. vyjmete a opět nanesete vosk, můžete opakovat i několikrát za sebou, dokud boty přijímají vosk. Potom necháte boty ve vyhřáté, zavřené, vypnuté troubě přes večer dojít. Ráno jsou boty dokonale napuštěny voskem a to do hloubky struktury kůže, která je dokonale impregnována, zalepena….jako gumáky.
  • výhoda ošetření zatepla je dokonalá, dlouhodobá impregnace za cenu snížení životnosti kůže – bot.

Jak často voskovat?

Je to velmi individuální. Někdo voskuje po každém použití, někdo voskuje, až do bot začne téct. Za sebe doporučuji druhou variantu.

Údržba kožených bot (bez vosku):

Zastudena:

  • boty umyjte jarem a řádně je vypláchněte čistou vodou. Zvenku i zevnitř. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud voda, kterou boty umýváte, není čistá
  • boty důkladně vytřete a nechte ve větrané místnosti pomalu vyschnout (boty můžete vycpat novinami a několikrát je vyměnit za nové a suché). Může to trvat i několik dnů. Hlídejte, aby boty nechytli plíseň. Nesušte u ohně, topidla nebo u přímého zdroje tepla. Hrozí, že kůže ztvrdne a nenávratně ze zničí
  • nanese se na kůži kondicionér (zvenku i zevnitř obuvi) a boty nechte v klidu při pokojové teplotě 10 – 15 min.
  • kůže si vzala 100% kondicionéru tolik, kolik potřebovala a zbytek se utřete hadrem
  • nechte boty 5 dnů v klidu, aby se kondicionér pomalu a rovnoměrně rozmístil v kůži
  • boty jsou hotové a připravené k potřebě
  • výhoda je že kůže je vyživena tak jak sama potřebuje, nedochází k nadměrnému promazání. Tento způsob je vhodný u tenčí kůži (do 3 mm.). Pokud kondicionér obsahuje současně impregnace, tak tato impregnace zůstane na povrchu a v svrchní části kůže. Impregnace je dostatečná, ale ne dlouhodobá, je třeba ji často obnovovat. Což není problém. Protože takto můžete své boty ošetřovat často.

Zatepla:

  • boty umyjte jarem a pořádně je vypláchněte čistou vodou. Zvenku i zevnitř. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud voda, kterou boty umýváte, není čistá
  • boty důkladně vytřete a nechte ve větrané místnosti pomalu vyschnout (boty můžete vycpat novinami a několikrát je vyměnit za nové a suché). Může to trvat i několik dnů. Hlídejte, aby boty nechytli plíseň. Nesušte u ohně, topidla nebo u přímého zdroje tepla. Hrozí, že kůže ztvrdne a nenávratně ze zničí
  • nanesení kondicionéru za tepla se provádí fénem, nebo v troubě (viz bod níže), kterým nahřejete boty, nanesete kondicionér a fénem jej roztopíme, krém vsákne do nahřáté kůže bot, která díky teplu lépe do sebe přijme oleje, ty proniknou do hloubky struktury mezi vlákna, hluboko do pórů kůže, což zajišťuje velmi účinné doplnění potřebného maziva do kůže. Můžete opakovat, dokud boty přijímají kondicionér. Doporučuji potom nechat boty 5 dnů v klidu
  • druhý způsob nanesení kondicionéru zatepla je v troubě. Nahřejete troubu na 50 °C., vložíte boty do trouby (dejte pod ně noviny), necháte cca. 10 min. nahřívat, nanesete na boty kondicionér, opět vložíte do trouby, po cca. 5 min. vyjmete a opět nanesete krém, můžete opakovat i několikrát za sebou, dokud boty přijímají kondicionér. Potom necháte boty ve vyhřáté, vypnuté troubě přes večer dojít. Ráno jsou boty dokonale napuštěny kondicionérem a to do hloubky struktury kůže, doporučuji potom nechat boty 5 dnů v klidu
  • výhoda je, že kůže je vyživena intenzivně do hloubky, může dojít k nadměrnému promazání, hlavně u tenčí kůže a k tomu, že kůže začne ztrácet tvar a trhat se. Tento způsob je vhodný u kůže nad 3 mm. Další výhodou je, u kondicionéru s impregnací, že spolu s kondicionérem, vnikne do hloubky kůže i impregnace, které je mnohem trvalejší, než u nanesení krému zastudena, kdy impregnace zůstává na povrchu kůže a není tolik trvalá
  • Za sebe doporučuji nanášet kondicionér zastudena. Způsob zatepla používám výjimečně, pokud chci, aby impregnace vnikly hluboko do struktury kůže a byla trvalejší. Jinak způsob za tepla nedoporučuji.

Jak často mazat boty kondicionérem?

U nových bot z kůže nad 3 mm., se doporučuje mazat 3x týdně. Do 3 mm. 2 x týdně. Po té, co se boty rozchodí a kůže změkne, stačí kondicionér doplňovat podle potřeby, klidně 1x za měsíc. Někdo namaže boty po každém použití. Je to velmi individuální. Kůže by měla být vláčná, ale na dotek NE mastná.

Shrnutí (můj názor):

  • zeptat se na způsob ošetření výrobce bot, pokud to neví, dotázat se výrobce kůže, která je na obuvi použita. V případě, že mi výrobce tyto informace nedodá, nevím, jestli je ten pravý od koho chci boty kupovat
  • pro celokožené pohorky z kvalitního neseříznutého hovězího kruponu je nejlepší ošetřovat jen kondicionérem, nebo kondicionérem s impregnací bez vosku a pryskyřice, typu Limmer100% kondicionér, Krém na kožené boty.
  • pro turistické boty z nekvalitní kůže doporučuji spreje (bez vosku) od výrobce dokud funguje membrána. Ve chvíli, kdy začnou boty protékat, tak navoskovat (pokud chcete, aby vaše boty byly voděodolné) a čekat až kůže popraská. Určitý kompromis může být impregnace z včelího vosku a kondicionér v jednom jako u Krém na kožené boty, Lundhags, ObenaufsMontanaROC…..
  • u kožených bot jen do města doporučuji čistý kondicionér bez impregnace (u kvalitních bot, vám tento krém, dodá sám výrobce obuvi). Impregnace je zbytečná. U takovýchto bot jde pouze udržovat kůži ve skvělé kondici. Pokud mám takovéto boty i do společnosti a kvůli vzhledu, jsou voskovány. Doporučuji ošetřovat stejně, jak je popsáno výše „ údržba kožených bot (s voskem) zastudena“.
  • Extrémní voděodolností kožené obuvi se dosáhne, napuštění čistou impregnací (SnoSeal, 100% impregnace), teplem – fén, trouba. Voděodolnost je dlouhodobá, maximální, ale za cenu snížení prodyšnosti skoro na nulu, snížení životnost kůže – začne se časem lámat.

Odkazy:

Související články:

Tento článek navazuje a doplňuje informace souvisejících článcích. Zde jsou odkazy na tyto články:

Festovní věci
0
    0
    Váš Festovní košík
    Váš košík je prázdnýZpět do obchodu