Zpracování hovězího loje
Zdravím přátelé.
Hovězí lůj je jednou z hlavních složek 100% kondicionéru. Skvěle kůži změkčí, nekazí se a drží v kůži mnohem lépe než jiné oleje, tuky – špatně se vyplavuje. Je hlavní složkou 100% kondicionéru, Krému na kožené boty.
Zde uvádím podrobný návod, jak se surového hovězího loje, vyrobit tuk, který se používá v krémech na boty.
Použitý hovězí lůj má i svůj původ. Je z býka, který byl chován na biofarmě Sasov.
Bylo použito 3,1 kg surového loje z kterého nakonec bylo vyrobeno 2,75 l tuku na úpravu usně.
Práce od rozbalení, po nalití tuku do láhví trvala 1h 20 min.
Byl mi doručen nevšední balík. Vakuově balený hovězí lůj:
Který jsem musel nakrájet na drobné kousky, cca 0,5 cm x 0,5 cm:
Vše jsem vložil do hrnce a stálého míchání smažil:
První várka je slita přes hrubé síto a zbytek škvarků se smaží dál:
Podruhé jsem slil vyškvařený tuk a zase dal zbytek škvarků smažit:
Poslední zcezení a je hotovo. Teď jen zbavit tuk všech nečistot jemným sítem:
A nakonec vyčištění tuku přes spolehlivou, bavlněnou plínku:
A tohle zbylo z 3,1 kg surového loje:
Krásná barva, skvělý ročník:
Slít vše do sklenic:
A po vychladnutí hotovo: