Zdravím přátelé.

Výběr obuvi může mít zásadní dopad na naše zdraví, pohodlí, zážitek z toulání. Tento článek navazuje na původní článek ZDE. Věnuje se cestě objevování různých typů obuvi. Od turistických bot s podpatky po Barefoot obuv, které ovlivňují nohy, celkové zdraví a hlavně zážitek z toulání.

Příběh začíná před mnoha lety s bolestmi zad, nohou způsobenými dlouhodobým nošením nevhodné obuvi. S Barefoot obuví jsem zažil zlepšení ve svém zdraví a pohodlí, což mě inspirovalo k prozkoumání vlivu obuvi na tělo.

Dnes nosím standartní obuv s podpatkem, ale hlídám si, aby nebyl vyšší jak 8 mm (drop 8 mm). Barefoot obuv nenosím.

A proč?

Dozvíte se níže.

Výhody nošení obuvi bez podpatku

Čím dál více slyším kolem sebe, že lidé chodí v Barefoot botech po lese, na horách. Sám jsem používal prstové boty od Vibramu, modely, které se už dnes nevyrábí, ale principiélně jsou pořád stejné. Na přírodním povrchu, jako je hlína, tráva moc pohodlné chození, ale kameny, skály, štěrk, byl pro mě utrpení. O mokré trávě ani nemluvě. V krátkosti, tam kde bylo sucho a měkký podklad, jsem si chození užíval. Tam kde byly kameny, nerovnosti, štěrk, mokro, tam jsem trpěl. Ve městě pro mě je tato obuv nepoužitelná. Chodím přes patu a potřebuji na tvrdém povrchu, mít odtlumenou patu na botech, jinak mi trpí kotníky, kolena a hlavně kyčle. Takže pro mě je Barefoot obuv v přírodě nepoužitelná.

Níže uvádím v přehledných bodech hlavní výhody, nevýhody těchto bot. Pokud jsem na něco zapomněl, budu rád když mě doplníte.

Přirozená poloha nohy

Nošení obuvi bez podpatku podporuje přirozenou anatomickou pozici nohy, což může přinést výhody, jako je zlepšení držení těla, snížení bolesti v dolní části zad. Tato obuv také rozkládá tělesnou hmotnost rovnoměrněji po celé ploše chodidla, což může přispět k lepší rovnováze, stabilitě.

Zdraví nohou

Minimalistická obuv posiluje svaly nohou, podporuje lepší prokrvení, což může vést k snížení rizika vzniku deformací, únavy nohou. Tato obuv také umožňuje prstům pohybovat se volněji, což je přirozenější, zdravější pro nohy.

Prevence bolesti

Nošení obuvi s nízkým nebo žádným podpatkem může pomoci předcházet bolestem zad, nohou a kloubů. Podpatky mění rozložení hmotnosti, zatěžují kolena a páteř, což může vést k chronickým bolestem.

Nevýhody nošení obuvi bez podpatku a Barefoot obuvi

Období adaptace

Přechod na Barefoot obuv vyžaduje období adaptace, během něhož se nohy musí přizpůsobit novému způsobu chůze. Toto období může být spojeno s dočasným nepohodlím nebo bolestí.

Nedostatek ochrany

Barefoot obuv poskytuje méně ochrany proti ostrým předmětům, což může být rizikové v některých prostředích. Noha je také více vystavena vlivům počasí.

Potenciální riziko zranění

Bez polstrování mohou být nohy více vystaveny nárazům a tlaku, což může vést k zraněním, zejména u lidí s existujícími problémy nohou nebo chodidel.

Nároky na svalstvo

Nošení Barefoot obuvi zvyšuje zapojení svalů nohy, což může vést k únavě nebo bolesti, dokud se noha nepřizpůsobí novému stylu chůze.

Sociální a pracovní normy

Barefoot obuv může být vnímána jako nevhodná v určitých sociálních a pracovních situacích, což může omezit její použitelnost.

Výhody nošení obuvi s podpatkem

Celý život nosím boty s podpatkem a jak se říká, moje nohy, tělo už si na to zvyklo, a pokud si pohlídám, aby drop na botech byl do 8 mm, nemám žádné zdravotní problémy. Co je pro mě hlavní, je že jsou tyto boty odtlumené, šetří moje klouby, hlavně na tvrdém povrchu. V mém botníku mají všechny boty podpatek, dokonce i sandále mají minimální drop a velmi dobře odtlumenou podrážku.

Níže uvádím v přehledných bodech hlavní výhody, nevýhody těchto bot. Pokud jsem na něco zapomněl, budu rád když mě doplníte.

Estetický

Podpatky často zvyšují sebevědomí, dodávají eleganci outfitu. Mnoho lidí považuje podpatky za symbol sofistikovanosti, profesionality.

Optické prodloužení nohou

Podpatky mohou vizuálně prodloužit nohy, což je často považováno za esteticky přitažlivé, může zlepšit celkovou harmonii postavy.

Zlepšení postavy

Mírné nošení podpatků může podporovat rovnější držení těla, zlepšovat posturu.

Nevýhody nošení obuvi s podpatkem

Zdravotní rizika

Dlouhodobé nošení podpatků může vést k bolestem zad, deformacím prstů, problémům s koleny. Toto je způsobeno změnou v rozložení tělesné hmotnosti, zatížením páteře.

Omezená funkčnost

Podpatky omezují přirozenou funkci nohy, snižují stabilitu, což může vést k obtížné chůzi na nerovném terénu a zvýšenému riziku pádu.

Doporučená výška podpatku

Podpatky do výšky přibližně 5-7,5 cm jsou považovány za rozumný kompromis mezi estetikou a pohodlím, protože minimalizují negativní dopady na strukturu těla, chodidla.

Návod na přechod z obuvi s podpatkem na Barefoot obuv

Z vlastní zkušenosti vím, že přechod z klasické odtlumené boty s podpatkem, na Barefoot obuv vyžaduje čas, trpělivost. Hold nohy i tělo musí zesílit, najít si své místo v novém postoji, stylu chůze. Pro mě osobně bylo nejtěžší chodit na celou plochu nohy, což jsem nikdy nedokázal a pořád chodím přes patu. Čím pomaleji chodím, tím důrazněji chodím přes patu.

Níže jsem dal do bodů základní postřehy, které jsem si vyzkoušel, prošel si jimi.

Postupný Přechod

Začněte s nižšími podpatky, postupně přejděte na plochou obuv, aby se nohy mohly přizpůsobit.

Střídání obuvi

Pravidelně střídejte mezi obuví s podpatky a plochou obuví, abyste postupně zvyšovali dobu nošení Barefoot obuvi.

Krátké období nošení

Začněte nošení Barefoot obuvi na krátké doby, postupně zvyšujte dobu nošení.

Posilování nohou

Cvičení zaměřená na posilování nohou, chodidel pomůže zvýšit odolnost a flexibilitu.

Roztahování a masáže

Pravidelně provádějte roztahovací cviky pro nohy, lýtka a masírujte chodidla, aby se uvolnily napjaté svaly.

Pozorování reakce těla

Dbejte na jakékoli známky bolesti nebo nepohodlí a přizpůsobte dobu nošení Barefoot obuvi podle potřeby.

Výhody nošení celokožených, robustních turistických bot

Celokožené turistické boty s pevnou, stabilní podrážkou jsou naprostým opakem Barefoot stylu, který mi vyhovuje. Při svém toulání, testování mi došlo, že potřebuji pevné boty, které se vytvarují podle nohou, stylu chůze. Udrží nohy v teple, suchu, ochrání je, jsou jim podporou a i když neumožňují naplno rozvinout přirozený potenciál chodidel, je pro mě pohodlnější, bezpečnější chodit v pohorkách, než v Barefoot botech.
Ano je pravda, že neustále se zabývám myšlenkou celokožených pohorek s nulovým dropem, které by v sobě spojily to nejlepší z Barefoot a celokožených pohorek. Kde narážím na, zatím, nepřekonatelnou překážku, je gumová podrážka s hlubokým, agresivním dezénem, který by byl alespoň 8 mm hluboký. To, co jsem zatím našel, je dobré tak na toulání kolem řeky 🙁 Snad časem najdu potřebnou gumovou podrážku 🙂
Níže uvádím v přehledných bodech hlavní výhody, nevýhody těchto bot. Pokud jsem na něco zapomněl, budu rád, když mě doplníte.

Odolnost a trvanlivost

Celokožené, robustní turistické boty jsou navrženy pro maximální odolnost a trvanlivost. Kůže jako materiál je přirozeně odolná proti průrazu a oděru, což je nezbytné v drsných venkovních podmínkách. Šitá podrážka zajišťuje delší životnost boty, možnost její výměny v případě opotřebení.

Ochrana nohou

Tyto boty poskytují výbornou ochranu nohou v náročném terénu. Jsou navrženy tak, aby chránily nohy před ostrými kameny, větvemi a dalšími nebezpečími přírody. Robustní konstrukce pomáhá chránit chodidla i před extrémními teplotami. Tato ochrana je zvlášť důležitá v neznámém nebo divokém terénu, kde riziko poranění nohou je větší.

Podpora kotníku a stability

Důležitým aspektem turistické obuvi je podpora kotníku. Vysoký design a pevná konstrukce pomáhají stabilizovat kotník, což snižuje riziko výronů a jiných zranění, zejména na nerovném nebo kluzkém povrchu nebo při stoupání, sestupu v horách. Tato podpora je něco, co Barefoot obuv nebo obuv bez podpatku obvykle nenabízí.

Voděodolnost

Mnoho celokožených turistických bot je navrženo tak, aby bylo voděodolné, což je nezbytné pro udržení nohou v suchu a teple v proměnlivých, vlhkých podmínkách, které jsou běžné v přírodě. Barefoot obuv často nedokáže poskytnout stejnou úroveň ochrany.

Pohodlí na dlouhých trasách

Kvalitní turistické boty nabízejí výjimečné pohodlí i při dlouhých procházkách. Vnitřní polstrování, ergonomický design, podpora oblouku nohy pomáhají snižovat únavu a zvyšují celkové pohodlí během dlouhých túr.

Lepší přilnavost, trakce

Robustní podrážky turistických bot jsou speciálně navrženy pro vynikající přilnavost na různých površích, včetně mokrých, kluzkých nebo nerovných terénů, což je v přírodě nezbytné pro bezpečnou chůzi.

Teplotní regulace, pohodlí

Kvalitní kožené boty mají dobré tepelné vlastnosti, které pomáhají udržovat nohy v teple v chladném prostředí a poskytují dostatečnou prodyšnost v teplejším počasí.

Závěr

Na základě zkušeností a dostupných informací je jasné, že výběr obuvi má zásadní význam pro zdraví, pohodlí, zážitky. Ať už se jedná o boty s podpatkem, minimalistickou Barefoot obuv nebo výběr robustní turistické obuvi pro aktivity v přírodě. Je klíčové zvážit všechny aspekty – od zdravotních přínosů, ochrany nohou až po sociální, estetické faktory. Správný výběr obuvi může mít pozitivní dopad na fyzické pohodlí, zdraví nohou, celkovou kvalitu života, a hlavně zážitky z toulání v přírodě.

Přestože Barefoot obuv a obuv bez podpatku mohou nabízet výhody, jako je přirozenější poloha nohy a posilování svalů nohou, v náročných venkovních podmínkách, jako jsou hory a divoká příroda, jsou tyto výhody obvykle převáženy potřebou vyšší ochrany, podpory a trvanlivosti, kterou poskytují kvalitní turistické boty.

Osobně používám v přírodě na krátké i dlouhé toulání kvalitní celokožené pohorky, ve městě obuv na chůzi po tvrdém povrchu používám boty s velmi dobře odpruženou patou. Bohužel našlapuji přes patu, potřebuji kvalitní odpružení paty kvůli kloubům. Barefoot obuv používám jen výjimečně, a to pouze v přírodě, za dobrého počasí, měkkém povrchu, bez kamenů, štěrku na krátké toulání v blízkosti civilizace. Velmi rád, přenechám Barefoot druhým, kterým přinese více spokojenosti než mi.

Festovní věci
0
    0
    Váš Festovní košík
    Váš košík je prázdnýZpět do obchodu