Zdravím všechny nadšence kožených bot.

Rád bych se s vámi podělil o mé postřehy s botami norské společnosti Dundas. Jedná se o „tak trochu“ jiný druh bot, než ty, o kterých se na těchto stránkách můžete zpravidla dočíst. Nejsou to boty, které by byly určené do vysokohorského terénu, neprůchozího lesního masívu, mokřadů nebo pro těžkou práci v lese.  Boty Type 01, jsou sice taky určené do terénu, ale daleko míň drsného. Jejich odlišnost spočívá především v specifické konstrukci, zpracování a použitých materiálech, na které jinde jen tak nenarazíte. Výsledkem jsou pak velmi kvalitní a velmi pohodlné boty, které ocení opravdoví znalci.

Hledání ideálních bot

Poměrně dlouho hledám kvalitní boty, na které bych se mohl spolehnout za všech podmínek a ve všech prostředích. To samo o sobě představuje podstatný problém. Buď je bota tvrdá, která podrží nohu, ale pro běžnou procházku postrádá pohodlí, nebo je bota měkká, kde to je naopak. Pár párů festovních bot již mám. Zřejmě více než stačím užít a než stačí užít mí potomci. Přestože je mám dostatečně rozšlápnuté, jsou to pořád boty určené do hor než na pohodovou procházku někde v nížinách. Přestože hory miluji a nachodím v nich poměrně hodně kilometrů, daleko více nachodím se svým psem, nebo při pozorování ptáků v lehčím terénu. Hledal jsem proto tentokrát něco míň robustního, za to více pohodlnějšího. Od bot ušitých z prvotřídního materiálu, jako je např. GalloJuchten, se očekává nesmrtelnost. Jsou masívní, odolné, nerozbitné, ale bohužel tvrdé. Boty, na které nejsou kladeny až tak velké nároky, pak pro změnu postrádají dostatečně kvalitní materiál. Z kvalitní kůže si jde nechat ušít na zakázku i tzv. fajnové disajnovky, ale ty jsou určené spíše do města dělat parádu. Nemluvě o výrazně vyšší pořizovací ceně.

Výrobců opravdu kvalitních pracovních bot dnes není až tak moc. Začátkem minulého století tomu bylo jinak. Převážná část populace se tehdy živila manuálně a k tomu potřebovala odpovídající boty. Střih bot byl zpravidla jednoduše navržen tak, aby v nich dělníci vydrželi fungovat za každých podmínek od rána do večera. Dnes je situace jiná. Podmínky a možnosti se změnily. Navíc nároky na kvalitu již nejsou tak vysoké.  Proto takové kvalitní boty již šije velmi málo firem. V Evropě lze na podobné boty narazit zejména v Anglii, nebo tak jak já v Norsku.

    Dundas

    Jedná se o nefalšované nadšence se sídlem v Oslu, kteří sdílí podobnou filosofii jako Festovní Věci. Tím je návrat ke kvalitním produktům, které jsou poctivě vyrobené starým dobrým způsobem. Zaměřují se zejména na prodej bot vyrobených po všech stránkách s co největší kvalitou. Sami boty nešijí, ale spolupracují s těmi nejlepšími ševci a koželužnami. Nechávají si dodávat ty nejkvalitnější usně, jaké si lze vůbec představit. Produkty pak pod svou značkou nabízí na svých webových stránkách. Zájemci zde mohou najít jak modely horské, tak pracovně – vycházkové nebo společenské. Celou řadu jejich modelů lze zakoupit u nich na prodejnách. Druhou možností je boty si objednat.  Komunikace s firmou je rychlá, věcná a vstřícná. Jsou ochotni trpělivě vše vysvětlit a poradit při výběru jak druhu boty, tak volby materiálu nebo rozměru. Právě materiál je zřejmě největší problém. Jelikož se jedná o limitované kolekce usní, musí se mnohdy na vysněné boty čekat. Já jsem osobně čekal 6 měsíců…

    Type 01

    Právě zde jsem narazil na boty označené jako Type 01. Boty, které nejen, že senzačně vypadají, ale podle všeho by mohly i senzačně sloužit. Na první pohled to jsou úplně obyčejné boty, které zřejmě většinu lidí ničím nezaujmou. Kotníkové boty klasického střihu s průchodkami na tkaničky navíc bez polstrování. Takové boty po dědovi. V přední části jsou navíc poměrně široké, čímž sice zajišťují větší míru pohodlí, ale nejsou tak líbivé jako boty pro úzké nohy. 

    Type 01 se zhotovují i ve vyšším provedení, které více připomíná vojenskou botu. Tento model je navíc v horní části opatřen háčky pro snadnější utahování tkaniček. Všechny modely pak lze objednat v níže popisované verzi, dále pak z Chromexelu, nebo ze stylových italských usní Baladassi v koňakovém, modrém nebo zeleném provedení.

    Type 01 je typ prvotřídních bot. Typ, který vychází převážně ze střihu pracovní boty skotských ovčáků. Ti museli se svými stády naběhat za každého počasí v terénu spoustu kilometrů. Hlavní devizou jsou způsob a technologie, kterou používají při výrobě podrážky a jejím připevněním ke svršku. Podrážka je zhotovena ze tří vrstev masívní třísločiněné kůže, které jsou v lisu pod silným tlakem zformovány do tvaru lžíce (přední část podrážky je vychýlena od roviny podkladu o 4 cm) a následně k sobě a ke svršku sešroubovány mosaznými šrouby. Podpatek se skládá z dalších vrstev, které jsou k podrážce připevněny hřeby. Ve spod v přední části podrážky a na podpatku je pak nalepena gumová vrstva s desénem. Boty jsou zhotoveny v rodinné manufaktuře v Anglii u Williama Lennona, jehož 125ti letá ševcovská dílna má na tento způsob zpracování stroje. Na světě je údajně jen jedna podobná dílna na Novém Zélandě, kde se takto podrážky dělají. Výrobce tvrdí, že se jedná o starou tradiční metodu, která je pevnější a trvanlivější než Goodyear šití do rámu.

    Jednotlivé díly jsou k sobě spojeny masivními švy. V exponovaných místech jsou navíc zajištěny mosaznými nýty. Šití se nachází i uvnitř na patě. Asi to není nejideálnější řešení, ale během let se prokázala výdrž a spolehlivost šití. Způsob připevnění svršku k podrážce je zdánlivě ve stylu Black Stich, kdy šití není vidět, protože je skryto vespod boty. Je to vzhlednější, ale není tak voděodolné jako norské šití, které vede po obvodu. Nicméně klasické šití je v tomto případě nahrazeno mosazí a prolínaní vlhka skrze podrážku není až tak markantní. 

    mustard suede

    Mou pozornost zaujal druh kůže Mustard Suede. To je označení použité kůže, která byla při výrobě svršku použita.  Nejde ovšem o semiš, tak jak by mohlo být při překladu pochopeno. Neobrací se tedy rubem ven, ani není broušená. Jde o full-grain useň s více než 30-ti letou tradicí CF Stead Waxy Commander koželužny Tannery Charles F. Stead v Northamptonu v Anglii. Kůži z anglických chovů skotu zde zpracovávají pomalým třísločiněným způsobem vlastními činidly, kdy dochází k smrštění materiálu o 25 %. Výsledný produkt se tak stává velmi odolný a je navíc během procesu činění silně voskován. Dochází k tomu za tepla, kdy se vosky rozpustí v tucích a směs je pak do kůže vpravena pod tlakem. Tím vzniká voděodolný produkt, který při následném užívání, není nutno zvlášť pečlivě ošetřovat. Efekt semiše, jak znamená Suide v prodejním názvu, je spíš o projevu vosku na povrchu kůže, kdy boty z tohoto materiál používáním dostávají nenapodobitelnou patinu.

    jaké jsou doopravdy ?

    Největší předností bot je to, že svou jedinečnou konstrukcí zajišťují maximální funkčnost, perfektní stabilitu a neskutečnou pružnost při došlapu. Vedle toho vytváří vzdušné a pohodlné klima pro chodidla bez ohledu, jak dlouho budete mít boty na nohou.

    Popisovat míru pohodlí je problematické, protože se jedná o subjektivní záležitost. To co se může jednomu jevit jako maximální komfort, druhému nemusí až tak vyhovovat. Míra spokojenosti je pro změnu spojena s rozdílnými nároky, které na produkt klademe. Svoje postřehy následně uvádím v porovnání s jinými koženými botami, které jsem měl možnost doposud nosit.

    První kroky mi v Mustardech přišly neskutečné, a to i přesto, že nejsou rozhodně lehké. Váha jedné boty velikosti 47 bez vložky je 1.200 g. Přesto jsem podobný pocit u jiných bot nezažil. Jednoduše by to šlo popsat jako „Whauuu“. Nutno dodat, že tomu bylo na rovinatém travnatém terénu. Postupem času, kdy jsem boty vystavoval náročnějším podmínkám byly pocity o poznání méně senzační. Někdo by mohl namítat, že absence vnitřní podšívky bude na úkor pohodlí. Obavy jsou však zcela zbytečné. Navíc vnitřní vlhkost se v botě zdržuje v daleko menší míře. Samotná kůže svršku má necelé 2 mm. Mně samotnému to sice připadat málo, ale výrobce zřejmě dobře ví, že to je dostačující. Useň je dostatečně měkká a tím dostatečně komfortní již od prvního obutí. Přestože mám široká chodidla, neměl jsem při rozšlapávání žádné problémy. Výraznější výhrady by šly směřovat na jednoduchý jazyk. Aby byla noha v botě dostatečně zafixována, je nutno pevnějšího sešněrování. To se pak projeví nepříliš příjemném tlaku na nárt. K botám jsou však dodávány kožené tkaničky. Díky těmto pružným tkaničkám a díky měkkosti kůže si noha na tlak rychle zvykne a bota se po chvíli nějak přirozeně poddá. Chodidla se v botách po pár krocích uvelebí a nepříjemný tlak pomine. Pokut, stejně jako já, navíc použijete poctivé vlněné ponožky, tak si pak v botách lze pohodlně vykračovat libovolnou dobu.

    Větším problémem by se mohla jevit samotná podrážka. Její jednotlivé vrstvy kůže, které jsou vylisovány do požadovaného tvaru zajišťují dostatečnou stabilitu a pružnost kroku. To je jednoznačně výhodou. Charakter materiálu je ovšem méně voděodolný a více zranitelný mechanickému poškození, než je tomu u bot s gumovou podrážkou. Týká se to nejen okrajů samotné podrážky a podpadku, ale zvlášť je tomu ve spod ve střední části podrážky, kde je gumová podešev přerušena. Tento handycap by šel vyřešit výměnou gumové podešve, která by vedla po celé délce. Časem ji za takovou vyměním, ale nejsem si jistý, jak se to pak projeví na komfortu došlapu.

    Jaké jsou v terénu? Nutno přiznat, že to opravdu nejsou vhodné boty, které si vezmeme do skalnatých kopců, na brodění potokem nebo na zdolávaní neprostupného terénu. Pokud nám ovšem k radosti budou stačit polní cesty, lesní pěšiny, louky, pastviny, hráze rybníků, apod. tak to všude tam bude pro tyto boty ideální terén a chůze se pak stane radostí. Podstatnou výhodou je taky pohyb po zpevněných komunikacích, kterým se mnohdy nevyhneme a které pro tvrdé pohorky nejsou zrovna to pravé ořechové.

    Osobně jsem Mustardy testoval i v těžším terénu. Dva týdny jsem prolézal okolí Broumova a Adršpachu, včetně pár výprav do pískovcových skal. Taky jsem je v Beskydech stihnul několikrát potrápit v lese mimo pěšiny při hledání hřibů. Boty tam sice dostaly solidně zabrat, ale zvládly to se ctí. Drsnější terén se na nich drsněji podepsal. Kvalita kůže ovšem prokázala své přednosti. Všechny šrámy, rýhy, odřeniny a malůvky mé dcery šly poměrně snadno rozleštit. Následky takové akce jsem se snažil názorně zadokumentovat.

    Nicméně míra komfortu při chůzi v tomto terénu nebyla taká, tak jak je tomu u pohorek, které jsou konstrukčně mnohdy řešeny lépe. Poznat to bylo zejména při stoupání, nebo při bočním traverzu ve svahu ostřejšího úhlu.

    Co se týče schopnosti bot odolávat mokru: Svršek Mustard má relativně tenkou kůži, ale její zhuštění a vosková nasycenost z něj činí velmi odolnou záležitost. Samozřejmě jde tuto odolnost posílit pravidelným ošetřováním vhodným krémem na boty. To na druhou stranu ubere botám na specifickém charakteru patiny. Bota jednoduše ztmavne, nabere jednolitý odstín a stává se tak fádní. Je to o osobní preferenci. Já jsem boty za 4 měsíce ošetřil Krémem na kožené boty pouze jednou. Zejména z důvodu impregnace šití. Složitější je to s koženou podrážkou a podpatkem. Pokud chceme, aby lépe odolávaly vlhku bude nutné je ošetřovat častěji. Vhodnější budou krémy s vyšším obsahem tuku nebo přímo 100% impregnace. Prozatím mé boty nebyly vystaveny extrémnímu mokru. 3-5 km chůzi za deště nebo v mokré trávě jsou ovšem schopny zvládnout. Nepromokavé nejsou žádné kožené boty, ale na celodenní treky za mokra bych si zvolil přece jen něco odolnějšího.

    Celkově však musím konstatovat spokojenost. Přednosti bot rozhodně převáží jejich slabiny. Maximálně kvalitní, nad míru pohodlné a navíc jedinečné. S botami lze vyrazit kamkoli. Do města, na nákup, do práce, na procházku nebo rovnou na akčnější výlet. Co více si přát? Boty rozhodně splnily mé nároky a očekávaní. Možná, že to nejsou nejdokonalejší kožené boty na světě. Teprve čas ukáže, jak obstojí. Osobně již nyní jsem přesvědčený, že mezi ty nejlepší 100 % patří. Prozatím patří mezi mé nejoblíbenější a pevně věřím, že mi vydrží dlouho sloužit a dělat radost.

    pár slov závěrem

    Nejsem si jistý kolik Dundas Type 01 Mustard Suede běhá a do budoucna bude běhat po České republice. Zřejmě jich moc nebude. Mnohé můžou odradit vyšší pořizovací náklady, které se pohybují cca.8.300,-Kč (listopad 2023) bez započítané dopravy, DPH a cla. Těm, kteří fandí pravým pohorkám, můžou tyto boty připadat pro běhání po horách jako málo vhodné. Těm, kteří preferují kvalitní boty do města, pro změnu jako boty málo trendy. Někoho, stejně jako mně, jistě nadchnout můžou. Možná právě tím, že svým charakterem kůže budí dojmem ošuntělosti. Tím se odlišují od jiných, vybočují z řady a jdou takzvaně proti proudu. Boty vedle svých funkčních vlastností, mají totiž i svůj jedinečný charakter a měnící se patinou i specifický styl. Styl který je opravdovým obrazem majitele – pravého fajnšmekra.

    P.S. Nejen pro ty, pro které by to bylo moc dlouhé čtení, jsem nafotil pár fotek…

    Radim

    (radik.sedlacek@seznam.cz)

    Festovní věci
    0
      0
      Váš Festovní košík
      Váš košík je prázdnýZpět do obchodu