Festovní pohorky – 2 model

Zdravím přátelé.

Poměrně rychle se mi podařilo došít druhý model Festovních pohorek.

Vychází z předchozího prvního modelu. Má stejný střih, materiál.

Jiné má řešení jazyku, šněrování, a hlavně je jiné řešení přišití podrážky (Bentivegna).

Opět chci poděkovat za pomoc Kamilu Pulicarovi, Dave Berg, panu KoutnémuKrojzlovi , jednomu videu na YouTube, a několika diskuzím na internetu, kteří mi velmi pomohli a mnohému naučili.

Boty jsem šil s představou, že budou extrémně trvanlivé, odolné – předimenzované, blbuvzdorné. Budou pohodlné, lehce opravitelné, maximálně jednoduché, trvanlivé.

U tohoto modelu jsem upravil jazyk, aby byl jednodušší, lehce opravitelný, funkční. Místo dírek na tkaničky jsem použil háčky, kvůli jednoduššímu a efektnějšímu vázání. Dále jsem změnil způsob přišití svršku k podrážce. A proč? Vizuálně se mi Bentivegna více líbí než norské šití. Umožňuje mi šít s větší přesností i když je to mnohem složitější než norské šití. Také mi to umožňuje více šetří samotnou kůži svršku, tím, že u norského šití musím kůži ohnout a pomocí kladiva dotvarovat, aby jej bylo možno přišít k svršku. Což je podle mě ke kůži dost nešetrné. Zde tato fáze odpadá a neexistuje. Při šití Bentivegna jsem úmyslně šil první steh blíže k okraji, než jsem musel, cca. 1–2 mm, chtěl jsem otestovat, jestli i s takovýmto hendikepem, šití vydrží a neprořeže kůži. Neprořezalo, vše drží a nic nepovolilo. Takže při dalším šití už ponechám cca 5 mm materiálu, což bude opět velmi předimenzováno a vydrží cokoli…

Boty při prvním nazutí jsou tvrdé, nepohodlné, studené. První vklouznutí do boty není tak náročné jako u prvního modelu. Po překonání prvního lehkého odporu, po vklouznutí do boty, se moje noha ocitla najednou v prostoru, který přesně odpovídá jejímu rozměru, ale i tak byl zde pocit „proboha co jsem si to ušil, je to jako betonová bota!!!!“

Utahování tkaniček jde rychle, pohodlně a je mnohem lehčí než u dírek prvního modelu. Bota se i tak nerada podvoluje, respekt si musím získat.
Změna nastane už po prvních krocích.

Po prvních km nepohodlí pomalu ustupuje, ale pořád je bota tvrdá.

Tyto boty jsou jako víno. Čím starší, tím lepší. Pohodlí v těchto botech si hold musím vychodit – zasloužit. Pata drží, v botě je místo tak akorát. Po prvních km žádné otlaky, bolesti. podrážka drží v terénu, eliminuje velkou část nerovností.

Brodím se v potoce abych odhalil, kudy do boty teče voda. Nic, sucho. Celé dopoledne brouzdám v lese, mokré trávě, blátu, mokrém sněhu, potocích…noha v suchu. Kůže je sice na povrchu nacucaná, ale chromčiněná kůže, pěkně ošetřena speciálním krému, nepustila vlhkost do boty.

A co váha boty? Ano jde to znát, člověka to nutí jít rozvážnou chůzí, ale tím více si všímá okolí, vychutnává si ten okamžik.

    Technikálie:

    • svršek: hovězí krupon, chromčiněný, FullGrain, 5 – 6 mm (13 – 15 oz.),
    • podšívka (futro): teletina, chromčiněné, FullGrain, 2,2 mm (6 oz.),
    • tužinka a opatek: třísločiněný hovězí spodkový krupon, Full Grain, 4 mm,
    • výztuha na patě: třísločiněný hovězí krupon, třísločiněný, FullGrain, 2 mm,
    • napínací stélka: třísločiněný hovězí krupon, FullGrain, 6 mm,
    • první a druhá vrstva podrážky: třísločiněný hovězí spodkový krupon, Full Grain, 4 mm,
    • polstrování: není,
    • váha jedné boty (cca. vel. 43): 1 501 g.

    Asi vás napadne celá řada otázek. Zkusím vás předejít.

    Proč je kůže chlupatá a ne pěkně hladká jako na každých botech?

    Kůži jsem, na doporučení Kamila, obrátil rubovou (chlupatou) stranou ven. Protože tím se zvýší odolnost kůže proti mechanickému poškození. Rubová strana je měkká, pružná. Pokusy o škrábance, proříznutí, pohlcuje díky své poddajnosti. A i když časem může dojít k poškození, tak tato vrstva není tak důležitá, jako druhá (lícová strana). Tato lícová strana je hladká, tvrdá, nejkvalitnější část kůže, která vlastně celou kůži chrání, drží pohromadě. Zároveň je velmi náchylná k poškrábání, proříznutí. Protože je tuhá, tvrdá. Toto je vlastně způsob, který se používá u starých pohorek, kde hrozí časté poškození kůže od ostrých skal. Nevýhoda tohoto řešení je vzhled a odvod tělesné vlhkosti z noh (pot). Pokud je kůže lícovou (hladkou) stranou nahoře, tak nejblíže k noze je rubová strana, kde je kůže vláčnější, měkčí a vlhkost zde velmi lehce prochází k lícové straně, kde je kůže hutnější, ale tenčí a vlhkost zde odchází pomalu ven a část vlhkosti je pohlcena v zbytku kůže, takže je v botě méně vlhkosti. Pokud je to naopak, že lícová strana je uvnitř boty, tak vlhkost v botě hned narazí na bariéru husté kůže, která velmi neochotně pouští vlhkost z boty ven, kde by se odpařovala. Takže se vlhkost drží v botě déle. To je cena, za zvýšení mechanické odolnosti bot.

    Proč mají boty na svršku jen jeden steh?

    Protože se tím předchází poškození boty – šití. Jak se říká „kde nic není, ani smrt nebere“ Takže eliminace šití na botech, snižuje riziko poškození šití. Zároveň prodražuje cenu boty. Je to opravdu velký kus, velmi kvalitní kůže. Čím méně šití, tím menší pravděpodobnost poškození.

    Proč má bota širokou špičku?

    Aby prsty na noze měly dostatek prostoru. Tím je noha stabilnější, může naplno plit funkci, kterou ji příroda dala. Bota má nohy podporovat, ne deformovat.

    Proč nemají boty podpatek?

    Šetří se tím páteř (hlavně bederní oblast). Pokud mají boty podpatek, tak je tělo v permanentním záklonu, což je nepřirozená pozice. Proto i tak často lidi bolí záda (vlastní zkušenost). Tím, že boty nemají podpatek, tak je tělo ve své přirozené pozici. Opět boty tělo podporují, nedeformují.

    Proč nemají boty v podrážce, podporu klenby?

    Aby byla noha nucena si samu klenbu vytvořit. Pokud bych dal do boty podporu klenby, tak by tato podpora přejala funkci klenby, ta by se na noze nevytvořila, chodidlo se zhroutilo. Dále je podrážka pružná, noha může využít celý svůj potenciál.

    Proč je bota ušita z tak robustního materiálu?

    Chci, aby boty byly dlouhodobé, naplno využívaly vlastnosti neseříznuté kůže. Tyto vlastnosti kůže jsou mnohonásobně větší než kůže seříznuté, kde jsou odstraněny vrstvy kůže. Tyto vrstvy mají v kůži své funkce (ochrana, pružnost, transport látek, odolnost, tvrdost…), odstraněním části kůže se odebírají tyto vlastnosti a je to v pytli…. Úmyslně jsem celé boty předimenzoval. Použitým materiálem, střihem, zpracováním se snažím dostat na samotnou hranici možností konstrukce bot a použitého materiálu.

    Jak je svršek přišitý k podrážce?

    Svršek je k podrážce přišitý Bentivegna šitím. Rámeček, který drží svršek k podrážce je z toho samého materiálu jako svršek, 5 mm chromčiněný hovězí krupon, FullGrain. Vše přišito polyesterovými nitěmi 1,6 mm, které jsou pletené, navoskované.

    Proč má bota na šněrování háčky a ne tkaničky, jako první model?

    Háčky jsou pohodlnější, umožňují lehčí vázání boty, lepší utahování, umožňuje i zónově utahovat. Háčky umožňují jiné, jednodušší, hezčí řešení jazyku. Mokré, špinavé tkaničky se lépe rozvazují. Háčky jsou mnohem lepší než dírky na tkaničky, a to ve všech ohledech. AŽ na jeden jediný, velmi důležitý. Háček je poškoditelný. Níže na obrázku jde vidět, vytrhnutí háčku, po zanýtování. I když jsem se hodně snažil háček perfektně zanýtovat, tak se stala chyba. Háček se může venku časem zlomit, uvolnit, vytrhnou…prostě může z boty zmizet. Což u dírek na tkaničky neexistuje.

    Proč na Festovních pohorkách upřednostňuji chromčiněnou kůži?

    Třísločiněná kůže krásně voní, má nádhernou barvu, práce s ní je k radosti, je i tak trochu více eko než chromčiněná, v kontaktu s pokožkou je příjemná, má nižší tepelnou odolnost (70 C). Drží hůře svůj tvar, který se ji při výrobě bot dá. Chromčiněná kůže nemá pěknou barvu (tedy pokud se vám líbí modrá kůže), smrdí chemii, má vyšší tepelnou odolonost (100 C) vytvarovat ji je utrpení a dřina. Je vyčiněna síranem chromitým – tvrdou chemii (je navázán na kolagenní vlákny, neuvolňuje se a to ani ve vodě. Takže není důvod k obavě o zdraví. 90% bot se šije z chromčiněné kůže). Jedny z absolutně nejlepších bot na turistiku, Limmer, se šijí z chromčiněné kůže, a to už desítky let, mají s ní skvělé zkušenosti. Tak proč se nepoučit od mnohem zkušenějších. Takže na Festovní pohorky se může použít jakákoli festovní, FullGrain, 5 a více mm kůže vyčiněná jakýmkoli způsobem. Zatím nejlepší zkušenosti mám s chromčiněnou kůži. Proto ji upřednostňuji.

    Podrobnější postup šití prvního modelu pohorek s Norským šitím, naleznete ZDE. prosím o shovívavost, postupy, řešení jsem si musel vymyslet na základě videa a pár fotek na internetu. Děkuji.

    Pokud by jste si chtěli více informací k botám, napište na mail admin@festovni-veci.cz

    Péče o boty.

    K ošetření koženého svršku boty používám Krém na kožené boty, který kůži dodá potřebné tuky, oleje pro její dlouhou životnost, funkčnost (kůže je měkká, pevná, drží tvar), impregnace ochrání kůži před vodou. Zároveň zabraňuje vyplavování tuků z kůže ven. Krém roztírám holým prstem, minimální vrstvu-tenký film, čím méně, tím lépe, kde teplo rukou pomáhá krém lépe roztírat, oleje se dostanou lépe do kůže, impregnace zůstane na povrchu kůže, takže kůži nezalepí. Neucpe se.

    Vnitřek boty (podšívku) vytírám vlhkým hadrem, po každém použití bot. Nechám vyschnout, potom do boty vložím cedrový napínák (má silné protiplísňoví, antibakteriální vlastnosti). 1 – 2x za rok celé boty zvenku i zevnitř umyju (velké praní) v mýdlové vodě (voda, Kastilské mýdlo jen z oliv), nakonec vypláchnu čistou vodou. Po vyschnutí ošetřím 100 % kondicionérem, nechám 1 den v klidu a hotovo.

    Díky novince Spreje do bot, je údržba vnitřku bot (podšívky), mnohem jednodušší. Odpadá vytíraní boty mokrou hadrou (samozřejmě můžete vnitřek občas vytřít, mokrou hadrou, kvůli odstranění nečistot), ale hlavní je, že po použití bot, necháte vnitřek vyschnout a stačí když jej 1 – 2x za měsíc stříknete sprejem do bot. Dáte boty na cedrové napínáky, hotovo. Tento sprej má silné antibakteriální, protiplísňové vlastnosti, plus obsahuje látky, které změkčují kůži – takže kožená podšívka netvrdne, ale udržuje se vláčná, pevná. Sprej nereaguje s membránou, ani s jinými složkami boty (lepidla, polstrování, jiné materiály). Může se použít do všech bot jak s koženou, tak textilní podšívkou s membránou i bez ní.

    Výlet s Festovními pohorkami. Leden 2019. A v botech pořád sucho…

    Festovní věci
    0
      0
      Váš Festovní košík
      Váš košík je prázdnýZpět do obchodu