Krém na nohy, ruce

Zdravím přátelé.

Spolu s krémem na boty mám v hlavě i představu krému na nohy. Bez noh a jejich perfektní kondice nikam nedojdu a můžu mít sebelepší boty a vybavení. Pokud mám nohy v perfektním stavu a na nohách skvělé boty… tak cestování je požitek, radost, štěstí… proto chodím po světě.

Často jsem zanedbával nohy a bral jako samozřejmost, že můžu kamkoli dojít a nohy se tak nějak samy o sebe postarají. Což mi řadu let i fungovalo. Přiznám se, nohy jsem maximálně umyl mýdlem (někdy zalepil půchýř náplastí) a to bylo vše. Jak léta jdou, zjišťuji, že se budu muset starat o své nohy.

Často vymknuté kotníky, nedostatečná hygiena, strhnuté nehty, časté puchýře a strhla kůže, řezné rány a další nepříjemnosti si už začaly vybírat svou daň. Uvědomil jsem si, že i nohy potřebují svou péči a proto jsem se začal zajímat, co na nohy používají kamarádi turisti a další lidé ve světě, kteří rádi chodí.

Nejčastější odpověď na mou otázku, co na nohy? Bylo, že nic, stačí opláchnout a nohy si poradí samy.

Další odpovědi byly třeba: kalciová mast, měsíčková mast, Indulona, Alpa, vepřové sádlo a další lidové rady. Fajn, fungovaly a proč nevěřit lidem, kteří toho odchodili více než já. Potom jsem se setkal s lidmi, kteří už mají hluboké znalosti, a od nich jsem si nechal poradit.

Dali jsme hlavy dohromady a vymýšlíme krém na nohy:

  • které dostávají zabrat X km. v pohorkách, v těžkém terénu
  • jsou často rozmočeny a není čas na regeneraci
  • které mají puchýře, strhnuté nehty, plísně a podobné neduhy s kterými se potýkám i já
  • promrznuté nohy
  • rozsekané nohy těžkou celodenní chůzi a další taková dávka km. je čeká na druhý den
  • potřebuji předcházet puchýřům a odřeninám na nohách

Krém se už tvoří a vypadá to, že za pár dnů bude na světě prototyp, který si samozřejmě na sobě vyzkouším, potom doladím a až budu spokojený, tak pár vzorků rozešlu na vyzkoušení. Budu jenom rád, za vaše připomínky, informace, rady a věcnou kritiku….to vše pomůže dobré věci, jak věřím.

    9.2.2015

    A máme tady složení:

    Butyrospermum Parkii, Olea Europaea Fruit Oil, Cera Alba, Vitis Vinifera Seed Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Hydrogenated Castor Oil, Euphorbia Cerifera Wax, Hydrogenated Olive Oil, Olea Europaea Oil Unsaponifiables, Betula Lenta Barc Oil 1,3 %, Rosmarinus Officinalis Leaf Oil 0,5%.

    Je to pěkně vymazlená věcička. Příští týden budou vzorky k otestování 🙂

      9.2.2015

      Ráno vycházím s batohem na 3 dny ven.

      Těším se na krásné zážitky, dobrodružství i námahu s tím spojenou, která je samozřejmostí a bez které, bych si nevážil toho, co mi svět dává. Mám radost z toho, že strávím 3 dny v přírodě, které si míním vychutnat plnými doušky. Je mi jedno, jaké bude počasí. Vždyť není dobré ani špatné počasí, je jen špatné vybavení a já mám s sebou vybavení na jakékoli počasí.

      Celý den chodím, připadám si jako bych nechodil, jen proplouvám krajinou a vnímám vůni, krásnou přírodu… vítr. Jak hodiny ubíhají, je čas si najít místo na přenocování. Najdu si starý dub uprostřed louky. Místo má příjemnou atmosfér a představa, že tu strávím večer, se mi zamlouvá. Příjemně unavené tělo se těší na odpočinek. Připravím si večeři, umyju se, pojím a zavrtám se do spacáků. Usínám s myšlenkou, že ráno mě čeká další krásný den, který prožiju tak jako by byl můj poslední….tak jako každý den mého života.

      Ano, přesně takové pocity mám, když se zpětně podívám na své toulání a tak nějak potlačuji v mysli vzpomínky na průjmy, bolesti břicha a hlavy, strhané nehty, odřenou kůži, puchýře…..prostě to co často patří k cestování. Alespoň jsem si to myslel, vždyť všichni okolo mě to také tak měli.

      Zvláštní je, že čím více jsem se na internetu na fórech setkával s lidmi, kteří mají stejnou vášeň jako já, toulání, tím více jsem se setkával i s jinými názory. Což je přirozené. Dozvěděl jsem se, že odřená kůže, puchýře, strhnuté nehty, plísně a jiné neduhy s nohami jsou zaviněny mou nedbalostí a neznalostí.

      Pokud mám boty, které vyhovují mým chodidlům a to ve správné velikosti…..nebudu mít strhnuté nehty a nebudu čekat řadu měsíců, aby mi dorostly. Pokud budu mít na nohách dvoje ponožky (na kůži tenké z umělých vláken a na nich hrubé vlněné) a k tomu dobře zavázané boty. Nebudu mít odřené paty a strhnuté puchýře. Pokud budu mít správně ošetřené boty, aby byly nepromokavé, a budu mít nepromokavé návleky….nebudu mít rozmočené nohy a roztrhanou kůži na chodidlech. A pokud budu starostlivý ke svým chodidlům, nebudou trpět plísněmi, zhmožděninami a každý následující krok nebude utrpení, ale proplouvání krajinou, které tolik miluji.

      Teď už mám skvělé boty, dvoje ponožky na nohách, naučil jsem se správně zavazovat boty a dokonce jsem se naučil i podle potřeby přes den vyměňovat ponožky.

      To vše mi zajišťuje mít ten nedočkavý, příjemně lechtivý pocit v břiše před každým cestováním. Těším se na výlety více než kdy v minulosti. Protože díky zkušeným lidem, mám znalosti a zkušenosti, které mi pomáhají, a cítím závazek. Závazek se podělit o své zkušenostmi s dalšími lidmi, kteří jsou jako jsem byl já a hledají odpovědi na své otázky.

      Jediná věc, která mi uniká a na kterou nedokážu zjistit jednoznačnou odpověď, je:

      čím ošetřovat nohy. Poskytnout jim péči, výživu, podmínky pro to, aby se mohly zregenerovat, odpočinout a aby každý krok nebyl pro ně i mě utrpení.

      Všude se setkával s improvizací. To znamená, že se používá něco, co je primárně určeno na něco jiného, ale trochu to funguje i na nohy cestovatelů. Jsem vděčný i za tyto rady a zkušenosti, ale neuspokojuje mě to.

      Vždyť musí existovat něco, co je vymyšleno, odzkoušeno primárně na nohy turistů, cestovatelů, tuláků, kteří namáhají své nohy často extrémně a jsou na svých chodidlech závislí. Protože bez nich nemůžou dělat to, co milují….cestovat.

      A zatím to nenacházím.

      Jsem doslova touto myšlenkou posedlý natolik, že jsem se rozhodl tuto péči na nohy uvést na svět.

      Mám tato kritéria:

      • musí být pouze z přírodních materiálů
      • nesmí obsahovat chemické přísady jako konzervanty, parfémy, ropné látky
      • nesmí být testovány na zvířatech
      • musí být vyrobeny u nás v České republice
      • musím vědět, co obsahuje a vědět, že to tam opravdu v požadovaném množství je
      • musí řešit plísně na nohách
      • musí být schopné pomáhat při promočených nohách, aby se promočená kůže netrhala
      • musí řešit záněty kůže a podkožních svalů
      • musí kůži, poskytnou všechny látky, které pokožka ztrácí při plnění své funkce
      • musí vytvářet pro nohy podmínky, které ji umožní rychle regenerovat
      • musí mít antioxidační účinky
      • musí zabraňovat vzniku puchýřů a otlaku, a pokud vzniknou, tak urychlit jejich léčbu
      • musí to být cenově dostupné

      Chci, aby takový krém pomáhal všem, kteří večer ulehají příjemně unaveni po dlouhém chození. I když mají rozbité, promočené nohy, které jim doslova brní a cítí, jak v nohách proudí krev, tak i přesto se těší, až ráno vstanou, obují se a opět můžou proplouvat krajinou a soustředit se na krásný svět a ne si nechat odvádět pozornost každým bolestivým krokem. Protože ví, že to tak bude.

      To je můj sen, proč jsem se rozhodl do toho jít.

      Tento krém se už tvoří a je otázkou 1 – 2 týdnů, kdy budou první vzorky k dispozici k otestování.

      10.2.2015

      Proč věnovat péči nohám pozornost?

      Kdysi lidé žili 30 – 40 let a to byli staří kmeti. Dneska žijeme 2 – 3x déle. Jsou věci, které naši předci neřešili, neměli problém s nohama. Nedožili se toho, aby takové problémy měli. Měli jiné problémy. Sežrali je, zabili je, měli hlad nebo se utopili apod. Prostě nohy neřešili, stejně tak často neřešili osobní hygienu. Lidi jsou od přírody líní. Lidi se neradi myjí, chodí špinaví spát. Zeptej se ženských, jestli chodí jejich chlapi spát na čuníka.

      A proč pečovat o kůži? Kůže je živá, je to živý organismus. Je úžasná, což je fantastické. Možná přírodě pomáhali nějací zelení mužíci, kteří to vymysleli. Kdo ví? Je to úžasný orgán který nás chrání. Kůže se zničí, umře a odpadne a místo ní naroste kůže nová, která nás ochrání. Na kůži žije flora, která má miliony organismů.

      Někde jsem četl. Myslím, že to byla knížku od Asimova nebo od někoho kdo píše sci-fi, že byla velký vědec, který dostal telepatickou zprávu. Zprávu ať je neničí, ať je nezabíjí, že jsou mírumilovní, nikomu neubližují. Říkal si, co to je, to není lidstvo?…zkrátka a dobře to byla kolonie, mega kolonie organismů, která žila někde na nehtu, nebo někde na kůžičce kolem nehtu a které se snažila sdělit, že když si každý týden bude dělat manikúru, tak ona jako civilizace zahyne. Tou manikúrou, tu kolonii vždycky téměř vyhubí a ona má problém dojít do stádia, kterému byla, podle jejich přesvědčení, předurčena. Řekli mu, že když vynechá jeden cyklus manikúry, tak můžou projít svým cyklem k vzniku vrcholu civilizace a potom budou moci přirozeně vyhynout a opět se obnovit. A pokud by to mohl udělat, tak moc mu děkují.

      My když si myjeme nohy, hlavně agresivními mýdly, nebo jsou naše nohy dlouho ve vodě, tak se poměry na kůži změní. Kultury bakterií, tvořící fluoru na kůži, které tvoří první linii obrany těla, se mění. Je velké množství druhů těchto bakterií a pořád se drží navzájem v šachu. V momentě když vznikne jakákoli výhoda: teplo, chlad, vlhko, sucho tak jedna z nich vyhraje. Vždycky se najde některá výhoda, která někomu vyhovuje více, něž někomu jinému a ona se rozmnoží a překoná tu druhou. A to není dobře, protože to přinese mnoho špatného, nebo hodně dobrého. Hodně dobrého je také špatné. A tak vznikají plísně, různé infekce a fungální problémy.

      Takže o kůži máme pečovat, hlavně o kůži na nohou. Protože stojíme celý život na nohách. Dále je třeba mít nohy prokrvené. Čím jsme starší, tím jsou nohy méně prokrvené. Lidé mají křečové žíly, mají různé problémy s cirkulací krve a to všechno podporuje…plísně.

      Dobrou péči o pokožku vytváříme vhodné podmínky pro to, aby nevyhrála ani jedna skupina baktérií žijící na kůži, aby se mohly držet navzájem v šachu. Aby na kůži bylo symbiotické prostředí.

      Když se umyjete agresivním mýdlem, tak je to špatné. Nejen že zničíme ty špatné baktérie, ale zničíme i ty dobré bakterie a ještě si narušíme buněčnou vrstvu tkáně. Některé mýdla jsou tak agresivní, že odstraňují buněčnou část tkáně a tím si otvíráme kůži infekci a vytváříme si zranění, kterými bacily i virusy mohou vniknout do těla. Tato buněčná vrstva nás chrání před vším. To je druhá linie obrany.

      Když použijete dobrý krém po umytí agresivním mýdlem, co se děje? Krém vytvoří tenkou vrstvu, která funguje jako okamžitá ochrana a vytvoří podmínky, nebo by měl vytvořit podmínky pro to, aby mikroflóra dále existovala. Tato mikroflóra je ta, která se potýká s bacily a virusy. Pokud bacily a virusy přes ní projdou, tak je tu potom kůže a až potom bílé krvinky.

      Horolezci, turisté, kajakáři a lidé, kteří mají nohy ve vlhkém prostředí. Ti potřebují zvláštní péči. Protože nohy v tomto prostředí mokvají. A vlhkost dává opět výhodu, příležitost houbám, plísním a infekcím, které mají rádi vlhkost.

      Takové nohy by se měly umýt dobrým a neagresivním mýdlem…mýdlo s jelenem je úžasné. Je to základní mýdlo, tak jak jej naše babičky dělaly. Je to louh a zbytky tuku z husího, vepřového sádla. Po umytí se nohy musí osušit a ošetřit krémem, který vytvoří ochranu kůže, vrátí kůži některé lipidy a živiny, které jsou vodu vyplaveny a, které kůže potřebuje, aby byla pružná a vláčná. Kůže pokud je vysušená, popraskaná tak těmito prasklinami, ranami v kůži se dostane infekce a bakterie do našeho těla. Vytváří se příležitosti, aby kůže mohla být bacily a virusy napadena. Vhodný krém vytvoří ochranou linii a doplní to, co bylo vodou vyplaveno ven.

      Některé krémy, opravdu dobré krémy, mají v sobě vlastnosti, které nejen podporují, ale také vytváří svůj vlastní obranný systém, systém z rostlin. Tento rostlinný systém, který je u těch neznásilněných výrobků, pomáhá floře na kůži. Krémem dáte další linii, legii ochrany.

      Dobrý krém má v sobě ochranné vlastnosti rostlin, které dáváme na sebe. Pokud tam dáme jen mastný krém, která je z petrolátu, tak vytvoříme jen ochrannou vrstvu. Což je celkem v pořádku až na to, že on zácpě póry na kůži.

      Některé skvělé krémy obsahují i výtažky z rostlin, které akcelerují regeneraci buněk. Vytváří prostředí ideální pro regeneraci, kterou podpoříme tím, jak vtíráme krém do kůže. Tak vlastně masírujeme nohy a tím pomáháme uvolňovat toxiny, které v nohách vznikají a podporujeme regeneraci nejen kůže, ale i regeneraci samotných nohou.

      2.2.2013

      Krém na nohy (75 ml….zatím nemá název:-)

      Je založen na zkušenostech amerických indiánů. Základem je výtažek z břízy, plus velké množství výtažků z bylin a koření. Protože neobsahuje vodu, je vhodný i do mrazivého prostředí – nezamrzá.

      Je Ideální v situacích, kdy jsou nohy rozmočené, unavené, otlačené, odřené z námahy v těžkém dni. A potřebujeme mít nohy v skvělé kondici.

      Jak účinkuje?

      Je založen na bambuckém másle. Krém vytvoří první linii ochranu kůže, díky které se snižuje riziko vzniku puchýřů, infekce, vzniku plísně na minimu. Vrátí kůži některé lipidy a živiny, které jsou vodu vyplaveny (živiny, které kůže potřebuje, aby byla pružná a vláčná. Kůže pokud je vysušená, popraskaná tak se a těmito ranami v kůži dostane infekce a bakterie do těla). Obsahuje výtažky z rostlin, které akcelerují regeneraci buněk. Vytváří ideální prostředí pro regeneraci.

      Postup:

      Umyjte nohy ve vodě (ideálně teplé) a šetrným mýdlem (třeba mýdlo s jelenem), osušte a namažte krémem ráno před těžkým dnem a večer po těžkém dni. Klidně můžete nohy mazat i kdykoli přes den.

      Tím že nohy promažete, tak je i prokrvíte a tělo lépe odbourává toxiny, vzniklé v svalech a kloubech při námaze, což pomáhá při urychlení regenerace.

      9.3.2015

      Z důvodů, které nechci rozepisovat, ale souvisejí s legislativou, došlo k vylepšení mého krému na nohy a vznikl vylepšený balzám na ruce a nohy od Sportique.

      Původní krém na nohy byl upraven a byly mu dodány složky, které umožňují jeho efektivní použití nejen na nohy, ale i na ruce.

      Krém je určen k ošetření silně namáhané pokožky rukou i nohou při práci i sportu. Má silné protizánětlivé, zvlhčující, regenerační a antioxidační účinky. Přináší úlevu při revmatických bolestech kloubů.

      Pro koho je určen:

      • Je určen na ruce, nohy,  které jsou silně zatěžovány, často zraněny a v i kontaktu s chemikáliemi.
      • Pro těžce manuálně pracujících lidí (automechanici, lidé v zemědělství, lesnictví, řemeslníky apod.).
      • Pro lékaře – chirurgy, uklízečky, pracovníky v chemickém průmyslu, kteří mají ruce rozežrané od dezinfekcí a chemických čističů a látek.
      • Pro lezce, kteří používají magnesium a často si odřou ruce o skály a trpí tím nejen kůže, ale i svaly, šlach, klouby.
      • Pro vzpěrači, trojbojaře, kulturisty, běžce, atlety atd.
      • Pro turisty, horolezce, vodáky a lidi, kteří mají často nohy vystaveny velké zátěži, vlhkosti, zraněním, zánětům.

      Protože tento krém je především určen na těžce zatěžovanou pokožku, nejen mechanicky, ale i zatěžovanou chemickými látkami (čističe, dezinfekce, oleje apod.) a také samozřejmě zatěžované okolním prostředím (mráz, horko, vlhkost atd.). Proto krém obsahuje velmi vysoké množství přírodních látek k podpoře regenerace pokožky, doplnění chybějících živin kůže, k ochraně a podpoře optimálního prostředí pro bakterie, žijící na kůži tak, aby se držely v šachu a nevznikaly plísně a jiné kožní problémy.

      Jak je krém přísně účelově vyroben, tak u něj nehledejte žádné parfémy, kvůli vůně, nebo různé změkčovadla, aby se pohodlně natíral apod. Tento krém je určen na pomoc pokožce v těch nejhorších podmínkách. Protože neobsahuje vodu, nezamrzá.

      Ano můžete jej používat i několikrát denně, jako běžný krém na ruce (i když ruce, nohy nejsou namáhaný a poškozeny), třeba místo svého oblíbeného krému, ale je to jako byste každé ráno dojížděli do práce v nejnovějším Ferrari po silnici 3 třídy, nebo jako by dámy chodily no sklepa pro zavařeniny v šatech od Blanky Matragi.

      Krém můžete koupit v Festovním obchodě 75 ml. 249 Kč./ks + poštovné.

        Festovní věci
        0
          0
          Váš Festovní košík
          Váš košík je prázdnýZpět do obchodu