Lundhags Park – boty do nepohody

Zdravím přátelé

Se značkou Lundhags jsem se setkal před více jak 5 lety v diskusích o Bushcraftu, pobytu v přírodě a cestování.

Zaujala mě informace, že jsou boty vyrobeny prioritně pro severskou přírodu. To znamená spousty vody, bažiny, vlhkost a v zimě velký mráz. Boty samotné měly reference velké životnosti, jednoduchosti, skoro nezničitelnosti, voděodolnosti a taky, což mě hodně zaujalo, možnosti si botu sestavit podle venkovních podmínek.

Samozřejmě hodně se na fórech probírala cena, která není nijak malá, ale vzhledem k tomu, že řada lidí je nosí více jak 10 let a nechávají si jen vyměňovat podrážky, tak to s cenou není tak špatné.

Lundhags poskytuje skvělý servis, který si člověk samozřejmě musí zaplatit. Pro ty náročné nabízí službu, ušití bot přesně na míru a dokonce vám i vyhoví s požadavky na konstrukci bot. Třeba vám na boty Forest dají kaučukovou botu z Certechu 4 místo Certech 2,5 a i zvýší vám boty o pár cm. oproti originálu. Popřípadě si pohrají i s barvou kůže atd.

Snad jediné, co mě zarazilo je, že podrážku vám vymění jen u Lundhags. Protože nikdo jiný to nezvládne. Což je výzva pro naše ševce a opravny obuvi. Já jsem ve svém okolí nenašel nikoho, kdo by si na to troufnul a taky nikoho komu bych boty na opravu dokázal svěřit.

Technická data (vel. 43)

  • váha jedné boty bez vložky a tkaničky: 645g.)
  • výška boty: 220 mm.
  • délka podrážky zvenku: 313 mm.
  • šířka podrážky v nejširším místě:112 mm.
  • tloušťka kůže: 2 mm.
  • délka stélky: 280 mm.
  • délka vložky do bot: 285 mm.
  • šířka vložky do bot v nejširším místě: 101 mm.

Pojďme se podívat na boty.

První dojmy po rozbalení byly skvělé. Boty jsou krásně zpracovány, žádné chyby, nedodělky. Jsou lehké, opravdu vše je podřízeno funkčnosti a odolnosti. Takové skořápky.

Kůže je poměrně měkká, má 2 mm, bez jakýchkoli závad a poškození. Vevnitř nemá kožená část boty žádnou podšívku, výztuže, polstrování, nebo druhou vrstvu kůže. Prostě jen kus kůže, bez kudrlinek…..to se mi líbí.

Samotná kaučuková boty je vyrobena z odlehčeného kaučuku Certech 2. Na pohmat je tvrdá, pružná a dá se tušit, že mechanická odolnost bude velká. Podrážka je ke kaučukové botě přilepena bezvadně. Jen na špičce je jakoby nedodělek (na fotce níže). Mám trochu obavu, jestli tohle místo vydrží, ale vypadá to, že je to od výroby úmyslně. Uvnitř je na kaučukové botě nalepena kůže, bez jakékoli výztuže, polstrování. Takže celý vnitřek je kožený.

Šití samotné je bezchybné. Nemám jakékoli výhrady, snad jen malá obava o šití na patě. Jestli lem kalhot je neobrousí a nezpůsobí párání (foto).

Líbí se mi, že tam kde se boty ohýbají (špička boty, pata a achilovka), není žádné šití, které by mohlo dělat problémy.

Teď přichází na řadu zkušenosti z terénu, které jsou pro mě nejdůležitější.

Boty se nazouvaní trochu ztěžka, ale ve chvíli kdy pata vklouzne do boty, najednou se vše jakoby uvolní. Je třeba si pohlídat při nazouvání místo, kde se kaučuková bota přišívala ke kožené části boty, Zde je kůže přilepena a nadvakrát přišitá (na fotce níže), ale i přesto dochází k odlepování okrajů kůže a její rolování.

Stačí po nazutí, prstem srovnat, utáhnout tkaničky a jít. Při chůzi není žádný problém. Nic netlačí. V oblasti prstů je velký prostor. Vypadá to, že boty jsou dělány pro široké nohy. Což mi maximálně vyhovuje. Pata zapadne tam kam má. Zavážu tkaničky zatím jen zlehka a jdu.

Na nohách jako bych nic neměl. Boty jsou lehké, podrážka skvěle tlumí asfalt a je měkká. Takže se ve špičce ohýbá a nezatěžuje patu. Která je volná a cítím, že se pata trochu hýbe. Kameny jdou přes podrážku trochu cítit.

Když jsem se dostal do lesa na hory. Utáhnul jsem boty na pevno a vyšel.

Tkaničky trochu přes jazyk tlačily, ale v závěru dne jsem už nic necítil. Jestli to je dáno, že se boty přizpůsobily, nebo jsem se přizpůsobil já, ukáže čas (nakonec se přizpůsobil jazyk). Pata seděla v botě a ani se nehnula. Když jsem šel z kopce, prsty netlačily do špičky boty. Viděl jsem potok a tak jsem do něj vkročil, abych si vyzkoušel vychvalovanou voděodolnost. A ouvej do bot začalo přes šití téct. Moje nedbalost, boty jsem nenamazal krémem a neutěsnil švy (po namazání, se voda dovnitř nedostala nikdy). Takže jsem potok přebrodil, vyměnil ponožky za suché, boty vytřel kapesníkem a šel dál. Bylo skvělé cítit se zase v suchu. Tady jsem poprvé pochopil, co tím na forech mysleli „cibulový způsob“. Můžete chodit v jakém počasí a podmínkách chcete. Můžete boty promočit, nechat na mrazu, můžete do nich nalít vodu, ale nohy budou pořád v teple a suchu. PROTOŽE boty jsou jenom skořápkou, která chrání nohy před okolím. Komfort si člověk dělá ponožkami a vložkami do bot a ty může vyměňovat a jakkoli kombinovat. Já v létě nosím dvoje vložky a na nohách tenké umělé ponožky a střední vlněné ponožky. V zimě mám v botách jen jednu vložku do boty a na nohách podle zimy buď jednu tenkou umělo ponožku a jednu velmi hrubou vlněnou ponožku, nebo přidám ještě jednu střední vlněnou ponožku. Tak trochu si člověk skládá boty sám, podle toho jak potřebuje. Ti seveřani v tom mají asi zalíbení (IKEA. Lego….). V bahně drží boty skvěle, nekloužou a hlína se ve vzorku podrážky nedrží.

Po celoročním nošení můžu s čistým svědomím říct, že tyto boty patří k tomu nejlepšímu, co jsem na nohách měl. Kožená část boty ještě změkla a přizpůsobila se.

péče o boty

Výrobce doporučuje své krémy

  • Leather grease – kondicionér vyrobený podle tradiční receptury s voskem a pryskyřicí
  • Leather wax – kondicionér Lundhags s voskem

K ošetření koženého svršku boty používám Krém na kožené boty, který kůži dodá potřebné tuky, oleje pro její dlouhou životnost, funkčnost (kůže je měkká, pevná, drží tvar), impregnace ochrání kůži před vodou. Zároveň zabraňuje vyplavování tuků z kůže ven. Krém roztírám holým prstem, minimální vrstvu-tenký film, čím méně, tím lépe, kde teplo rukou pomáhá krém lépe roztírat, oleje se dostanou lépe do kůže a impregnace zůstane na povrchu kůže, takže kůži nezalepí. Neucpe.

Vnitřek boty (podšívku) vytírám vlhkým hadrem, po každém použití bot. Nechám vyschnout, potom do boty vložím cedrový napínák (má silné protiplísňoví, antibakteriální vlastnosti). 1 – 2x za rok celé boty zvenku i zevnitř umyju (velké praní) v mýdlové vodě (voda, Kastilské mýdlo jen z oliv), nakonec vypláchnu čistou vodou. Po vyschnutí ošetřím 100 % kondicionérem, nechám 1 den v klidu a hotovo.

Díky novince Spreje do bot, je údržba vnitřku bot (podšívky), mnohem jednodušší. Odpadá vytíraní boty mokrou hadrou (samozřejmě můžete vnitřek občas vytřít, mokrou hadrou, kvůli odstranění nečistot), ale hlavní je, že po použití bot, necháte vnitřek vyschnout a stačí když jej 1 – 2x za měsíc stříknete sprejem do bot. Dáte boty na cedrové napínáky, hotovo. Tento sprej má silné antibakteriální, protiplísňové vlastnosti, plus obsahuje látky, které změkčují kůži – takže kožená podšívka netvrdne, ale udržuje se vláčná, pevná. Sprej nereaguje s membránou, ani s jinými složkami boty (lepidla, polstrování, jiné materiály). Může se použít do všech bot jak s koženou, tak textilní podšívkou s membránou i bez ní.

Klady:

  • lehké
  • mechanická odolnost kaučukové boty je skvělá. Zvládá bez problémů ostré kameny i větve. Nijak jsem boty nešetřil a nenesou známky poškození. Abych je poškodil, asi bych je musel proseknout sekerou nebo nožem.
  • vodotěsné (voda se dostane do bot pouze vrchem a to ještě dost omezeně). Samozřejmě až po impregnaci šití. Bez toho voda přes šití projde bez problému do bot. 
  • pohodlné (jsou pro široké nohy, jako mám já)
  • nemusí se rozcházet (prostě sednou jako zadek na hrnec). Časem se bohužel kaučuková bota nepřizpůsobí, takže pokud hned nesednou, tak máte smůlu. Je fajn, že mají modely pro úzkou, širokou nohu s nízkým i vysokým nártem
  • i když do boty nalijete vodu a zase vylijete, stačí botu zevnitř utřít hadrou, nazout a jít dál, bez toho, aby nohy byly mokré (boty nemají polstrování a uvnitř je pouze kožené futro nalepené na kaučukovou botu)
  • bez problému zvládnou asfaltovou cestu, bahno, skálu….
  • nepotvrdila se moje obava z tzv. defektu na špičce boty. Vodu nepustil a nijak se neměnil ani k lepšímu a ani k horšímu
  • boty opravdu kvalitně sedí na noze. V botě je spousty místa. Pokud se boty pevně utáhnou, pata sedí a ani se nehne. Jinak je pata poměrně volná, ale není s tím problém, boty mají měkkou podrážku, která se ohne dříve, než se pata, během chůze, pohne. Ani po celodenní chůzi nemám odřené paty. Obuv není na nohách skoro cítit, je opravdu lehká a univerzální.

Zápory:

  • nedrží kotník (srovnal bych to s vojenskými kanadami vz. 60)
  • podrážka je měkká a poddajná (opět bych srovnal s vojenskými kanadami vz. 60), kameny cítíte, ale ne nepříjemně. Vnímáte terén
  • cena 249 Eur (v slevách se dá koupit i s 60% slevou, stačí hledat a být trpělivý)
  • ohledně šití se potvrdily moje obavy o možnosti jeho prodření lemem nohavic kalhot. Vyřeším to tím, že šití přelepím kouskem kůže
  • výměna podrážky jde udělat jen u Lundhags. Což je pro mě docela nepříjemné
  • myslím, že do našich kopců ideální 
  • člověk vyhledává kaluže, bláto a úmyslně přes ně chodí, aby si ověřil voděodolnost (video). Často jsem se přistihl, že místo abych velkou kaluž obešel, tak jsem jako malé dítě do ní skočil a brouzdal se v ní, jen kvůli tomu pocitu
  • v létě se nohy v botě trochu potí, ale vlhkost je odváděna ponožkami ven. Když už ani ponožky nestačí na odvod vlhkosti, což se stává pří opravdu horkém létě, tak jen vyměním ponožky a pokračuji dál

Já mám nohy 8 (42) a koupil jsem velikost 43 a myslím, že ani velikost 44 nebude moc velká. Pokud si nejste jisti velikostí, vezměte o číslo větší. Velikost lze upravit vložkami do bot.

Pokud bych hledal boty na toulání Evropou s možností kdykoli poslat boty k opravě (výměna podrážky) do Lundhags, určitě jsou tyto boty vítězi.

Pokud bych hledal boty na cestu kolem světa, tyto boty nepatří k mým horkým kandidátům a to z důvodu závislosti na Lundhags. Šité pohorky mi opraví (vymění podrážku) kdekoli, Lundhags ne.

Obchod kde se dá nakoupit za dobrou cenu:

Bazar, ale nedokážu se dostat přes systém k prodávajícím.

    Foto po rozbalení:

    Lundhags venku v přírodě:

    Foto po roce používání:
    Festovní věci
    0
      0
      Váš Festovní košík
      Váš košík je prázdnýZpět do obchodu