Péče o boty z méně kvalitní, nebo tenké kůže

Zdravím přátelé.

Péče o jakoukoli kůži pod 2 mm tloušťky, nebo která má seříznutou, vykartáčovanou svrchní lícovou stranu kůže (nubuk, štípenka, Top Grain, seříznutá kůže, tenká kůže – méně než cca. 2 mm…).

Jsem amatér, který se hodně ptá a řadu let se věnuje péči o kožené boty (baví mě to). Snažím se hlavně věnovat botám z kvalitní kůže. To znamená z kůže neseříznuté (FullGrain) v plné tloušťce, ideálně 3–4 mm.

Už jsem se věnoval péči o boty z kvalitní kůže. Tak dnes se pověnuji péči o obuv z méně kvalitní kůže, nebo z kůže kvalitní, ale tenké (do 2 mm).

Samozřejmě za ty roky se nesetkávám jen se špičkovými botami z kvalitní kůže. Mnohem častěji se setkávám s botami z nekvalitní kůže, která mají seříznutou, poškozenou svou nejkvalitnější, svrchní (lícovou) vrstvu, která celou kůži drží pohromadě. Nebo s kůži, která je kvalitní, ale tenká (0,5 -2 mm.), protože je seříznutá rubová strana, ale naštěstí je zachována nejkvalitnější část kůže.
V tomto článku se chci věnovat péči právě o takovouto kůži, z které jsou ušité, lepené boty a tvoří drtivou nabídku (odhaduji 90 %) v našich obchodech. Lidé je používají mnohem častěji než boty z kvalitních materiálů. Hlavně díky ceně, komfortu nošení, váze, dostupnosti.
Vysvětleme si, proč je tato kůže nekvalitní, je náchylnější k opotřebení, poškození, je méně tolerantní ke špatnému zacházení, tím je paradoxně mnohem náročnější na údržbu než kvalitní kůže, z které jsou ušity kvalitní, drahé boty.
Kůže, vlastně bych měl spíše psát useň. Protože vyčiněním zvířecí kůže (kůže – surová kůže, která se stáhne z mrtvého zvířete a není nijak upravena), vznikne useň, ze které se šijí boty, nábytek, oblečení, tašky apod. Budu úmyslně psát kůže a ne useň, protože je to pro většinu lidí srozumitelnější, a i mi se lépe o tom píše 🙂

Na obrázku jde vidět průřez kůži:

    Vrchní část kůže (líc) je stvořena k tomu, aby tělo chránila před poškozením, infekcemi, vnějšími podmínkami, proto je i ze všech vrstev kůže nejodolnější, nejkvalitnější (je výjimka, která ji kvalitou předčí, ale o té zde nebudu psát. Jedná se o Cordovan), jinak by to vše nedokázala zvládnout a její nositel by umřel. Což mě osobně by to docela vadilo….Příroda je moudrá, moc dobře se postarala o vysokou kvalitu této části kůže.
    Pod touto lícovou vrstvou se nacházejí další vrstvy kůže, které zajišťují tzv. servis pro svrchní kůži (výživu, transport látek do těla a z těla ven, zásobárna..). Proto je takováto kůže na pohmat měkká, příjemná, vláčná, hebká……a levná.
    Pokud je kůže neseříznuta, má svrchní, kvalitní a drahou vrstvu, říká se ji FullGrain, lícová kůže. Takováto kůže je kvalitní, odolná, dlouhodobá. Vyrábí se z ní kvalitní věci. Může být klidně i tenká 0.2 mm, protože je seříznuta ze spodní (rubové strany). Je odstraněna méně kvalitní vrstva kůže (rubová strana), zbyde jen ta nejkvalitnější vrstva kůže, která se používá na kvalitní rukavičky, nábytek, potahy luxusních aut, peněženky, boty apod. Jen tak pro zajímavost. Víte jaká kůže, je použita na barové stoličky v Onassisově jachtě?
    No a kůži, které se seřízla svrchní vrstva, se říká Top Grain, někdy štípenka, nubuk. U nubuku se můžeme setkat s tím, že nubuk je vyroben z FullGrain kůže. Svrchní – lícová strana kůže je vykartáčována do jemného semiše, který je na pohled pěkný, na pohmat příjemný. Vznikne narušením svrchní vrstvy, která je jinak hladká, tvrdá.

    Často se stává, výrobce ušije boty ze seříznuté kůže z lícové strany (TopGrain). Tuto kůži na rubové – vnější straně vyleští, popřípadě nalakuje. Kůže vypadá jako kvalitní – neseříznuta FullGrain kůže. Bohužel, tato kůže má s kvalitní kůži společné jenom slovo „kůže“. Člověk často na první pohled nepozná, že se jedná o seříznutou kůži. Často ani prodavači nemají tušení, co to po nich vlastně chcete. Jak poznat, že je kůže seřízla z rubové strany? Často stačí vlastní rozum. Pěkné boty, nízká cena. Nebo se kůže moc leskne. Občas pomůže, udělat nehtem rýhu (vytlačit rýhu, ne drápanec) na povrchu kůže (kůže se nijak nepoškodí). U FullGrain je rýha v tmavším odstínu než okolní kůže. U seříznuté je škrábanec ve stejném odstínu jako ostatní kůže. Možná jsou i jiné způsoby, ale teď si na ně nevzpomenu.
    V tomto článku se budu věnovat péči o kůži, která byla zbavena své nejkvalitnější části, nebo tato část zůstala zachována, ale byla narušena (nubuk) a kůži která je poměrně tenká (cca 0,2 –2 mm) i když kvalitní (FullGrain).

    Doplnění olejů do kůže (prodloužení životnosti kůže)

    Proč do kůže doplňovat oleje? 

    Kůže je tvořena kolagenními vlákny. Tyto vlákna se mezi sebou pohybují, proto je kůže vláčná – ohebná. Tato vlákna zajišťují základní vlastnosti kůže. Kůže je pevná, ohebná, trvanlivá, tvarovatelná, dýchá a odolává vodě. K tomu, aby se vlákna mohla mezi sebou pohybovat, musí být obalena mazivem. Tuky, které se nacházejí mezi, na vláknech, zajišťují mazání, díky kterému se kolagenní vlákna pohybují mezi sebou, po sobě. Další látky, které se do kůže dostanou při výrobě (třísloviny, chrom, stabilizátory…) zabraňují rozkladu tuků, konzervují kůži. Zajišťují její trvanlivost, impregnaci, pružnost. Takže kůže nehnije, je vláčná. Při pohybu kůže, jejímu promočení dochází k vyplavování tuků a dalších látek z kůže ven. Kůže funguje jako houba. Při stlačení, kůže ze sebe všechno vytlačuje a při narovnání kůže do sebe látky vtahuje. Takže používáním kůže (u bot jejích používání při chůzi. Hlavně v ohybu na špičce a achilovce), dochází k pomalému vytlačování – vyplavování důležitých látek pro kůži, ven. Správný krém na kůži – 100 % kondicionér, musí obsahovat oleje, tuky a ostatní složky, které se z kůže vyplavují ven, jsou pro kůži důležité z pohledu životnosti a funkčnosti. Proto tak nerad vidím, jak někdo zatepla napouští kůži včelím voskem. Protože tím se slepí kolagenní vlákna k sobě. Vlákna se obalí voskem, prostor mezi vlákny se vyplní voskem. Žádné oleje, tuky se nedostanou k vláknům, aby se ta mohla pohybovat. Kůže se začne pomalu trhat (slepte k sobě dva papíry voskem a po vychladnutí je od sebe odtrhnětě….to samé se děje s kolagenními vlákny v kůži, jakmile do ní zatepla zatavíte včelí vosk, kvůli impregnaci). Pokud je tuků v kůži hodně, kůže je příliš hodně vláčná, přestává držet tvar, trhá se. Čím je kůže méně kvalitní, tenčí, při výrobě se nedbalo na kvalitní technologii. Tím je životnost kůže kratší a kůže je náchylnější k poškození. Takže tuků ani hodně, ani málo. U kvalitních krému stačí natřít kůži krémem, nechat 5 – 10 min. v klidu a zbytek setřít. Tím se zajistí, že kůže si vezme, co potřebuje, tak akorát a nebude ji nic přebývat, nebo chybět. Zároveň tuky z krému musí proniknout hluboko do kůže a zároveň se těžce vytlačovat – vyplavovat ven při pohybu kůže, nebo jejím promočením. Dobře promazaná kůže je na pohmat suchá, vláčná.

    A jak často mazat kůži? 

    Podle potřeby. Jakmile vidím, že kůže tvrdne – plechovatí, tak kůži namažu. Záleží na používání, druhu kůže, jejímu vyčinění, prostředí, kde se kůže vyskytuje, jak kůže pracuje, jak často ji používám atd. Takže s frekvencí mazáním je to hodně individuální a neexistuje poučka jak často mazat. Někdo maže každý den, někdo 1x za dva roky, někdo nikdy.
    Péče o nekvalitní, tenkou kůži je náročnější, protože případné chyby nemůžou být eliminovány kvalitou kůže, která dokáže díky svým vlastnostem udržet kůži v dobré kondici i přes chyby, kterých se dopustíme při péči o ni.
    Proto se třeba může stát, že boty z kvalitní, hrubé FullGrain kůže, člověk maže jakýmkoli olejem, nebo nemaže vůbec a boty slouží dlouhé roky. Protože svrchní vrstva i přes tyto chyby v údržbě, drží kůži pohromadě, je schopna mnohé nedostatky údržby, díky své kvalitě, tloušťce, buď eliminovat, nebo významně oddálit.
    U nekvalitní kůže, je tato vrstva pryč, nebo je kůže příliš tenká, proto nemá co kůži chránit a pokud je údržba takovéto kůže špatná, tak se chyby v údržbě projevují mnohem rychleji, výrazněji.
    Při údržbě nekvalitní kůže platí, že méně je lépe. Je lepší namazat kůži menším množstvím kondicionéru, potom jej popřípadě doplnit. Než to s kondicionérem přehnat, pak se divit, že kůže ztratí tvar, je jako hadr, trhá sen. Přemaštění se špatně vrací zpět.
    Častokrát je lepší tenkou, nebo TopGrain kůži ošetřovat kondicionérem minimálně, protože pokud se mezi kolagenní vlákna dostane větší množství oleje, tak vlákna začnou postrádat soudržnost a kůže změkne příliš a ztrácí tvar. Bez olejů, když je kůže suchá, tyto kolagenní vlákna drží spolu lépe, protože nemají mezi sebou oleje, po kterých by klouzaly, ale zase tím trpí, protože se kolagenní vlákna můžou trhat. Takže je poměrně náročné najít zdravý kompromis s mazáním takovéto kůže. Praxe mě naučila, že méně mazání je lepší. A čím je kůže tenčí, tím hůře se tento poměr hledá.

    Na ošetření nubuku, nebo kvalitní – tenké kůže, pokud se trvá na nezměněném vzhledu kůže.

    Majitelé bot z nubuku, často trvají na tom, aby se vzhled boty neměnil, nubuk měl pořád ten samý odstín barvy a pěkný semišový povrch. Zároveň, aby boty byly vodotěsné a kůže měkká, vláčná, netrhala se. Hmmmm, tak to je oříšek. Častokrát stačí boty vyčistit, používat sprej na nubuk, vykartáčovat. Někdy boty jsou vybaveny membránou, tak jsou nohy i v suchu (dokud se membrána nerozláme). Občas má sprej v sobě impregnaci, která po krátkou dobu i funguje. Já na takovéto boty používám kondicionér ve spreji Fibertec – Leather Guard Eco.

    Na základní péči o takovouto kůže, jsou velmi dobré kondicionéry ve spreji. Jako třeba Fibertec, Nikwax, Sigal. Samozřejmě můžou být i další, ideálně na bázi vody, které nemění vzhled kůže. Doporučuji sprej nejdříve nastříkat na malý kousek kůže boty, který nejde moc vidět, nechat zaschnou. Podívat se, jestli neudělal něco špatného kůži (změna vzhledu, slepení semiše…). Pokud je vše v pořádku, tak až potom nastříkat celé boty. Tyto kondicionéry nejsou moc mastné, jsou tak akorát, aby kůže byla měkká, ale zase nezměkčila moc. Zároveň spreje často v sobě obsahují impregnace, které nezmění vzhled kůže (nubuk), boty vypadají dobře, pořád jako nové. Alespoň krátkou dobu je noha v botě suchá.

    Pokud majiteli nebude vadit jen ztmavnutí odstínu barvy se zachováním semišového povrchu.

    Tak na takovouto obuv používám vlastní 100% kondicionér naředěný pomerančovým olejem (výborně rozpouští oleje a tuky, skvělý nosič). Občas si pohraju s poměrem složek a tím měním vlastnosti a výsledky. Směs mám ve skleněné, uzavřené nádobě. Ve vodní lázni zahřeji láhev se směsí (cca. 30 °C), až se stane směs průzračná. Potom teplé, štětečkem (nebo rozprašovačem, který jsem si vzal z kuchyně) nanáším na kůži a zase co nejmenší množství (čím více směsi na kůži nanesu, tím více dojde k ztmavnutí. Pokud nanesu jen minimum směsi, k ztmavnutí téměř nedojde, ale o to méně dojde k promazání kůže). To zajišťuje, že potřebné oleje se díky pomerančovému oleji, teplu dostanou hluboko do struktury kůže. Zároveň díky naředění, není těchto olejů velké množství. Po vypaření pomerančového oleje z kůže, zůstanou oleje hluboko v kůži, kůže zvláční díky dostatku olejů mezi kolagenními vlákny, zároveň oleje nezůstávají na povrch kůže, což ocení hlavně majitelé bot z nubuk. Po ošetření nubuku 100 % kondicionérem, kůže ztmavne, ale semišový povrch zůstává zachován. Po vykartáčování jemným kartáčem, zůstane kůže jako nová, jen v tmavším odstínu. Pomerančový olej kůži nijak neublíží, kolagenní vlákna nepoškodí, po vypaření zmizí z kůže absolutně celý bezezbytku. Je to nosič olejů. 

    Někdy se stane, člověk namaže boty z nubuku kondicionérem – olejem a nubuk ztmavne, semišový povrch se slepí, kůže je na pohmat mastná, lepkavá. Častokrát pomůže, kůži nahřát fénem. Oleje díky teplu vniknou hlouběji do kůže. Oleje z povrchu kůže jdou také hlouběji do kůže. Kůže sice trochu ztmavne, ale zůstane zachován semišový povrch, který je na pohmat suchý a příjemný. No a už jen potom stačí vykartáčovat.

    Pokud majiteli nevadí změna vzhledu.

    Tak potom už můžou použít krémy (Krém na kožené boty). Ty semiš často vyhladí, boty už nemají semišový vzhled. Barva také často ztmavne. Tak se z krásně barevné, semišové boty stane po ošetření krémem, jednobarevné, tmavě hnědé boty s hladkým povrchem. Bohužel i z voděodolností to není moc slavné. Často je takováto kůže tenká a i když se zatepla napustí voskem (extrém), tak prostě při tak malé tloušťce kůže, nedokáže vosk zabránit průniku vody. Proto je v těchto botách membrána, která zabrání vodě proniknout k nohám. Sice se po pár stovkách km rozláme a začne pouštět vodu, ale to nevadí. Člověk si koupí druhé boty, má zase pár týdnů, měsíců nohy v suchu a tak pořád dokola…..Což mě osobně nebaví.

    Výše uvedená péče o nubuk je stejná i pro seříznuté kůže, nebo FullGrain kůže tenčí jak 2 mm.

    Čištění

    Proč čistit? 

    Protože špína je jako brusná pasta, která pomalu rozedírá kůži, šit. Ucpává kůži a špína je potravou pro bakterie, které můžou způsobovat zápach bot, nebo infekce nohou. Pot z noh obsahuje soli, ty kůži bot neprospívají a kůže potom tvrdne, láme se, zkracuje se její životnost.
    Na základní čištění vytřu (zvenku i zevnitř) boty vlhkým hadrem. Po vyschnutí vykartáčuji.
    Pokud to nestačí tak si z mýdla (glycerinového na kůži, nebo mýdla z jelenem), vody vyrobím pěnu. Můžu klidně použít i jiný čistič na kůži. Tuto pěnu nanesu na kůži a nechám v klidu. Pěna vytáhne (pomoci vzlínání) z kůže nečistoty, zároveň kůži nepromáčí vodou, která odplavuje z kůže oleje, které je třeba mít v kůži. Klidně tento postup opakuji, dokud je pěna zašpiněná od nečistot v kůži.
    U kůže o tloušťce 2 mm a více, používám na čištění stejný postup, nebo klidně boty promočím v mýdlové vodě, pořádně vyperu. Sice se tímto způsobem společně se špínou dostanou pryč i část olejů, ale díky tloušťce kůže, to moc nevadí. Protože se oleje rychle doplní po vyschnutí bot, nebo těsně před vyschnutím.
    Potom nechám boty v klidu do úplného vyschnutí.

    TADY bych rád upozornil na občasný problém. Člověk boty vypere, nechá vyschnout a ouha. Kůže ztvrdla jako plech, láme se a nejde promazat. Při vysychání bot si pohlídejte, aby před úplným vyschnutím (kůže je jen lehce vlhká, těsně před úplným vyschnutí) kůže nebyla jako plech. Pokud se to stane, tak ještě lehce vlhkou kůži namažte 100 % kondicionérem. Póry kůže, jsou díky vlhku ještě otevřené, kolagenní vlákna nejsou ještě slepená. Oleje se dostanou do prostoru mez vlákny a můžou vlákna obalit. Tím že v kůži je jen trochu vlhkosti, tak oleje projdou do kůže. Po úplném vyschnutí, se voda odpaří, ale oleje zůstanou v kůži a kůže neztvrdne na plech.
    Po vyschnutí ošetřím kůži, nubuk kondicionérem. Nechám vyschnout a pokud je kůže vláčná, měkká a na omak suchá, tak mám hotovo.

    Stejným způsobem vyčistím i kožený vnitřek boty. Pokud má bota textilní futro, vyčistím jej stejně, jen vynechám kondicionér na ošetření kůže.

    Čištění lakýrek, nebo bot vyrobených z tenké (třeba i kvalitní kůže), které mají lesklý povrch a dbá se na barvu a lesk

    Stává se, že majitel chce mít ošetřené boty lesklé, krásně vyleštěné. V tom případě koupím běžný krém (s voskem) na boty, v barvě kůže. Pokud takový odstín krému není, použiji krém bezbarvý. Po vyčištění, vyschnutí, nanesu kartáčkem krém na kůži, nechám přes noc zaschnout, vyleštím suchým hadrem. Vše zastudena, bez použití tepla z fénů apod.

    Při běžném používání bot, čistím boty kartáčem od hrubých nečistot. Jemnější špínu setřu vlhkým hadrem, potom boty nakrémuji a vyleštím. V zimě boty vyčistím od soli a jiných posypových materiálu z chodníků, hadrem namočeným ve vodě s octem, nechám uschnout a zase ošetřím krémem na boty, nechám zaschnout a vyleštím.

    Generální čištění a hloubkovou péči za pomocí mycích prostředků, kondicionérů dělám u bot tak 1 – 2x do roka nebo jen pokud cítím, že kůže plechovaní, tvrdne a už není vláčná, měkká, ale je tvrdší, neforemná a běžná údržba nestačí. No a mám na to čas a chuť…

    • Takové čištění a vyživení začíná vykartáčováním a vytřením bot vlhkým hadrem zvenku i zevnitř
    • po vyschnutí, terpentýnem vydrhnu jen svrchní část boty. Vnitřek boty terpentýnem nedrhnu, není důvod, není tam vosk. Terpentýn má za úkol odstranit z kůže vosky, které se nanášejí na boty společně s krémy. Díky tomu, že je z kůže odstraněn vosk z krémů, může se kůži dodat kondicionér, který kůži vyživí, zvláční, dodá ji potřebné látky a tím prodlouží její životnost. Nechám boty vyschnout. U terpentýnu POZOR. Může částečně odstranit barvu z kůže. Pak je ovšem třeba kůži dobarvit barvou na kůži, ale to je jiná kapitol
    • nanesu zvenku i zevnitř pěnu na čištění kůže, nechám působit, setřu. Opakuji tak často, dokud je pěna špinavá. Potom boty vytřu vlhkým hadrem od čistící pěny, nechám vyschnout
    • ošetřím boty zvenku i zevnitř 100 % kondicionérem a to velmi zlehka. Nechám 5 – 10 min odpočinout, zbytky kondicionéru setřu hadrem, podívám se na kůži, jestli jí to stačí, nebo potřebuje natřít kondicionérem ještě (kůže je na omak suchá a vláčná). Jakmile je kůže natřena kondicionérem tak akorát, nechám boty 24 h v klidu, aby se oleje rovnoměrně v kůži rozmístili
    • suchým hadrem vytřu boty dosucha a na svrchní část boty nanesu kartáčkem (nepoužívám fén. Vše zastudena) krém na boty s voskem v požadované barvě. Nechám přes noc zaschnout a ráno vyleštím jako psí kulky. Může se stát, že bude třeba nanést krém několikrát, než krém vytvoří souvislou vrstvu obarveného vosku, který se dá vyleštit.

    Určitě není na škodu párkrát do roka vytřít vnitřek boty vlhkým hadrem od potu, soli, špíny, bacilu. Kromě estetiky, prodloužení životnosti vnitřku boty, také to oddaluje dobu, kdy můžou boty začít smrdět. Smrad z bot vzniká rozkladem potu bakteriemi. Pokud se ani čištěním, ani generálním čištěním smradu nezbavíte, tak poslední šance je boty vystříkat Ajatin, pokud nepomůže tak Ajatin plus.

    S jednou věcí si vždy můžu být jistý….vždycky je všechno jinak. Nikdy není všechno stejně. Je třeba se řídit vlastním rozumem a postupy, přípravky tomu přizpůsobit a hlavně se z toho nepsrat…

    Zjednodušený závěr:

    Čištění:

    • kartáčem vykartáčuji vyschlé boty
    • pokud je třeba vyčistit, použiji vlhký hadr. Po uschnutí vykartáčuji
    • pokud jsou boty velmi špinavé, tak vyčistím pomocí pěny
    • na boty promočené od mokrého sněhu se solí použiju vodu s trochou octu
    • čisté boty vyleštit jemným kartáčem, nebo suchým hadrem (obuv s hladkým, lesklým povrchem)
    • pokud boty nejde vyleštit, nanesu na boty leštící krém, nechám zaschnout a vyleštím (obuv s hladkým, lesklým povrchem).

    Výživa, impregnace:

    • ideálně sprej na nubuk, semišovou kůži bez impregnace (většinou nemění vzhled kůže)
    • pokud nejsem spokojen, tak 100 % kondicionér (kůže lehce ztmavne, semišový povrch zůstane zachován)
    • pokud trvám na impregnaci, tak sprej na nubuk s impregnací (většinou nemění vzhled kůže)
    • pokud trvám na silnější impregnaci, koupím si boty s membránou
    • pokud chci silnější impregnaci a membrána už nefunguje, tak boty ošetřím impregnací z vosku, ale nesmí mi vadit změna vzhledu, snížení prodyšnosti bot (zastudena. Pokud to nestačí, tak zatepla – z bot budou gumáky. Významně se tím zkrátí životnost bot)
    • pokud jsem pořád nespokojený, koupím si pořádné boty…

    Velká opatrnost, radši méně mazání a častěji, než velké mazání jednou za čas….

    Ve světě se začínají objevovat náhrady kůže. Jako je třeba korková, ananasová, houbová, oceánská kůže. Nebo alternativa za kůži s využitím fermentovaného čaje – kombuchy, listu indické palmy (Areca Betel Nut Palm), Fruitleather, textilie Naoron ze směsi dřevoviny a recyklovaného polyesteru, navoskovaná bavlna. Výroba pravé kůže za použití živých buněk a kolagenu zvířat, získaných pomocí biopsie (stejně jako výroba masa tímto způsobem. Což by významně snížilo spotřebu vody, potravin, prostoru…) apod. Je to velmi zajímavé, ale bohužel kůže je kůže. Zatím není nic, co by ji dokázalo plnohodnotně nahradit. A je i otázka, jestli výroba, údržba některých alternativ kůže, není mnohem horší, než zabití zvířete pro maso a využití jeho kůže, jako vedlejšího – odpadového produktu. Až se takovýto materiál vyvine, budu jenom rád….

    Kvalitní vs. nekvalitní boty. Toť dilema.

    Př.
    Koupě plátěných tenisek, nebo koupě kvalitních kožených bot.

    • Při výrobě tenisek se spotřebuje bavlna a guma. Bavlna spotřebuje vodu, pesticidy, hnojiva, prostor. Guma je z ropy – bez komentáře
    • kožené boty: kůže se zajistí zabitím krávy. Kráva jí trávu, krmivo, vodu. Potřebuje růstové hormony, léky, ustájení. Gumová podrážka je z ropy – bez komentáře
    • nošením tenisek zajišťuji, že znovu a znovu si je musím kupovat, kvůli jejich krátké životnosti. Takže pořád dokola se musí pěstovat bavlna a vyrábět podrážka. Pořád investuji peníze a čas do nákupu bot. Spotřební zboží
    • Nošením kožených bot se jednou zabije kráva. Jen se opravuje gumová podrážka. Z jedné krávy se ušije cca. 6 párů bot, které slouží celý život. Takže po nákupu takovýchto bot, už investuji jen do opravy podrážky. Nemusí zemřít další kráva (6 lidí má boty do konce života. Občas se boty dědí další generaci.). Zboží, které slouží, poskytuje prioritně službu, nesloží k navyšování spotřeby
    • A to nerozebírám technologický postup úpravy bavlny, kůže. Dopad na životní prostředí pěstováním bavlny, krávy. Transport, logistika, skladování, samotná výroba produktu apod. O těžbě, transportu, zpracování ropě nemluvě.

    Co je lepší pro mě, planetu?

    Související články:

    Tento článek navazuje a doplňuje informace souvisejících článcích. Zde jsou odkazy na tyto články:

    Festovní věci
    0
      0
      Váš Festovní košík
      Váš košík je prázdnýZpět do obchodu