Zdravím přátelé.

Rozcházení nových kožených bot (nejen celokožených, ale i bot z jiných, než kožených materiálů) je nezbytným procesem, který zajišťuje pohodlí, prodlužuje životnost bot.   
Rady, které zde píšu, vycházejí ze zkušeností, které jsem nasbíral osobně, ale také ze zkušeností lidí, kteří se toulají po lesích, horách, loukách déle než já a byli ochotni se o ně podělit. Tímto jim moc děkuji.  
Neberte prosím tyto rady jako dogma, jedinou pravdu. Berte je jako informace, které vám rozšíří obzory, pomůžou vám najít vlastní cestu.  
Pokud byste nám časem napsali vlastní zkušenosti, které vám fungují, budeme za ně moc rádi. Vyzkoušíme, podělíme se o ně dál. Dopředu vám moc děkuji.

Zde je uvedeno několik podrobných kroků, úvah o rozcházení kožených bot:  

  • Nejprve nosím nové boty doma v interiéru bytu. Nosím boty několik hodin, klidně celé dny.
  • To mi umožní, aby se kůže začala tvarovat podle mých nohou, aniž by byly boty vystaveny nečistotám, vlhkosti, poškození. Pokud po pár dnech zjistím, že mi nesedí, vyměním je za jinou velikost. Pokud byly nošené pouze doma, nejsou nijak poškozené, odřené.
  • To platí i pro vás, pokud nakoupíte boty u nás. Když vám nesednou, nijak jste je nepoškodili, klidně je od vás vezmeme zpět, vyměníme za jinou velikost, která vám sedne. Boty vám nemůžeme vyměnit, pokud je poškodíte, nebo na nich půjde vidět, že jste je nosili venku. Proto s vámi rádi předem prokonzultujeme nejen velikost obuvi, ale i vhodnost daného modelu pro vaše použití.
  • Jakmile jsem si ověřil správnou velikost bot (nošením doma), vezmu boty na krátké procházky po okolí. To pomůže vystavit boty přirozeným pohybům při chůzi, aniž bych se musel odhodlat k dlouhé túře. Nosím boty venku do práce, na každodenní procházky a lehké túry (2–5 km).
    Na první procházku boty nenatírám krémem, většinou jsou ošetřeny impregnací od výroby, přes tu krém neprojde. Impregnaci je třeba chůzí ošoupat, až poté boty natřu Krémem na kožené boty.
  • Jak poznám, že je impregnace z kůže pryč?
  • Jednoduše. Nanesu na kůži vodu, pokud vsákne, je impregnace pryč. Pokud se po kůži skutálí, nevsákne do kůže ani když vodu roztírám po kůži prstem, tak tam impregnace pořád je a je třeba dále chodit, čekat, až se ošoupe.
  • Boty z kůže GalloJuchten (Steinkogler Brunnkogel, Holzer Festovní, Dallapé Stivo), na sobě impregnaci od výroby nemají, můžu je natřít Krémem na kožené boty hned, když jsem si jistý, že mi velikost boty sedí a boty si nechám.
  • U nových bot je kůže v nejlepší možné kondici, jen se snažím krémem tento stav udržet. Výjimkou jsou boty, které byly dlouhé roky ve skladu, kůže vyschla. Takové boty ideálně ošetřím ohřátým 100 % kondicionérem, počkám 2–3 dny. Pokud kůže změkla, používám k ošetření kůže Krém na kožené boty. Pokud nezměkla, natřu kůži opět ohřátým 100 % kondicionérem, počkám 2–3 dny, to by už mohla kůže změknout.
  • Krém na boty i 100 % kondicionér způsobí ztmavnutí kůže, popřípadě vyhlazení semišového povrchu (nubuk, rubová kůže, velur…). Pokud nechci změnu vzhledu kůže, ošetřuji kůži Impregnací ve spreji na obuv.
  • Často udělám test na malý kousek kůže bot, který není moc vidět. Nanesu krém, sprej, nebo cokoli, co chci na boty použít. Počkám až zaschne, vyleštím hadříkem a uvidím, jak se kůže změnila. Pokud s tím souhlasím, ošetřím celou botu. Pokud ne, najdu si jiný ošetřující přípravek a opět jej vyzkouším testem. Jakmile jsem s výsledkem spokojený, ošetřím s ním celé boty.

Pokud mi boty dobře sedí, chvíli trvá, než boty rozchodím, přizpůsobí se mi podle tvaru chodidla, stylu chůze. Pokud mi během prvních měsíců nošení boty způsobují nějaké nepohodlí, nebo dokonce otlaky, puchýře, vyzuji je a nazuji je znovu po dni odpočinku.

Od prvního nazutí bot používám v botách ponožky a vložky do bot, které mi vyhovují. Osobně používám vložky do bot Superfeet, mají dlouhou životnost, nedegenerují v čase, skvěle tlumí. Díky tomu se bota přizpůsobí na podmínky, které ji čekají, hned od začátku.
Osobně doporučuji používat celoročně kombinaci dvou ponožek na chodidle. Na chodidlo dávám tenkou ponožku z 100 % umělotiny (osvědčily se mi ponožky Moira Relax), na tyto ponožky dávám hrubé ponožky s vlnou (používám Thorlo Treking TKX).

Výhody to má tři:

  • Nohy jsou v suchu – tenká ponožka transportuje pot z chodidel do vlněné ponožky odkud se pot dostává ven z bot (80% vlhkosti jde přes ponožky kolem kotníků přes komín boty ven). 
  • Omezení vzniku otlaků, puchýřů – tření, které při chůzi vzniká mezi chodidlem a botou se přesouvá mezi tyto dvě ponožky, tím pádem není tření mezi kůži chodidla a ponožkou, ale mezi ponožkami. Výrazně se tím sníží možnost odřenin, otlaků a vzniku puchýřů.  
  • Větší pohodlí v botě – kombinace ponožek vytvoří kolem chodidla polstrovanou vrstvu, která vyplní prostor mezi chodidlem a tvrdou botou. Takovéto polstrování je příjemné, pohodlné při chůzi. Při rozcházení nových bot je toto pohodlí velmi důležité pro komfort chodidel. Pohodlí se teprve vytváří tvarováním nových bot.  

Vždy s sebou beru náhradní ponožky, které během dne vyměním za propocené.

Jakmile se boty trochu rozhýbou, kůže povolí, špička se začne ohýbat, na botě se vytvoří ohebná místa, kde kůže povolila. Začnu zkoušet lehké až středně těžké túry (5–10 km), ale vždy si nezapomenu vzít starší pár bot, který si nazuji ve chvíli, kdy mě začnou nové boty, které rozcházím, moc tlačit, hrozí otlaky, puchýře. Nemá smysl chodit přes bolest, zničit si nohy, potom si je týden léčit. Nebo si dám přestávku, třeba na svačinu.  
 
 
Zpočátku se vyhýbám vodě – v počátečních fázích rozcházení kožených bot je nenamáčím. Mokrá kůže se může roztáhnout, ale také se může po uschnutí smrštit, což může změnit její tvar. Pokud přece jen zmoknou, nechám je přirozeně, pomalu vyschnout na dobře větraném místě, vyhýbám se přímým zdrojům tepla. Pozor, příliš pomalé schnutí (zvláště ve vlhkém prostředí), může způsobit zachycení plísně v botě (proti plísni v botě používám Sprej do bot).  

Zkratky, triky:  

Použití spreje na roztahování bot – existují speciální spreje, které lze aplikovat na kožené boty, aby se rychleji roztáhly. Opět je nutné se ujistit, že je daný výrobek vhodný pro konkrétní kůži bot. Osobně jsem jej použil asi 2x na taneční boty, fungovalo to, ale dnes už jej nepoužívám, protože obsahují látky, které kůži změkčují moc, můžou spíše snížit kvalitu kůže, nebo z kůže vyplavit důležité oleje, tuky, třísla. Tyto spreje bych použil třeba na společenské boty, když mě tlačí, musím ještě ten den jít s nimi na ples. U turistických bot, pokud musím, tak si vyrobím tento roztok sám a to 1 díl čistého alkoholu a 1 díl vody. Kůži minimálně zatíží, ale i tak, pokud se to s aplikací přežene, vyplaví tuky, oleje z kůže, ty musím doplnit krémem, nebo 100 % kondicionérem. Takže je to zkratka z nutnosti, kterou nepoužívám u svých turistických bot.  

Nahřátí bot fénem – je vcelku šetrný způsob, jak urychlit proces rozcházení bot. Boty nahřeji na několik minut fénem, poté je nosím, až do vychladnutí. Teplo kůži změkčí, při ochlazování se přizpůsobí nohám. U nahřátí bot fénem, si musím dát velký POZOR. Pokud nahřeji kůži na vysokou teplotu, tedy na více jak 70 °C, může se stát, že se kůže speče. Spečení kůže už nejde nijak zvrátit, je to neměnná změna. Kůže ztvrdne, při pohybu se zlomí, rozláme. Tolerance k teplotě se snižuje stářím kůže. Čím je starší, tím je méně tolerantní k vysokým teplotám. Třísločiněná kůže má nižší toleranci k teplotě, než kůže chromčiněná (chromčiněná kůže je šedá až lehce namodralá – pokud není barvená). Osobně jsem tento způsob nikdy nepoužil.

Navlhčené ponožky – je další šetrný způsob, který mi může pomoci nohu usadit v botě. Ponožky namočím do vody, vyždímám je a vlhké si je dám na chodidla. Obuji boty, celý den chodím s vlhkými ponožkami v botě. Je zde nebezpečí puchýřů z důvodu, že mokré ponožky snižují odolnost kůže na chodidle vůči mechanickému poškození. Kůže na nohách je prostě lehce rozmočená a náchylná k puchýřům, poškození. Osobně jsem tento způsob použil jen jednou a bez výsledku.

Rozmočení bot – je starý vojenský trik, jak rozchodit boty během jednoho dne. Je velmi bezohledný k botám, snižuje jejich životnost, ale na vojně jsem stejně počítal s tím, že za dva roky boty vyhodím, k tomu jsem je měl zadarmo, takže mi na botách moc nezáleželo. Boty jsem napustil teplou vodou (teplá voda otevře póry kůže, voda může lépe projít hluboko do kůže), až se kůže dokonale nacucala vodou, rozmočila se, vodu jsem vylil, vytřel vnitřek boty suchou hadrou, nazul a chodil v botách, dokud nevyschly. Jakmile vyschly, napustil jsem je olejem, který jsem v kapsli dostal k botám ve skladu. Takže tato metoda se dala nejlépe uplatnit v horkých, letních měsících, kdy kůže dokázala přes den na nohách vyschnout. Tuto metodu jsem použil 2x na vojenských kanadách a fungovala.

Střídám boty – mám dvoje boty, střídám je s novými koženými botami. Tím si moje nohy odpočinou, zároveň umožním, aby boty dýchaly, vyschly, udržely si tvar, který pomalu získávají podle chodidel, stylu chůze.  

Trpělivost – je třeba zdůraznit, že rozcházení kožených bot je dlouhodobý proces. Ačkoli může být lákavé vzít si je okamžitě na dlouhou túru, vyplatí se věnovat čas a úsilí jejich postupnému rozcházení, abych si zajistil pohodlné boty na dlouhou dobu, ne-li celý život.  

Nezapomeňte, že cílem je mít boty, které jsou vytvarované podle nohy a stylu chůze. Poskytují jistotu, pohodlí, zajišťují dlouholeté nošení. Správné rozšlápnutí je prvním krokem na této cestě.  

U bot s lepenou podrážkou, která má gumový lem (gumovou obsázku) je to složitější. Protože gumová obsázka mi nepustí boty do šířky, aby se přizpůsobily chodidlu, stylu chůze. Takže takováto bota mi musí sednout hned v obchodě, nemůžu doufat, že si je rozšlápnu. Ne nerozšlápnu je, budou tlačit i po 100 km stejně jako v obchodě při koupi. Takže dávám velký pozor, vlastně takovéto boty nekupuji.  

Jak často a čím ošetřovat obuv při rozcházení a později?  

OŠETŘENÍ NOVĚ KOUPENÝCH BOT  

  • Po rozbalení nových bot, vystříkám vnitřek boty Sprejem do bot.
  • Svršek ošetřím krémem, který je na obuv nejlepší. Pokud není bota ošetřena impregnací. Pokud ano, chodím v botech tak dlouho až impregnaci z bot setřu a až potom boty ošetřím kvalitním krémem na obuv. Osobně používám náš vlastní Krém na kožené boty.
  • U krému se snažím rozetřít, vetřít na kůži minimální film. Co nejméně krému, na co největší plochu. Krém používám Krém na kožené boty.
  • Takto poprvé na boty nanesu 2–3 vrstvy, pokaždé se snažím krém rozetřít do minimálního filmu. Cokoli navíc je zbytečné.  
  • Soustředím se na šití, kde se snažím krém protlačit skrz šití, aby se časem utěsnilo vůči vodě.  
  • Po každé procházce boty vyčistím kartáčem, vlhkým hadrem (voda, nebo Organotex) a na suchou kůži nanesu 1x Krém na kožené boty (výše uvedené 2–3 vrstvy Krému na kožené boty nanesu pouze při prvním mazání nových bot), opět rozetřu prstem minimální film.  
  • Také po každém použití vytřu vnitřek boty vlhkým hadrem od potu, špíny.  
  • Boty dám na napínáky (ideálně cedrové).  
  • Boty jsou uložené v botníku do dalšího použití.  
  • Takto ošetřuji boty první měsíc po zakoupení, a to 1x týdně.  

OŠETŘOVÁNÍ BOT PO PRVNÍM MĚSÍCI POUŽÍVÁNÍ  

  • Po každé procházce svršek boty vyčistím kartáčem, vlhkým hadrem (voda, nebo Organotex).
  • Na suchý svršek (může být i po několika dnech, než boty vyschnou) nanesu rukou Krém na kožené boty (teplo rukou umožňuje lepší roztírání a krém lépe kůži ošetří).  
  • Také po každém použití bot vytřu vnitřek boty vlhkým hadrem od potu, špíny.  
  • Do vnitřku boty 1 – 2x měsíčně stříknu Sprej do bot.  
  • Boty mám na napínácích (ideálně cedrových) v botníku.  
  • Takto ošetřuji boty po dobu prvních 3 měsíců po zakoupení, a to 1x týdně.  
  • Po 3 měsících a dále, mažu boty 1 – 2x měsíčně. Pokud je používám každý den, víkend. Pokud boty vytáhnu ven 1x za 2 měsíce, tak je natřu až po použití za ty 2 měsíce.  

OŠETŘENÍ BOT PO PRVNÍM ROCE POUŽÍVÁNÍ  

  • Po prvním roce boty vyčistím kartáčem od nečistot.  
  • Svršek bot setřu od impregnace hadříkem s terpentýnem.  
  • Boty nechám vyschnout (1 den) od terpentýnu a potom je celé (zvenku i zevnitř) umyju pomocí kartáče teplou vodou s mýdlem na kůži. Nakonec je opláchnu teplou čistou vodou od vody s mýdlem.  
  • Po vyschnutí bot, natřu svršek obuvi 1x 100 % kondicionérem který prohřeju v teplé vodě. Jak svršek bot, tak i kožený vnitřek bot.  
  • Nechám boty 2 dny v klidu v teplé místnosti.  
  • Pokud je kůže pořád ztvrdlá, natřu ji ohřátým 100 % kondicionérem podruhé a nechám 1–2 dny v klidu v teplé místnosti.  
  • Pokud je kožená podšívka ztvrdlá, 1x natřu 100 % kondicionérem, který prohřeju v teplé vodě.
  • Nechám 1 den v klidu.  
  • Svršek rukou natřu Krémem na kožené boty a to ve 2-3 minimálních vrstvách.  
  • Vnitřek bot vystříkám Sprejem do bot.
  • Jednou za rok celý proces opakuji.  
  • Po tomto důkladném vyčištění bot, pokračuji v jejich ošetřování podle předchozího odstavce (po prvním měsíci používání).

Vysvětlení produktů na ošetření bot:  

Krém na kožené boty – ideální kombinace živočišných tuků, olejů. Impregnace z včelího vosku, pryskyřice z jehličnanů a dehtu z borovice, břízy. Z tuků se mi nejlépe osvědčil hovězí lůj, Pure Neatsfoot Oil, rybí olej z tresčích jater a bezvodý lanolin (což je vlastně živočišný vosk). A proč ne syntetické oleje? Protože ty se nedokážou navázat na kolagenní vlákna kůže. Což se projeví tím, že kůže změkne moc, ztrácí tvar a pevnost. Kolagenní vlákna nedrží pospolu. Z impregnace se mi nejlépe osvědčila kombinace včelího vosku a borovicové pryskyřice. Spojení těchto dvou látek se vytvoří hmota, která skvěle přilne na kůži a je pružná. Tudíž se nevydroluje a s kapkou březového dehtu se jedná o zatím nepřekonanou kombinaci impregnace.  

100 % kondicionér – má nosič, přírodní pomerančový olej, který donese výživu (oleje, tuky) do hloubky kůže i při použitím malého množství 100 % kondicionéru. Poté nosič vyprchá, ale tuky, oleje zůstanou hluboko v kůži, kde plní svou funkci, tak jak mají, díky čemuž je kůže v perfektní kondici.  
Kondicionér je opravdu funkční přípravek, tuky, oleje se dostávají hluboko do struktury kůže. U většiny jiných kondicionérů je třeba použít velké množství, nebo nanášet kondicionér za tepla, aby se tuky, oleje dostaly ke kolagenním vláknům hluboko v kůži. Výsledkem jsou ulepená, nebo přemaštěná kůže (a také se spotřebujete zbytečně hodně kondicionéru).  
Z tuků se mi nejlépe osvědčil hovězí lůj, Pure Neatsfoot Oil, rybí olej z tresčích jater a bezvodý lanolin (což je vlastně živočišný vosk). A proč ne syntetické oleje? Protože ty se nedokážou navázat na kolagenní vlákna kůže. Což se projeví tím, že kůže změkne moc, ztrácí tvar a pevnost. Prostě kolagenní vlákna nedrží pospolu.  

Sprej do bot – mám rád 100% přírodní. BEZ alkoholu, protože nevysušuje kůži v botách, ani na chodidle, nerozpouští lepidlo v botách, nereaguje s membránou, nereaguje s plasty, polstrováním, kůží, kovem. Sprej do bot ničí bakterie, plísně – původce smradu. Vytváří prostředí, kde bakterie, plísně nemůžou existovat. Rozkládá pach na molekulární bázi. Krásně voní. Kůži změkčuje, vyživuje. Nevysušuje kůži (v botách, na chodidlech). Nemění vzhled kůže, textilu, plastu. Díky své kvalitě, se nemusím bát, když přijde sprej do kontaktu s kůži chodidel. Nijak jí neublíží, neobsahuje látky, které tělu ubližují.  

Na chodidle funguje sprej stejně, jako v botách, odstraňuje bakterie, plísně, smrádek a změkčuje, hýčká.  

Impregnace ve spreji – ve spreji je tekutina (voda, alkohol…) v kterém je rozpuštěná impregnace, popřípadě kondicionér. Jedná se většinou už o tvrdou chemii, kterou zvládnou jen výrobci chemie, ti nejlepší dokonce dokáží vyrobit takovýto fungující sprej v biorozložitelné kvalitě, a ještě k tomu z přírodních produktů, jako třeba firma Organotex.

 
Festovní věci
0
    0
    Váš Festovní košík
    Váš košík je prázdnýZpět do obchodu