Ventile 100 % bavlna

Zdravím přátelé.

V roce 2008 jsem se na outdoorforum poprvé setkal s 100% bavlnou – Ventile. Díky diskusi, která se tehdy rozvinula, jsem se začal zajímat o tento materiál.

 A je opravdu zajímavý. Jedná se o přírodní materiál: 100% bavlnu, ve špičkové kvalitě (tvoří jen 2% světové produkce, vlákna jsou velmi dlouhá a jemná), která je tkána ve velmi husté, speciální vazbě (o 30% hustší vazba, než ostatní bavlněná textilie).

Ventile byl vytvořen pro britské piloty ve 2 světové válce, kteří při havárii letadla spadli do studeného moře a umírali na podchlazení. Proto byl vyvinut Ventile, aby zajistil pilotům šanci na přežití. Ochránil je, po určitou dobu, před ledovou vodou. Dnes se dále používá na oblečení pilotů vojenských letadel i na ochranné oblečení chirurgů, hasičů a hlavně na oblečení pro lidí, kteří chodí do přírody a potřebují spolehlivé, funkční oblečení. Hádejte, z jakého materiálu měli oblečení první Evropští horolezci na Everestu?

Kdysi se Ventile Vyráběla v Anglii. Dnes tuto látku vyrábí Švýcarská firma Stotz, který ji vyrábí, ale jen pro firmu Ventile, která ji i prodává. Firma Stotz vyrábí tuto látku i pod názvem Etaproof, je absolutně stejná, dokonce dnes vyrábí i kombinace bavlny – konopí, bavlny – len, bio, Ripstop, Twill, Eta Dry (není tak hustě tkaná).

 

Bavlna má tu vlastnost, že velmi ochotně příjme vlhkost a tím získává na svém objemu. Tuto vlastnost Ventile využívá ve svůj prospěch. Ve chvíli, kdy se tato textilie dostane do kontaktu s vodou, bavlněná vlákna začnou zvětšovat svůj objem a tím se zmenší prostor mezi těmito vlákny ve vazbě – vazba se zatáhne a voda nemůže přes tuto látku projít.

Prakticky to znamená, že při dlouhém dešti, máte na sobě mokré oblečení, který nepropouští vodu, ale zároveň propouští tělesné vlhko, které prochází skrz látku ven.

Při navlhnutí, látka ztuhne a studí. Studí dokonce, i když je suchá. Dvouvrstvou bundu, když namočíte do vody, necháte ji navlhnout, tak ji můžete postavit na podlahu a samostatně stojí jako stan.

Materiál určitě dobře propouští tělesnou vlhkost. Nepočítejte, ale s tím, že když půjdete do kopce a budete se potit jako dveře od chlíva, tak to Ventile udýchá. V žádném případě. Na vnitřní straně oblečení se pot vysráží a stéká po něm.

Často se píše, že Ventile je tichá tkanina. Omyl, není. Šustí jako šusták. Sice ne tak intenzivně, ale jde to slyšet.

Ventile je poměrně odolný vůči ohni a uhlíkům. Jen tak se lehce nepropálí. Neprofoukne. Opravdu v tomto je skvělý.

Mechanická odolnost je velmi dobrá. Asi nebude srovnatelný s moderním, syntetickým materiálem, ale i tak jsem jej zatím neprodřel a ostružiní odolá. Tím, že je Ventile velmi hustě tkaný, nedochází k záděrům. Z bavlněných látek patří k tomu nejodolnějšímu, co znám.

    Ventile je textilie se specifickými vlastnostmi a při šití oblečení z tohoto materiálu doporučuji jedinou zásadu. Čím méně šití, tím lépe. Dokonce se doporučuje šít bavlněnou nití, která po navlhnutí lépe utěsní otvor po jehle. Na druhou stranu se často stává, že bavlněné nitě hnijí a omezují životnost oděvu. Proto někteří výrobci používají nitě umělé, které vydrží déle. Výrobci oblečení z Ventile sice tvrdí, že vpichy po jehlách látce tolik nevadí, protože se zatáhne, ale moje zkušenost je taková, že látka se sice zatáhne, ale po čase se dírka po jehle roztáhne. Prostě vpich zůstane vpichem a je to prakticky díra do jinak celistvého materiálu. Proto třeba nemám v šatníku oblečení z Ventile od Tilaku. Oblečení má krásně zpracované, promyšlené, bez jediné vady, elegantní, perfektně mi sedne, ale je příliš složité, hodně šití a různých serepetiček, které má své místo u nepromokavého oblečení z membrány, kde se švy přelepí nepromokavou páskou, ale to u bavlny nejde. Pravým opakem je bunda Einride nebo Braemar. Tyto bundy mají maximálně jednoduchý a funkční střih. Pro mě je Ventile tradiční, přírodní materiál a mám pocit, že i oblečení z něj ušité má být tradiční, trochu retro, funkční a praktické. Pokud se z něj šije moderní oblečení se spoustou vylepšení, kapsiček a zipů, tak mi to připadá jako by někdo na Eiffelové věží nahradil nýty svary. Myslím si, že u tohoto materiálu je třeba upřednostnit funkčnost, praktičnost i na úkor pohodlí a estetiky.

    Pokud bude oblečení jednoduchého střihu s minimem šití, tak se plně využije jedinečných vlastností tohoto legendárního materiálu.

      Údržba:

      • Oblečení z Ventile peru v pračce s ostatním prádlem na 40 °C, s obyčejným práškem, bez aviváže
      • nežehlím, ani to nemá smysl, moc to nejde. Nejlepší je ještě mokré oblečení dát na věšák a před uschnutím, co nejvíce narovnat a vyhladit ručně
      • výrobce Ventile nedoporučuje tento materiál impregnovat. Protože tím se potlačí hlavní vlastnost tohoto materiálu a to, že vlivem vlhkosti se stane látka nepropustná
      • a to je celá údržba

      Ze života s Ventile:

      • v létě nosím Ventile často samostatně přímo na kůži, stačí rozepnout, vyhrnout rukávy a horké počasí je hned snesitelnější. Lepší než bavlněné tričko. Pokud se člověk hodně potí, látka lehce ztuhne a může se stát, že Ventile to neudýchá. Pot se sráží na vnitřní straně oblečení, většinou na zádech a stéká po látce, když košili rozepnu celou, košile vyschne během pár minut a Ventile je zase měkký
      • při mírném dešti, klidně i několik hodin, tvoří voda na povrchu látky kuličky, které stékají po povrchu a nevsakují do materiálu. Jediné místo, kde látka časem navlhne, je konec rukávů v kontaktu s holou kůží. Tady se při pohybu zápěstí, dlaní voda do Ventile vetře. Není to moc příjemné, ale dá se to vydržet. Po skončení deště promočené místa velmi rychle vyschnou. Všiml jsem si, že nová košile odolává navlhnutí mnohem déle, než košile, kterou mám už 5 let. Asi se při výrobě přece jenom nějaká impregnace použije, nebo je nové oblečení, které je neprané – nepoužité, odolnější a vodoodpudivější. Pokud mám při deští na oblečení batoh, voda nikdy neprošla pod popruhy batohu, dokonce i když celé oblečení bylo navlhlé, tak pod popruhy, bylo suché. Voda se nedostala ani k látce pod popruhy (v hustého deště asi ano, ale to mám na sobě a batohu pončo)
      • v hustém a dlouhotrvajícím dešti Ventile navlhne. Ne hned, ale tak do hodiny je navlhlý, záleží na intenzitě deště a větru. Ideální je mít ještě jednu vrstvu oblečení mezi Ventile a holou kůží, třeba merino, spodní triko z umělotiny, nebo ještě jednu vrstvu Ventile. Vrstvu, která oddělí mokré oblečení od holé kůže. Záleží na počasí. Párkrát jsem šel celý den po hřebeni v hustém dešti a silný vítr se točil na všechny strany. Měl jsem na sobě tenké merino tričko, Ventile košili a pončo Ventile. Nádhera. Absolutně v suchu. Batoh (30 l.) pod pončem, krásně vše větralo a voda se neměla šanci dostat přes pončo, které nepustilo ani kapku. Košile byla suchá a já nebyl zpocený a ani mokrý od deště.
      • v zimě, když sněžil mokrý sníh, byl jsem v suchu. Sníh vytvořil na Ventile krunýř, pod kterým oblečení navlhlo, ale nezmrzlo
      • často nosím jen košili a pod ním tenké merino. Díky tomu, že Ventile neprofoukne, tak se tělesné teplo drží u těla a i u studeného počasí se člověk cítí příjemně. Opět je to individuální, jak kdo vnímá chlad a jakou aktivitu zrovna dělá. Já takto chodím venku, i když je teplota jen lehce nad nulou
      • jednou mi vypraná košile z Ventile zmrzla na kost v mrazu na sušáku. Nedošlo k poškození materiálu. Nic
      • pokud se oblečení vyztuží na místech, kde dochází ke kontaktu s kůží (zápěstí, límec apod.) odolnějším materiálem, jako třeba tenká kůže, určitě by se výrazně prodloužila životnost oblečení z Ventile. Mám košili 5 let a pořád je bez jakéhokoli poškození, prodření, ale kdo ví, jak bude vypadat za dalších 5 let
      • ohledně rychlostí uschnutí mokrého Ventile. Když jej vyperu v pračce společně s ostatním oblečením, tak první co uschne je právě oblečení z Ventile, dokonce rychleji než obyčejné bavlněné tričko. Je to asi dáno hustou vazbou látky.

      Má moc pěkné věci z Ventile. Někteří výrobci oblečení z Ventile:

      Country Innovation:

      Šijí oblečení i ze dvou vrstev Ventile, což opravdu zaručuje 100% nepromokavost. Zaměřují se na oblečení do přírody.

      Hilltrek:

      Šijí oblečení jednovrstvé, dvouvrstvé a dokonce v kombinaci s Nikwax Analogy® Pump Liner. Což zaručuje 100% nepromokavost. Zaměřují se na oblečení do přírody.

      Hebtro

      Má anorak.

      Keela

      Má pěkný anorak.

      Sasta

      Má pěkné věci z Ventile a dokonce kluci z Bushcraftportal ji prodávají.

      Tilak:

      Český výrobce špičkového oblečení do přírody. Jsou legendami v oblasti nápaditosti, kvality zpracování a dokonce ani dlouholetí výrobci oblečení z Ventile se jim nemůžou rovnat, co do kvality šití. Bohužel, jejich výrobky jsou velmi složité a přeplácané. Mám rád jednoduché, funkční věci.

      Howies:

      Osobně neznám výrobky této značky. Působí kvalitně a moderně.

      Natura Akademia

      Švéd, který na základě svých mnohaletých zkušeností šije hodně povedený anorak

      Weather wise wear

       Má moc pěkné věci z Ventile-

      Někteří výrobci oblečení z Etaproof:

      Klättermusen

      Aether

      Firmament

      Acronym

      Oblečení, které z Ventile a EtaProof mám:

      Dvojvrstvá bunda Tempest  – Bohužel už neexistuje výrobce .

      Košile  – používám celoročně nejen jako košili, ale i jako skvělou softshellku.

      Anorak – výborná větrovka, vydrží i lehký déšť. Malá recenze.

      Pončo – skvělá pláštěnka a přístřešek. Malá recenze.

      Kalhoty (dvouvrstvé) – teplé, nepromokavé.

      Kalhoty (jednovrstvé) – skvěle celoroční kalhoty, silný déšť nevydrží.

      Pokud by si někdo chtěl z Ventile, nebo EtaProof ušít vlastní oblečení, tak tady jsou odkazy:

      Výrobce Ventile – se tak presentuje, ale skutečným výrobcem je Stotz.

      Prodej Ventile v e-shop

      Výrobce EtaProof

      Prodej EtaProof v e-shop

      Klady:

      • přírodní materiál
      • tak trochu retro
      • neprofoukne
      • skvělá paropropustnost, která ale má své meze
      • poměrně dobře mechanický odolný
      • odolá mírnému dešti. Silnému, dlouhotrvajícímu dešti odolá s druhou vrstvou Ventile
      • své vlastnosti si uchová, dokud se nerozpadne, jsou lidé, kteří dodneška používají bundu z Ventile z 2 světové války
      • neimpregnuje se
      • ideální do chladných a studených podmínek (na severním pólu nenajdete lepší materiál)
      • velmi rychle schne…materiál má tendenci vodu odpuzovat
      • odolný vůči hmyzu. Komáři jej nepropíchnou
      • nevyžaduje zvláštní péči.

      Zápory:

      • když do sebe natáhne vodu, ztuhne, ztěžkne
      • šustí, není tichý jako bavlněná košile
      • studí na holé kůži, i když je suchý (v létě výhoda)
      • není 100% nepromokavý jako membránové oblečení, toto lze řešit správným střihem a třeba i druhou vrstvou Ventile. Potom je opravdu nepromokavý a odolá bez problémů celodennímu hustému dešti (zažil jsem a vím, o čem píšu)
      • tím, že je to přírodní materiál, nemůže se srovnávat v mechanické odolnosti s umělými materiály
      • je třeba o něj pečovat. Pokud ho vlhký hodíte do skříně bez možnosti vyschnutí, shnije vám. To je podle mě ale závada majitele, ne materiálu
      • barva materiálu není stálá, při praní vznikají tzv. „mapy“
      • materiál není strečový
      • není vhodný do extrémně vlhkých podmínek (do deštného pralesa asi ne)
      • při volbě oblečení je méně více (čím méně šití, tím lépe)
      • oblečení z Ventile nepatří mezi cenově levné zboží.

      Oblečení z Ventile je základní a nedílnou součástí mého vybavení při každé cestě do přírody.

        Festovní věci
        0
          0
          Váš Festovní košík
          Váš košík je prázdnýZpět do obchodu