Zdravím přátelé.

Níže je krásný článek o Lundhags, který napsal Jan Cimburek. Moc mu za jeho zkušenosti s botami děkuji.

U nás Lundhags nekoupíte. Pokud je budete chtít koupit, musíte si buď zajet pro ně do obchodu mimo ČR, nebo koupit přes internet.

Fotky jsem použil od Honzy a ze stránek výrobce bot Lundhags.

Zkušenost s botami Lundhags Skare Expedition Ms a Vandra II Ms High

Proč vlastně píši tenhle článek?

Nebude o technických parametrech, ale bude spíš o osobních pocitech a zkušenostech s botami Lundhags. Už léta si vybírám obuv ne dle ceny, ale dle poměru cena-výkon, některé boty si nechávám i ručně šít, protože to jsou boty na celý život. Samozřejmě mám i boty běžné ( Salomon, Adidas, Nike, Salewa atd) včetně bot trekových. Už pár roků, ale sleduji Festovní Věci a Tomáše Kabaru beru trošku jako guru- obuvníka.

Díky jeho typům jsem si několikero bot zakoupil například Pfanner Juchten Gallusser nebo Halfs Richard, v některých botách jsem byl i rychlejší než Tomáš Kabara, například Schuhe Bertl, nebo Dallappé . Ale to není podstatné. Dlouho jsem Tomáše Kabaru sledoval s botami Lundhags.

Co jsem tím sledováním řešil. Jsem obyčejná kancelářská krysa, která se ale pracovně pohybuje dost často na dopravních a inženýrských stavbách a to celoročně. Ve volných chvílích se toulá po horách, jezdí rekreačně na čtyřkolce a tak celkově se dost často pohybuje ve,, srágorách“ typu bahno, voda a sníh.

Proto jsem už dlouho pokukoval po Lundhags. Ale pořád jsem si říkal, tyhle další boty nepotřebuješ, máš blboune bot na 10 životů a navíc tohle je takový hybrid guma-kůže, který můžeš nahradit buď celokoženou botou a nebo teplými gumáky, že fakt je to zbytečné. Ale… prostě mi jednou, přeskočilo“ a musel jsem si udělat radost (přesně 4.11.2021) a přes rakouský e-shop (https://www.outzeit.at/) jsem si objednal Lundhags Skare expedition Ms. Jakmile jsem je uhradil, už jsem byl na pochybách, už jsem skoro litoval, ale byly zaplacené a děj se vůle boží.

Jedná se o extra teplý zimní model s filcovou vyjímatelnou botičkou uvnitř( skořepinová konstrukce). Za cca 14 dnů mi přišel balík přesně v pátek dopoledne. Odpoledne jsem měl akorát odjíždět na Šumavu s přáteli na celý víkend. Tak krabice putovala rovnou do kufru auta a jela se mnou přímo na hory. Večer jsem si potichu krabici rozbalil a zůstal jsem čučet. Normálně nosím velikost 45 (293 mm mám chodidlo), ale Lundhagsy jsem si objednal 47. Zůstal jsem čučet na to jaký lyžáky mi
přišly, co lyžáky obří parníky ��.

Nebudu zde popisovat jejich parametry a rozměry ( to si najděte na stránkách výrobce), ale co mne na první pohled zaujalo bylo zpracování a váha. Zpracování velmi kvalitní, ale přitom bota jednoduchá a technicky čistá, žádná zbytečnost a na tu velikost lehounké. Když jsem si je objednával, ještě jsem si psal s Tomášem Kabarou, čím je ošetřit, protože jsem si vzal úpravu semiš. Tomáš mi poradil impregnaci Cherry
Blossom Ultra Repel, takže jsem boty ještě ošetřil a raději vrátil zpět do krabice s obavami, jak se mi všichni zítra budou smát, protože moje oděvní a obuvní výstřelky jsou v partě legendární.

No a přišlo ráno já se oblékl, obul jsem se, samozřejmě dvoje ponožky. Boty se dobře obouvají, protože mají po bocích bačkůrky 2 velká poutka, jako jezdecké holínky, a jsou široké.

A nastoupil jsem ven na parkoviště. A už bylo haló a hlášky typu: „ ty vole nejdeeem lyžovat, jdeme na túru, co to zase máš ty exibo “. No s klidem gentlemana jsem to přešel a začal jsem se spíše věnovat prvním pocitům.

Bál jsem se, že bota bude měkká a noha v ní bude, „čvachtat“ obdobně jako v botách podobného typu (kombinace gumové botky a koženého či syntetického svršku), Ale, bota po dotažení tkaniček příjemně obepnula nohu, spodní část boty krásně obejmula chodidlo, stejně jako treková obuv, podrážka měla tuhost tak akorát , vršek bot byl tuhý, ale co lze čekat od nové boty.

První pocit byl, že mám na noze normální pohorku, tuhostí B-C, vyjma váhy. Botička Certech se tuhostí podobá silné kožené botě. Mám docela široká chodidla, ale bota dole mne nikde netlačila, a i s dvojími ponožkami krásně seděla. Ten den bylo už namrznuto, a i sníh byl.

Prvních pár km boty lehce tlačily na lýtka, ale nic, co by se nedalo vydržet, ale při chůzi stejný pocit jako v běžných celošněrovacích pohorkách, žádný pocit, jako když jde člověk v holínkách nebo sněhulích. Byl jsem i velmi překvapen, díky podrážkám Vibram® Mottarone s technologií Wet bota neklouže ani na ledu, zmrazcích, ani na kamenech a kořenech. První výšlap cca 18 km bez problémů, nohy jen lehce otlačená lýtka a holeně (nová bota). Samozřejmě jsem si cestou hrál na Skandinávce a párkrát jsem se prošel i tekoucí vodou. Ta po botách jenom stekla a nic jiného.

Za poslední zimní sezónu jsem v botách nachodil cca 250 km a velká spokojenost. Boty (kožený svršek) změkly a jsou to neskutečné bačkůrky. A na stavbách se mnou prostály a na čtyřkolce najezdily desítky hodin.

Na co se boty hodí, dle mého? Jedná se o robustní a skoro nezničitelnou botu, přirovnal bych je k pracovním botám, prostě je celý den používáte,
přes den vyměníte pouze ponožky a večer vyndáte filcovou botičku ven, aby vyschla. Pokaždé je umyjete nahrubo a jednou týdně do čista, občas je naimpregnujete, a to je vše.

Boty jsou super do vody, bláta, sněhu, nevadí jim kameny, stavební suť a podobně (botka Certech, z celulární pryže je velmi odolná proti mechanickému poškození). Prostě robustní buldozery do nečasu. I během 10 hodin stání na sněhu a v mrazu nohy byly jako v bavlnce a
v teple. Takže za ty peníze… děkuji pane Bože za Lunhags Skare expedition Ms. A těším se na další zimu, ale musí být pod nulou, abych je opět s láskou obul.

Na základě skvělých zkušeností se zimní variantou Lundhags jsem si na konci února objednal další, a to Lundhags Vandra II Ms High, tentokrát ale hladkou kůži, tak abych měl i tuto botu na zbývající 3roční období. Jen co přišly, ihned jsem je ošetřil krémem od Festovní Věci, nechal je chvilku odpočinout a pak hurá, obout a vyrazit na procházku do Brd.

Vzal jsem si stejné ponožky jako do zimních. To znamená tenkou spodní ponožku a hrubou svrchní ponožku (oboje vlna). A první malá negativní zkušenost, šíře gumového kopyta spodní části boty, byla u Vander užší než u zimních Skare, Takže boty začaly tlačit na šířku, po pár km jsem zastavil, sundal jsem hrubé svrchní ponožky, sáhl jsem do kapsy pro náhradní tenké a problém byl vyřešen, bota opět padla jak ulitá a fungovala stejně jako zimní. Ale kopyto je užší než u zimních.

Rozchození trvalo cca 2x 20 km a boty jsou bačkůrky. Jinak Vandry,
podrážka, skvěle drží i na mokrých kamenech i kořenech a v terénu má velmi dobrá trakční vlastnosti a dobré samočistící schopnosti.

Co říct závěrem?

Asi souhrn běžných pozitiv a negativ. Oba typy bot Lundhags jsou dle mého subjektivního pocitu jakoby spíš pracovní boty, jsou robustní, jednoduché a vydrží opravdu i špatné zacházení, vůbec jim nevadí sajrajt, naopak přijdou si v něm jako doma. Prostě skandinávské boty do nepohody na práce a pohyb v lese, v mokru, blátě a sněhu i mezi
kameny. Jsou to boty i do hor, ale spíše na stezky. Ne do skal a suťovisek. Takže Šumava, Krkonoše v pohodě, vysoké Tatry už bych volil jinou obuv. Lundhags hezky drží na noze, nemají žádnou vůli na chodidle, nechají se i,, postavit na hranu“ ( když máte dobré kotníky), podrážky dobře drží, botička je pevná a má dobrou torzní tuhost, ale přeci jenom kotník není
příliš fixován a polstrován.

U Vander jsem ocenil kožené zesílení a háčky navíc v místě kotníku, takže se nechá dotáhnout jinak nárt a jinak samotný vršek boty.

U Skare Expedition jsem zase ocenil obrovský tepelný komfort i třeba když člověk jezdí celý den v Rumunsku na sněžném skútru při -15° celsia a nemá zmrzlé prsty u nohou.

Jediná malá, ale zanedbatelná, negativa jsem objevil u Vander. Boty jsou příjemné do 15° nad nulou (když je sucho). Mně osobně se potí nohy a při vyšších teplotách se prostě vlhkost už neodvětrá, spodek boty je gumový a ponožky to nezvládnou. A řešit to jenom částečným zašněrováním se mi na stavbách ani při túrách neosvědčilo, protože do bot padají nečistoty. A přetažené kalhoty mne zase zlobí, tím, že se mi zachytávají o volné háčky, protože Vandry High jsou skutečně vysoké. Prostě, když je tepleji a sucho jsou i jiné boty než Lundhags.

Druhým malým negativem je, že Vandry jsou super na túry do cca 30 km (můj subjektivní pocit), pak už je prostě na nohou cítit, že nebyly stavěny pro dlouhé treky a české podmínky. (chůze více kombinovaný povrch asfalt a šotolina, méně louky a les) mně osobně pak nad 30 km chybí více odpružená mezipodešev, už jsem asi starý a pohodlný.

A taky i když měníte ponožky, boty při pauze sundáte a odvětráte boty i nohy, začnete cítit častěji a častěji vlhké a unavené nohy, protože boty nestíhají dýchat. Ale toto je můj subjektivní názor. Prostě ty boty jsou stavěny do volné přírody, do vlhka, na sníh, vodu a bláto.

Pokud je nečas, jsou mojí jedinou volbou kamkoli, protože vím, že nohy budu mít 100% v suchu, teple a pohodlí. Prostě jsou to POHODY(RY) DO NEPOHODY.

Oproti celokoženým botám, mají výhodu, že kratší dobu vysychají (zimní Lundhags vyndáte bačkoru a můžete si zakoupit druhou na výměnu), nepotřebují takovou častou údržbu a impregnaci a oproti textilním nebo kombinovaným botám s membránou mají výhodu snadnější údržby a čištění a nejsou tolik náchylné k mechanickému poškození díky gumové botičce.

Na fotografiích jsou nafocené boty po běžném používání, nejsou vypulírované, ale pouze omyté, je ale hezky vidět, že podrážky ani gumová botička nejeví žádné mechanické poškození, a to je nešetřím a skutečně se s nimi na stavbách pohybuji v kamenivu.

Výrobce dává na boty doživotní garanci na botičku Certech + šití a zajišťuje kompletní servis, včetně výměny podrážek, ale ty už jsou za úplatu. Je dobré, pokud boty koupíte nové, je zaregistrovat u výrobce, kdy pak výrobce zná historii Vašich bot a zná i Vás. Na zahraničních fórech se pak dočtete, že někteří majitelé mají boty Lundhags již přes 30 let a pouze mění podrážky. A to je to proč se vyplatí investovat do těchto bot. A vyplatí se investovat i do obou typů jak 3 vrstvých, tak i do jednovrstvých. Jsou to boty na celý život.

Festovní věci
0
    0
    Váš Festovní košík
    Váš košík je prázdnýZpět do obchodu